Sinir sisteminin görevi nedir?

İçindekiler:

  1. Sinir sisteminin görevi nedir?
  2. Merkezi sinir sistemi hastalıkları nelerdir?
  3. Sinir sisteminin özellikleri nelerdir?
  4. Sinir sistemi nelerdir?
  5. Sinir hastası neler yapar?
  6. Sinir hasarı ne kadar sürede iyileşir?
  7. Sinir hasarı neden olur?

Sinir sisteminin görevi nedir?

Sinir sistemi veya sinir ağı, canlıların içsel ve dışsal çevresini algılamasına yol açan, bilgi elde eden ve elde edilen bilgiyi işleyen, vücut içerisinde hücreler ağı sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlayan, organların, kasların aktivitelerini düzenleyen bir organ sistemidir.

Merkezi sinir sistemi hastalıkları nelerdir?

Santral sistemde etkili olan çok sayıda hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklar arasında santral sinir sistemi enfeksiyonu ensefalit, çocuk felci, sinir hücrelerindeki dejenerasyondan alzheimer hastalığı, iltihap ve otoimmün hastalıklarından multipl skleroz MS, çeşitli kas hastalıkları bulunmaktadır.

Sinir sisteminin özellikleri nelerdir?

Sinir sisteminin 4 önemli özelliği vardır
  • Uyarılabilme (irritabilite) = reseptör fonksiyonu.
  • Sinyali iletme (konduktivite) = nöron fonksiyonu.
  • Canlı ile uyaran arasında ilişki kurma (korelasyon) = sinir merkezleri fonksiyonu.
  • Uyarıya cevap verme (reaksiyon) = effektör fonksiyonu.

Sinir sistemi nelerdir?

Sinir sistemi iki bölümden oluşur. Merkezi sinir sistemi (MSS) ve çevresel sinir sistemi (ÇSS). MSS, beyin ve omurilikten oluşur. ÇSS, MSS'yi vücudun diğer tüm kısımları ile bağlayan uzun fiberlerden oluşur.

Sinir hastası neler yapar?

Sinir hastalığına sahip olan kişiler, çevreleriyle sosyal bir etkileşimde bulunmayı genellikle reddeder ve kendilerini dış dünyaya kapatmayı tercih ederler. Bazı hastalarda ise sinir hastalığının belirtileri histeri şeklinde görülebilir. Bu belirtiler; çırpınma, duyu bozuklukları ve inme şeklinde kendini gösterir.

Sinir hasarı ne kadar sürede iyileşir?

Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.

Sinir hasarı neden olur?

Yaralanma ve fiziksel travmalar: Yazı yazma gibi sürekli tekrarlanan hareketler ve kaza sonrası yaralanmalar, preferik sinir hasarına yol açabilir. Toksinlere maruz kalma: İlaç ve kimyasal maddelerin kötüye kullanımı, arsenik, kurşun ve cıva gibi kimyasallara maruz kalma; zehirli nöropati gelişimine neden olabilir.