Dinimizde müflis nedir?

İçindekiler:

  1. Dinimizde müflis nedir?
  2. Müflis hadisi nedir?
  3. Tamah varken müflis acından ölmez ne demek?
  4. Taksiratli müflis nedir?
  5. Iflasın kapanmasını kim ilan eder?
  6. Vade Konkordatosu nedir?
  7. Aza tamah etmek ne demek?
  8. Hileli iflas suçu nerede görülür?
  9. Ticari işletmesini kapatan gerçek kişi tacir ne kadar süre ile iflasa tabidir?
  10. Konkordato alacaklılar toplantısında ne yapılır?
  11. İflas ilanını kim yapar?
  12. İflas eden şirketten para nasıl alınır?

Dinimizde müflis nedir?

Müflis, dünyada kazandığı sevapların âhiretteki hesaplaşmada, haksızlık yaptığı kimselere dağıtılması sonucu, elinde sevap kalmayan ve cehennemlik durumuna düşen kimsedir. Ancak, “müflis”e, bir fıkıh terimi olarak, ayrıca borcunun bulunması unsuru da eklenmelidir.

Müflis hadisi nedir?

Bunun üzerine Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurdu: “Aksine gerçek müflis şu kimsedir: Kıyamet günü kıldığı namaz, tuttuğu oruç ve verdiği zekâtla gelir. Ancak dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, bir başkasını dövmüştür.

Tamah varken müflis acından ölmez ne demek?

[1] Elinde avucunda bir şey bulunmamakla birlikte küçük kazançları beğenmeyen kişi, büyük kazanç hayaliyle geçinir.

Taksiratli müflis nedir?

Hileli veya Taksirli İflas Suçu Nedir? (TCK 161-162) Taksirli iflas suçu; bir tacirin ticaretin gerektirdiği dikkat ve özeni (TTK m.18/2) göstermemesi, yani objektif özen yükümlülüğünü ihlal ederek iflasa sebebiyet vermesi halinde oluşur (TCK m.162).

Iflasın kapanmasını kim ilan eder?

İflasın Kapanması - İflasın Kaldırılması ... İflasın kapanmasına karar verilmesi, iflas idaresi tarafından ticaret mahkemesinden istenir. İflas idaresi, bu talebini, ticaret mahkemesine vereceği son bir rapor ile yapar. İflasın kapatılmasının talep edilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitirilmiş olması gerekir.

Vade Konkordatosu nedir?

1. Vade Konkordatosu ; Bu türde mevcudu borçlarının tamamını ödeyebilecek durumda olan bir borçlunun mallarını o anda satarak vadesi gelmiş̧buttun borçlarını ödemesi mümkün değildir. O zaman borçlu, alacaklılara borçlarının tamamını taksitle ve erteleyerek ödeme taahhüdünde bulunur.

Aza tamah etmek ne demek?

1. gözü doymama, açgözlülük, mal edinme tutkusu, 2. açgözlülük etmek, açgözlü davranmak.

Hileli iflas suçu nerede görülür?

Hileli veya Taksirli İflas Suçunda Görevli Mahkeme Taksirli iflas suçu ile ilgili yargılama görevi, asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Hileli iflas suçu ile ilgili yargılama görevi, ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Ticari işletmesini kapatan gerçek kişi tacir ne kadar süre ile iflasa tabidir?

TTK m. 18/1 uyarınca tacir, her türlü borç için iflasa tabidir. İİK m. 43 de, TTK gereğince tacir sayılanlar hakkında iflas yolu ile takip yapılacağını düzenler. İİK m. 44 uyarınca, ticareti terk bildirimini takiben, tacir hakkında bir yıl süre ile iflas yolu ile takip yapılabilir.

Konkordato alacaklılar toplantısında ne yapılır?

Alacaklıların toplantıya daveti için yapılan ilanda gösterilen tarihte ve yerde alacaklılar, borçlunun mali durumunu görüşmek ve konkordato projesini müzakere etmek üzere toplanırlar. Yapılan bu toplantıya konkordato komiseri başkanlık eder ve alacaklılara, borçlunun durumu hakkında hazırladığı raporu sunar.

İflas ilanını kim yapar?

Borçlu taraf icra takibine itiraz etmez ise açılan iflas davasında mahkeme iflas talebinin ilanına karar verir ve borcu şirket hakkında iflas talebi olduğunu alacaklılarına duyurmak amacıyla ilan yapar. İlan hem ticaret sicili gazetesinde ve hem de normal gazetede yapılır.

İflas eden şirketten para nasıl alınır?

2. İFLAS EDEN ŞİRKETLERDEN OLAN ALACAKLARIN DURUMU. İflas halinde, alacaklının borçluyu dava etmesi veya icra yoluyla takip edebilmesi mümkün bulunmamaktadır. Böyle bir durumda alacaklılar, alacaklarını iflas masasına kayıt ettirebilirler.