Anayasa Mahkemesi doğrudan iptal davası kimler açabilir?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesi doğrudan iptal davası kimler açabilir?
  2. Anayasa Mahkemesi ne kadar sürede karara bağlar?
  3. Anayasa Mahkemesi yeniden yargılama kararı verebilir mi?
  4. Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa insan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini iddia eden kişi nereye başvurabilir?
  5. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?
  6. Bir kişinin hakkı ihlal eden makama başvurmasına ne denir?
  7. Kişinin devlet tarafından dokunulamayacak ve ihlal edilemeyecek özel alanına ilişkin hak ve özgürlüklerine ne denir?
  8. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması hangi durumda mümkün olur?

Anayasa Mahkemesi doğrudan iptal davası kimler açabilir?

Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Anayasa Mahkemesi ne kadar sürede karara bağlar?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesi yeniden yargılama kararı verebilir mi?

Görüldüğü gibi, Anayasa Mahkemesine ya da AİHM' ne müracaat edilmiş ve ihlal kararı verilmiş ise yeniden yargılama yapılması mümkündür.

Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa insan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini iddia eden kişi nereye başvurabilir?

Özet: Anayasa'nın 148. maddesinin 3. fıkrasına göre herkes, Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlâl edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?

Bireysel başvuru bizzat başvurucu, kanuni temsilcisi ya da avukatı tarafından yapılabilir. Avukat veya kanuni temsilci aracılığıyla yapılan başvurularda başvurucuyu temsile yetkili olunduğuna dair mevzuata uygun belgenin başvuru formuna eklenmesi zorunludur.

Bir kişinin hakkı ihlal eden makama başvurmasına ne denir?

Anayasa Mahkemesi Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.

Kişinin devlet tarafından dokunulamayacak ve ihlal edilemeyecek özel alanına ilişkin hak ve özgürlüklerine ne denir?

Negatif Statü Hakları Kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetleri kapsar. ... Anayasada bu haklarkişinin hakları ve ödevleri” başlığı altında toplandığı için bu haklara kısaca “kişisel haklar” da diyebiliriz.

Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması hangi durumda mümkün olur?

15. Madde. Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.