Menenjit aşısı ne ise yarar?

İçindekiler:

  1. Menenjit aşısı ne ise yarar?
  2. Menenjit aşısı kaç aylıkken yapılmalı?
  3. Menenjit aşısı 2 yaşından sonra yapılır mı?
  4. Menenjit aşısı diğer aşılarla yapılır mı?
  5. Nimenrix aşı nedir?
  6. Nimenrix 3 aylık bebeğe yapılır mı?
  7. Menenjit devlet karşılıyor mu?
  8. Meningokok aşıları ne zaman yapılır?
  9. Özel menenjit aşısı ne zaman yapılır?

Menenjit aşısı ne ise yarar?

Bu aşının ismi ise Bexsero olarak bilinir. Bu aşı bütün menenjit hastalıklarına karşı bir koruma sağlamaktadır. Menenjit aşısının içeriğindeki bileşenler sayesinde menenjit hastalığına karşı tam koruma sağlanır. Bu nedenle de belirli dönemlerde menenjit aşısı yapılarak hastalığa karşı koruma sağlanır.

Menenjit aşısı kaç aylıkken yapılmalı?

Türkiye'de ve diğer pek çok ülkede gelişmiş aşı programlarında bu aşı, 9. aydan itibaren 1 ya da 2 doz şeklinde uygulanır. Ancak, ülkemizde menenjit aşısı ücretsiz rutin aşı programında yer almayan ve özel olarak yaptırılan bir aşıdır.

Menenjit aşısı 2 yaşından sonra yapılır mı?

9. aydan itibaren uygulanmaktadır. 2 yaşından önce belli aralıklarla iki doz ve 2 yaşından sonra ise tek doz olarak uygulanmaktadır. En son çıkan menenjit aşısı ise meningokok mikrobunun B tipine karşı etkili bir aşıdır (Ticari ismi Bexero). 3 ay-50 yaşlar arası önerilmektedir.

Menenjit aşısı diğer aşılarla yapılır mı?

Rutin aşı programında 2. aydan itibaren uygulanan zatürre ( pnömokok) aşısı ve karma aşı içinde yer alan menenjit (Hemophilus İnfluenza) aşısı ile de diğer önemli iki menenjit etkenine karşı bebeklerde koruma sağlanmaktadır. Ancak bu iki aşı meningokok menenjitine karşı koruma sağlayamamaktadır.

Nimenrix aşı nedir?

Meningokok enfeksiyonunun A, C, Y, W135 tiplerine etkili dörtlü menenjit aşısı (Ticari isimleri Menactra, Nimenrix) 2005 yılında ABD'de ruhsatlı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Yaklaşık 65 ülkede ruhsatlı bir aşıdır. Türkiye'de ise 2013 yılından beri uygulanmaktadır.

Nimenrix 3 aylık bebeğe yapılır mı?

Nimenrix: Men A, C, W135, Y alt tiplerini içerir. 6-12 haftalık bebeklerde aşılama, 2 ay ara ile 2 enjeksiyon şeklinde uygulanır. 12 aylıkken ise pekiştirme (rapel) doz yapılır. 1 yaşından büyük çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde aşılanma tek dozdur.

Menenjit devlet karşılıyor mu?

Menenjit A grubu aşısı elimizde tam veri olmasa da 25 ila 30 ülkede yine devlet tarafından ücretsiz uygulanıyor. Menenjit B aşısı 10 ülkede ücretsiz uygulanıyor. Menenjit B grubu aşı çok yeni bir aşı olduğu için henüz yaygın uygulanmıyor bu sebeple ücretsiz uygulanan ülke sayısı diğer aşılardan daha az.

Meningokok aşıları ne zaman yapılır?

İlk konjuge meningokok aşısının 9 ay- 2 yaş arası çocuklara 3 ay ara ile 2 doz; 2 yaş üstü çocuklara ise tek doz olarak uygulanması uzmanlar tarafından belirtilmektedir. 2. aşının ise 1 yaş sonrası tek doz ile aynı 4 serotip için koruma sağladığı bilinmektedir.

Özel menenjit aşısı ne zaman yapılır?

9. aydan itibaren uygulanmaktadır. 2 yaşından önce belli aralıklarla iki doz ve 2 yaşından sonra ise tek doz olarak uygulanmaktadır. En son çıkan menenjit aşısı ise meningokok mikrobunun B tipine karşı etkili bir aşıdır (Ticari ismi Bexero). 3 ay-50 yaşlar arası önerilmektedir.