Karstik şekiller nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karstik şekiller nelerdir?
  2. Karstik bölge ne demek?
  3. Karstik aşındırma nedir?
  4. Jips arazi ne demek?
  5. Karstlaşma en çok nerede?
  6. Jips alçı taşı nerede bulunur?
  7. Lapya dolin uvala polye Türkiyede nerede görülür?
  8. Verilen Platolardan hangisi kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlardan oluşmuştur?
  9. Lapya mağara gibi plastik şekiller Türkiye'de en çok nerede görülür?
  10. Kalker ve jips nerede bulunur?

Karstik şekiller nelerdir?

Kaya tuzu, dolomit, kireç taşı, jips gibi kolayca eriyebilen, çatlak ve kırıkların yaygın olduğu taşların bulunduğu arazilere denilmektedir. Yer altı suları ve yağışlarda bu kayalarda kimyasal aşınmalara sebep olur. Kimyasal aşınmaların ardından oluşan şekillere de karstik şekiller denilir.

Karstik bölge ne demek?

Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.

Karstik aşındırma nedir?

Yağışlar ve yer altı suları, kalker, jips, kayatuzu, dolomit gibi eriyebilen, kırık ve çatlakların çok olduğu taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma neden olurlar. Kimyasal aşınım sonunda oluşan şekillere karstik şekiller denir.

Jips arazi ne demek?

Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir. Ancak alçıtaşı, kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan ve tortul kütlelerde rastlanan bir mineraldir ve tabiatta iki farklı şekilde bulunur.

Karstlaşma en çok nerede?

Batı Anadolu ve Trakya karstik bölgesi Sakarya Irmağı ve Teke Yarımadası arasında 1. ve 2. zaman kalkerleri üzerinde görülür. Karadeniz Bölgesi'nde ise kratese yaşlı kalkerler üzerinde karstlaşma olayları görülür. Orta Anadolu karst bölgesinde ise polye, uvala, mağara ve obruklar oldukça fazladır.

Jips alçı taşı nerede bulunur?

Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.

Lapya dolin uvala polye Türkiyede nerede görülür?

Toroslarda yaygın olarak görülür. Dolin ve Uvala: Lapyalar zamanla genişleyip birleşerek derinlikleri birkaç metre, çapları ise birkaç yüz metreyi bulan dolinleri oluşturur. Düz alanlarda oluşan dolinler ise gelişerek daha büyük hale gelir ve uvalaları oluşturur.

Verilen Platolardan hangisi kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlardan oluşmuştur?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Lapya mağara gibi plastik şekiller Türkiye'de en çok nerede görülür?

Türkiye'de Toros sisteminde, özellikle Taşeli platosunda, Gül nar'da Tarsus ve Mersin'in kuzeybatısındaki yaylalarda, Seydişehir batısı ve güneyinde, Kestel Dağı'nda, Dalaman Çayı vadisi içinde (Foto: 1, 2) görülen tipik lapyalar haricinde, daha birçok yerlerde bu şekiller bulunmaktadır.

Kalker ve jips nerede bulunur?

Kayatuzu ve jips kolay eridiği için üzerinde oluşan şekiller genellikle kalıcı değildir. Ülkemizde kalker üzerine oluşmuş şekiller genellikle Akdeniz bölgesinde, alçıtaşı üzerinde oluşmuş şekillere ise Erzincan, Çankırı ve Sivas çevresinde rastlanır.