Idrarımdan kan geldi ne yapmalıyım?

İçindekiler:

  1. Idrarımdan kan geldi ne yapmalıyım?
  2. Idrara kan karışması neden olur?
  3. İdrarda kan pıhtısı ne anlama gelir?
  4. Kırmızı idrar neyin belirtisi?
  5. Kahverengi kırmızı idrar neden olur?
  6. Koyu ve kokulu idrar neden olur?

Idrarımdan kan geldi ne yapmalıyım?

İdrarda kan görülmesi ciddi bir sağlık problemini işaret edebilir. Bu nedenle idrarda sadece bir kez bile kan görülürse doktora başvurulmalıdır. İdrarda gözle görülmese bile mikroskopla tespit edilebilecek miktarda kan olabilir. Bu durum da ancak idrar tahlili ile belirlenebilir.

Idrara kan karışması neden olur?

İdrarda kan görülmesi yani “hematüri”, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı da oluşabiliyor.

İdrarda kan pıhtısı ne anlama gelir?

İdrarda kan görülmesi tedirgin edici bir durumdur ve nedeninin tespit edilmesi gerekir. Çoğu durumda idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı olması da muhtemeldir.

Kırmızı idrar neyin belirtisi?

laksatifler ve antibiyotikler de alımı halinde idrarda kırmızı renge neden olabilirler. Ancak bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları ile kötü ya da iyi huylu tümörler ve benign prostat hiperplazisi de idrarda kırmızı renk olmasına neden olur. Ayrıca böbreklerde ortaya çıkan kist ve taş da bu duruma etkendir.

Kahverengi kırmızı idrar neden olur?

İdrarda olağandışı renklerin ortaya çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örnek olarak, koyu kırmızı ya da kahverengi idrar rengi Porfiria hastalığının habercisidir, bu da kırmızı kan hücreleri rahatsızlığı anlamına gelebilir. Genellikle doğal idrar rengi tükettiğimiz su miktarına bağlıdır.

Koyu ve kokulu idrar neden olur?

Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.