Fidye kimlere verilir kimlere verilmez?

İçindekiler:

  1. Fidye kimlere verilir kimlere verilmez?
  2. Fidye öğrenciye verilir mi?
  3. Oruc parası kimlere verilir?
  4. Fidye tek kişiye verilir mi?
  5. Akrabaya fitre verilir mi?
  6. Tutulmayan orucun fidyesi kardeşe verilir mi?
  7. Ramazandan sonra fidye verilir mi?
  8. Oruç fidyesi bir hayır kurumuna verilebilir mi?
  9. Fidye parça parça verilir mi?
  10. Fidye vermeye gücü yetmeyen ne yapar?
  11. Kendi kızına fitre verilir mi?
  12. Kardeş kardeşe fidye verebilir mi?
  13. Fitre mal olarak verilir mi?

Fidye kimlere verilir kimlere verilmez?

ORUÇ TUTAMAYANLAR İÇİN FİDYE FİTRE Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez.

Fidye öğrenciye verilir mi?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Oruc parası kimlere verilir?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.

Fidye tek kişiye verilir mi?

Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.

Akrabaya fitre verilir mi?

Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Tutulmayan orucun fidyesi kardeşe verilir mi?

“Fıtır sadakası”, Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yapılan bir yardımdır. Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez.

Ramazandan sonra fidye verilir mi?

Ramazan ayı girmeden bile verilebileceği görüşünde olanlar vardır. Bayram gününden sonraya bırakılması halinde de fitre yükümlülüğü devam eder ve ilk fırsatta ödenmesi gerekir. ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR? Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir.

Oruç fidyesi bir hayır kurumuna verilebilir mi?

Aldıkları zekât, fidye ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına fidye verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

Fidye parça parça verilir mi?

Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah'tan bağışlanmalarını isterler.

Fidye vermeye gücü yetmeyen ne yapar?

Fidye verecek gücü olmayanlar ise, fidyeden sorumlu olmazlar (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 396). Ancak kasten tutmadıkları oruçların uhrevî sorumluluğunu taşırlar. Bu durumda olanların yapabileceği Cenab-ı Hak'tan bağışlanma dilemektir.

Kendi kızına fitre verilir mi?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez: a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, ... e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Kardeş kardeşe fidye verebilir mi?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez: ... Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekat, fitre ve fidye verilebilir (Zeylai, Tebyin, I, 301).

Fitre mal olarak verilir mi?

Her sene, (Bu yıl fitre kaç lira?) diye sormaya lüzum yoktur. S. Ebediyye'de, Cevhere kitabından alınarak, (Sadaka-i fıtr olarak, arpa, buğday yerine kıymetleri kadar altın, gümüş veya fülus, yani bakır, bronz para [kâğıt para] ve her çeşit mal verilebilir) deniliyor.