Etik davraniş ilkeleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Etik davraniş ilkeleri nelerdir?
  2. Akademik etik ne demek?
  3. Bilimsel metinde etik kuralı nedir?
  4. Bir bilimsel makalede hangi durumlar intihal kabul edilir?
  5. Kendi kendine intihal nedir?
  6. Hayali yazarlık nedir?
  7. Disiplinsiz Arastirma nedir?
  8. Bilim etiğinde çarpıtma nedir?
  9. Araştırma etiği ne demek?
  10. Bilimsel araştırma ve yayın etiği nedir?
  11. Bilimsel etik kavramı nedir?
  12. Bilimsel etik nedir 5 sınıf?
  13. Bilimsel etik ilkeleri nelerdir?

Etik davraniş ilkeleri nelerdir?

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri

  • GÖREVİN YERİNE GETİRİLMESİNDE KAMU HİZMETİ BİLİNCİ ...
  • HALKA HİZMET BİLİNCİ ...
  • HİZMET STANDARTLARINA UYMA. ...
  • AMAÇ VE MİSYONA BAĞLILIK. ...
  • DÜRÜSTLÜK VE TARAFSIZLIK. ...
  • SAYGINLIK VE GÜVEN. ...
  • NEZAKET VE SAYGI. ...
  • YETKİLİ MAKAMLARA BİLDİRİM.

Akademik etik ne demek?

Etik bir grubun üyelerinin davranışlarını düzenleyen özel davranış standartlarını ifade eder.Akademik etik kurumsal etiğin ya da mesleki etiğin ortak kurumsal yaşamda nasıl davranmaları gerektiği ile ilgilenir. Ancak neden olduğu ciddi sorunlar olur ve etik ihlal olarak kabul edilir. ...

Bilimsel metinde etik kuralı nedir?

Etik; felsefenin, insan eylemleriyle ilgili uyulması istenen genel geçer kabulleri ve değerleri inceleyen alanıdır. Bilim insanları, bilimsel kuruluşlarca belirlenen genel geçer ilke ve değerlere uymakla yükümlüdür. ... Bilim insanı, araştırma yaparken yararlandığı kaynakları, metinde mutlaka dipnot olarak belirtir.

Bir bilimsel makalede hangi durumlar intihal kabul edilir?

Türkiye Bilimler Akademisi Bilim Etiği Komisyonu'na göre intihal; aşırma, çalma, yağmalama anlamına gelir (2002, s. 39). TDK'nın tanımına göre aşırma, “Başkalarının yazılarından bölümler, dizeler alıp kendisininmiş gibi gösterme veya başkalarının konularını benimseyip değişik bir biçimde anlatma, intihal.” anlamına ...

Kendi kendine intihal nedir?

Akademik literatürde “self plagiarism”, yani kendi kendine intihal diye geçen olay, bir öğrencinin ve akademisyenin bir araştırmayı o anki danışmanından izin almadan birden fazla kez yayınlamasıdır. Bu tüm bir çalışma da olabilir veya çalışmanın belli bir bölümü de olabilir.

Hayali yazarlık nedir?

Hayali yazarlık: Makaleyi yazan ya da yazımına katkıda bulunan ama yazarlığı belirtilmeyen kişilere denir.

Disiplinsiz Arastirma nedir?

Bilimsel ihmal (disiplinsiz araştırma), bilimsel araştırmaların gereklerini tam olarak yerine getirmeden yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bilimsel yanıltmadır.

Bilim etiğinde çarpıtma nedir?

Çarpıtma (falsification): Değişik sonuç verebilecek şekilde araştırma ma- teryalleri, cihazlar, işlemler ve araştırma kayıtlarında değişiklik yapmak veya sonuçları değiştirmek. Aşırma (plagiarism): Başkalarının metotlarını, verilerini, yazılarını ve şe- killerini sahiplerine atıf yapmadan kullanmak.

Araştırma etiği ne demek?

Araştırma etiği; araştırmanın gerçekçi ve etkin olarak ihtiyaca cevap verebilecek şekilde tasarlanmasına; katılımcıların bütünlüğünü koruyarak yürütülmesine; sonlandırılmasına ve çalışma sonuçlarının dürüstçe yayınlanmasına rehberlik edebilen çeşitli etik gereklilikler sunarak, insanlar üzerinde araştırmaların ahlaki ...

Bilimsel araştırma ve yayın etiği nedir?

Araştırma ve Yayın Etiği, genel olarak, 'Bilimsel araştırma ve yayınların dürüstlük, açıklık, nesnellik(objektif olma), başkalarının bulgu ve yaratılarına saygı gibi temel ilkelere uygun biçimde yapılmasını sağlamayı amaçlayan ve bunun gerçekleşmesi için çalışmalar yapan uygulamalı etik alanı' olarak tanımlanmaktadır ...

Bilimsel etik kavramı nedir?

Bilim etiği ise bilimsel etkinliklerin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan değer sorunları ile bunlara getirilen çözüm önerilerinin tartışıldığı alan olarak ifade edilebilir. Bilim etiği, bilimsel çalışmalarda bulunanlara, bu çalışmalar sırasında uymaları gereken ilkeleri gösterir.

Bilimsel etik nedir 5 sınıf?

Bilimsel etik hem uyulması gereken kuralları hem de izlenmesi gereken metotları tanımlar. Araştırma ve kaynakların kullanım yöntemleri standarttır. Her bilim adamı bu yöntemleri aşama aşama kullanarak doğru sonuca ulaşmaya çalışır. Bu alanda yapılan icatların tamamı somut verilere dayanmaktadır.

Bilimsel etik ilkeleri nelerdir?

Bilim etiği ve araştırmada dürüstlük ilkeleri

  • Güvenilirlik. Bu ilkelerin ilki güvenilirlik. ...
  • Dürüstlük. İkinci ilke dürüstlük. ...
  • Saygı Bir diğer ilke ise çalışanlar, toplum, kültürel miras ve çevre arasındaki saygıyı korumak. ...
  • Hesap verebilirlik. ...
  • Bilim Akademisi Etik Kurulu Üyeleri: