Hukukta maktu ücret nedir?

İçindekiler:

  1. Hukukta maktu ücret nedir?
  2. Asgari ücret maktu ücret midir?
  3. Aylık ücret ne demek?
  4. Günlük alınan ücrete ne denir?
  5. Hangi davalarda maktu vekalet ücreti?
  6. Maktu miktar ne demek?
  7. Asgari ücret aylık kaça bölünür?
  8. Işçinin bir günlük ücreti nasıl hesaplanır?
  9. Asgari ücret aylık kaç gün üzerinden hesaplanır?
  10. Temel ücrete ücret eklerinin eklenmesiyle hesaplanan ücrete ne denir?
  11. Günlük yevmiye nasıl bulunur?
  12. Hangi davalarda nispi vekalet ücreti?
  13. Karşı tarafın vekalet ücreti nereye ödenir?
  14. Maktu ve nispi ne demek?
  15. Maktu ÖTV ne demek?

Hukukta maktu ücret nedir?

Maktu ücret iş sözleşmesinin tarafları arasında önceden belirlenmiş ve ay içinde çalışılan gün sayısına bakılmaksızın ödenmesi kararlaştırılmış olan ücrettir. Eğer taraflar ücreti aylık maktu olarak belirlemişlerse; 1- Ay kaç gün sürerse sürsün 30 günlük ücret ödemesi yapılır.

Asgari ücret maktu ücret midir?

İş Kanunu'nun 39. maddesi gereğince düzenlenen Asgari Ücret Yönetmeliği'nin 4. ve 6. maddelerine göre asgari ücret bir günlük olarak belirlendiğinden, bir günlük asgari ücretin 30 günle çarpılması sonucu da işçiye 30 günde/ayda bir ödenmesi gereken asgari ücret bulunmaktadır ki, maktu aylık ücretin, bundan aşağı olması ...

Aylık ücret ne demek?

Aylık ücret sisteminde ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın, belirlenmiş aylık ücret tahakkuka tabi tutulur. Çünkü aydaki gün sayısı dikkate alınmaksızın bir aylık çalışma karşılığı ödenmesi gereken ücret belirlenmiştir ve aslında bu ücret teknik olarak da 30 günlük ücret anlamına gelmektedir.

Günlük alınan ücrete ne denir?

Saatlik Ücret / Günlük Ücret Çalışanların fiili olarak çalışmış oldukları her saat başına belirtilen saatlik ücretin çarpımı ile ödenmektedir.

Hangi davalarda maktu vekalet ücreti?

Velayet, Vesayet ve Kayyımlık Davalarında Ücret; Velayetin verilmesi, kaldırılması davaları, vesayete ilişkin çekişmeli davalar kayyumun ilişkilerine ilişkin çekişmeli davalar gibi davalarda, dava konusu para olmadığından ve para ile de ölçülemediğinden haksız çıkan aleyhine maktu vekalet ücretine hükmedilir.

Maktu miktar ne demek?

Maktu” kavramının sözlük anlamı, “kesin olarak değeri biçilmiş, değeri önceden belirlenmiş, götürü, pazarlıksız” şeklinde tanımlanmıştır. ... Maktu (aylık ücretli) ücret, işçiye her ay önceden belirlenmiş miktarda ücretin ödenmesi anlamına gelir.

Asgari ücret aylık kaça bölünür?

İşçinin aldığı aylık maaş 225'e bölünür ve böylece saatlik gelir elde edilir.

Işçinin bir günlük ücreti nasıl hesaplanır?

Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.

Asgari ücret aylık kaç gün üzerinden hesaplanır?

Sosyal Güvenlik Kurumuna göre ay 30 gün olarak alınır. Bu kapsamda aylık çalışma süresi: GÜN x SAAT olarak hesaplanır. Buradan da 30 x 7, hesabı ile bir işçinin aylık maksimum çalışma süresinin 225 saat olacağı belirlenir.

Temel ücrete ücret eklerinin eklenmesiyle hesaplanan ücrete ne denir?

Yukarıda bahsedilen temel ücrete eklenen ücret ekleri ve sosyal yardımların toplamı “giydirilmiş ücret” denen kavramı oluşturur. Giydirilmiş ücrete, “geniş anlamda ücret” de denir.

Günlük yevmiye nasıl bulunur?

GÜNLÜK MAAŞ HESAPLAMA İş Kanunu'na göre iş yeri sahibi haftalık izin günlerinde de ödeme yapar. Kısaca toplam maaş miktarınızı izin günlerinizi çıkarmadan 30 gün üzerinden hesap etmelisiniz. Aldığınız net maaşı 30 güne böldüğünüzde günlük çalışma ücretinizi elde edersiniz.

Hangi davalarda nispi vekalet ücreti?

Açılan davanın konusu para ya da para ile ölçülebilen bir dava ise ( taşınmazın tescili, yükleniciye karşı açılan tazminat davası, ortağa karşı açılan aidat alacağı davası alacağı davası, arsa sahibinin açtığı tazminat ve kira davaları v.b. ) nisbi vekalet ücretine hükmedilir.

Karşı tarafın vekalet ücreti nereye ödenir?

Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.

Maktu ve nispi ne demek?

Öncelikle nisbi vergi yani oransal vergi sözleşmenin tutarı üzerinden alınır. Maktu vergi ise sözleşmenin veya evrakın (beyanname gibi) tutarı ne olursa olsun aynı örneğin yıllık gelir vergisi beyannamesi 2016 yılı için 47,80 TL maktu vergiye tabidir.

Maktu ÖTV ne demek?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. ... Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.