Kolza bitkisinin diğer adı nedir?

İçindekiler:

  1. Kolza bitkisinin diğer adı nedir?
  2. Kanola tohumu nedir?
  3. Kolza yağı nasıl elde edilir?
  4. Kanola ekimi ne zaman yapılır?
  5. Kanola bitkisi hangi bölgede yetişir?
  6. Kanola yağı neye kullanılır?
  7. Kolza yağı neden yapılır?
  8. Ayçiçek yağı ve kanola yağı mı?
  9. Aspir Kolza nerede yetişir?
  10. Kanola bitkisi hangi ayda ekilir?
  11. Kanola dekara ne kadar ekilir?
  12. Kanola yağının zararları nedir?

Kolza bitkisinin diğer adı nedir?

Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kanola, kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola danesinde bulunan % 38-50 yağ ve % 16-24 protein ile önemli bir yağ bitkisidir.

Kanola tohumu nedir?

Kanola (Brassica napus), kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, canlılara zararlı olarak erüsik asit ve glukosinolat içeren bir bitki türü. Yağı, bitkisinin aksine, zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için gıda maddesi olarak kullanılmaktadır.

Kolza yağı nasıl elde edilir?

Kanola yağı, kanola bitkisinin düşük erüsik asit ve düşük glukosinolatlı kolza tohumundan elde edilmektedir. Çiftçilerin topladığı tohumlar işleme tesislerine getirilerek yağ çıkarma işlemi başlatılır.

Kanola ekimi ne zaman yapılır?

Kanola ekim zamanı Trakya, Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 15 Eylül- 15 Ekim tarihleri arasında yapılmalıdır. Karadeniz bölgesinde sahil kuşağında en uygun ekim zamanı 15 Ey-lül- 20 Ekim tarihleri, iç kesimlerde 20 Eylül- 10 Ekim tarihleri kanola için uygun ekim zamanıdır.

Kanola bitkisi hangi bölgede yetişir?

Yazlık kanola daha çok ılıman iklim bölgeleri olan Ege ve Akdeniz'de yetiştirilmektedir. Konola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir. Su tutan, göllenen tarım alanlarında çok zarar görmektedir.

Kanola yağı neye kullanılır?

Kanola yağının günümüzde besinden kozmetiğe birçok kullanım alanı vardır. Sanayi yağı ya da biyoyakıt olarak ya da ruj, dudak nemlendiricisi gibi ürünlerin içerisinde ve mum, mürekkep yapımında malzeme olarak kullanılmaktadır.

Kolza yağı neden yapılır?

Kolza bitkisinin tohumlarından ekstraksiyon metodu ile elde edilen kolza yağının tüm dünyadaki üretimi yaklaşık 22 milyon tonu bulmaktadır. Yüksek oranda protein içermesi nedeniyle sağlığa faydaları bulunan yağ çeşidi üzerinde halen araştırmalar yapılmaktadır.

Ayçiçek yağı ve kanola yağı mı?

Kanola yağındaki doymuş yağ oranındaki bu düşüklük ve içeriğinde omega-3 yağ asidi içermesi sağlığa önemli bir katkıdır. Kanola yağının bir diğer tercih sebebi ise ayçiçeği yağına oranla ısıya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır.

Aspir Kolza nerede yetişir?

Ülkemizde en fazla aspir üretimi, İç Anadolu Bölgesi'nde yapılmakta olup il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir'de ilk sıralarda yer almaktadır. Aspir üretimi yapılan diğer iller ise, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman olarak sıralanıyor.

Kanola bitkisi hangi ayda ekilir?

Türkiyede orta anadolu bölgesi için kanola ekim zamanı; 1 Eylül ile 15 Ekim arasında olması gerekmektedir.

Kanola dekara ne kadar ekilir?

Genel olarak; sıra arası mesafe 18-20 cm, sıra üzeri mesafe 3-4 cm, ekim derinliği de 2-2.5 cm olmalıdır. Metrekareye 50-60 tohum düşecek şekilde ekim yapılmalıdır. Dekara ekilecek tohum miktarı 300-350 g arasında değişir. Kanola tohumu fazla derine ekilirse çimlenip toprak yüzeyine çıkması zor olur.

Kanola yağının zararları nedir?

Kanola yağının içerisinde yüksek oranda erusik asit bulunmaktadır. Bu asit akciğer kanserine, sinir ve kan dolaşım sistemindeki bozukluklara neden olmaktadır. Bu kadar zararlı olmasının en önemli sebeplerinden birisid trans yağ olmasıdır.