D vitaminin yan etkileri var mı?

İçindekiler:

  1. D vitaminin yan etkileri var mı?
  2. D vitamini zehirlenmesi nasıl olur?
  3. D vitamini bebeklere fazla verilirse ne olur?
  4. Vitamin fazlalığı nelere yol açar?
  5. D vitamini fazlalığı nelere yol açar?
  6. D vitamini huzursuzluk yapar mı?

D vitaminin yan etkileri var mı?

D vitamini gereğinden fazla alındığında ise çeşitli yan etkiler görülür. Bu yan etkilere bağlı olarak Hiperkalsemi denilen kalsiyum fazlalığı da ortaya çıkar. Bu rahatsızlık sonucu iştah kaybı, kaslarda zayıflama, reflekslerde azalma ve yüksek tansiyon sorunları da görülür. Böbrek hasarı da yaşanabilir.

D vitamini zehirlenmesi nasıl olur?

Dr. İlhan, D vitamini zehirlenmesinde önemli olanın kalsiyumun ne derece yükseldiği olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Kalsiyum yüksekliği bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, halsizlik, bilinç değişiklikleri, kaslarda zayıflık, yüksek tansiyon, sık idrara çıkma ve susamaya sebep olur.

D vitamini bebeklere fazla verilirse ne olur?

İhtiyaç olmadan ve yüksek dozda alınan D vitamini kalsiyum yüksekliğine ve buna bağlı iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, sersemlik, anksiyete, halsizlik, kabızlık, düzensiz kalp atışı, hatta bilinç bulanıklığı gibi zehirlenme bulgularına ve böbreklerde kalsiyum çökmesine neden olur.

Vitamin fazlalığı nelere yol açar?

Fazla vitamin tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar! Bu durumda ise kişilerde kuru cilt, kusma, kellik, kemik ağrıları, kalsiyum yükselmeleri, lenf bezlerinde büyüme, kan yağlarında yükselme, regl olamama, yalancı beyin tümörü belirtileri, sinirlilik, huzursuzluk, kansızlık görülebilir.

D vitamini fazlalığı nelere yol açar?

D vitamininin fazlalığının sebepleri ise ilk olarak vücutta bulunan kalsiyum fazlalığıdır. Ayrıca psikolojik bozukluklar, hipertansiyon, kas kemik ağrıları uzun kemiklerde yumuşak organ ve dokularda kalsiyum birikmesine yol açabilir. Bu da D vitamini fazlalığına sebep olmaktadır.

D vitamini huzursuzluk yapar mı?

Dr. Zerrin Orbak, "D ve A vitaminleri birikme özelliği nedeniyle zehirlenme yapabiliyor. D vitamini zehirlenmesinde çocuklarda en fazla huzursuzluk ve kusma görülüyor. Tedavisi çok da mümkün bir durum değil.