Şırdan nedir nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Şırdan nedir nasıl yapılır?
  2. Şırdan neden oluyor?
  3. Şırdan zararlı mı?
  4. Şırdan nereye ait?
  5. Şırdan fiyatları ne kadar?
  6. Şırdan nasıl yapılır Malzemeler?
  7. Şırdan yemek sağlıklı mı?
  8. Mumbar dolması hangi şehre ait?

Şırdan nedir nasıl yapılır?

Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir.

Şırdan neden oluyor?

Sakatat yemeği olmasının nedeni, geviş getiren hayvanlarda sindirilmiş besinlerin bir kez daha mide suyuyla sindirildiği dört bölümlü midenin dördüncü bölümüne verilen isimden gelmesi ve içerisinin çeşitli baharat ve pirinçle doldurularak dolma haline getirilmesi ile yapılır. ... Şırdan, midenin bir bölümüdür.

Şırdan zararlı mı?

- Şırdan içinde bulunan B12 vitamini nedeni ile kalp hastalıkları riski de azalır. - Şırdan çeşitli bağırsak rahatsızlıklarına karşı tam koruma sağlar. - Büyüme hormonlarının sağlıklı çalışması kapsamında önemli bir değerdir. - Yüksek D vitamini sağlayan şırdan kış mevsiminde grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur.

Şırdan nereye ait?

Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, adana kebap ve şalgam kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir. Şırdan şekil olarak biraz sıra dışıdır.

Şırdan fiyatları ne kadar?

Koyunun midesinin bir bölümü olan şırdan, içi pirinç doldurularak tanesi birkaç yıl önce 3.5 liraya satılırken, bugün 8-9-10 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Şırdan nasıl yapılır Malzemeler?

Şırdan Dolması (Adana Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
  1. 6 -7 adet şırdan.
  2. 3 su bardağı pirinç
  3. 1 adet kuru soğan.
  4. 1 yemek kaşığı biber salçası
  5. 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. 1 tatlı kaşığı tuz.
  7. 1 tatlı kaşığı ile pul biber ,kara biber,isot.
  8. 1 yemek kaşığı kimyon.
AP

Şırdan yemek sağlıklı mı?

- Şırdan yüksek oranda A vitamini ve B12 vitamini bulundurur. - Vücuda önemli bir bağışıklık kazandırır. Bağışıklık sistemini de güçlendirir. - Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaması ile bilinir.

Mumbar dolması hangi şehre ait?

Doğu yöresine ait yemeklerden biri olan mumbar dolması Adana, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Gaziantep gibi illerde yapılan bir yemektir. Mumbar dolması yöreden yöreye farklı tarif ve şekillerle yapılabilmektedir.