Sözlük münasip ne demek?

İçindekiler:

  1. Sözlük münasip ne demek?
  2. Münasip etmek ne demek?
  3. Münasip gormek ne demek?
  4. Münasip hangi dilde?
  5. Halt etmiş demek ne demek?
  6. Şahsına münasip ne demek?
  7. Lisanı münasip ne demek?
  8. Münasip kökü nedir?
  9. Iyi halt yedin ne demek?
  10. Yanımda halt etmiş ne demek?
  11. Iyi halt ettin ne anlama gelir?
  12. Kendi şahsına münhasır ne demek?
  13. Muhasır ne demek TDK?

Sözlük münasip ne demek?

Güncel Türkçe Sözlük (müna:sip) 1. Uygun, yerinde: "O şekilde yaşayacak olsam İstanbul daha münasiptir." -S. F. Abasıyanık. 2. Beğenilen, hoşa giden: "Yaşta küçük amma boyda münasip / Sallanıyor bir fidanca dal gibi." -Dadaloğlu.

Münasip etmek ne demek?

(Ar. munāsebet “uymak, benzeşmek, uygun gelmek”ten munāsib) Uygun, yerinde: Her halde onun terbiyesini dışarıda münâsip bir yerde vermelidir (Ahmed Midhat Efendi).

Münasip gormek ne demek?

Uygun ve yerinde bulmak. Örn: Kendi çocukları hep kız olduğu için yeğeni Bilâl'i bu işe münasip gördü. -H. E.

Münasip hangi dilde?

Arapça nsb kökünden gelen munāsib مناسب "uyumlu, uygun" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça nasaba نسب "uydu, uygun idi" fiilinin mufā"alat vezni (III) failidir.

Halt etmiş demek ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Yakışıksız davranmak, uygunsuz bir söz söylemek veya kötü bir şey yapmak. "Halt etmişsin, bir de utanmadan anlatıyorsun." "Bu diziye kötü diyen halt etmiş."

Şahsına münasip ne demek?

Kendine özgü davranışı ve karakteri olan kimse anlamı ile kullanılır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse; '' Nevi şahsına münhasır bir ziyankar hırsız, iki üç günde bir eve giriyor.'' R.N. Güntekin.

Lisanı münasip ne demek?

Lisan-ı münasip deyimi bir şeyin en uygun halinin temini için kullanılacak anlatım etkinliği ve ustalığı anlamına gelir... ... Lisan-ı münasip ustası siyasetçi de bulunmadığı için, her tartışmada “laf yetiştirmeciliği” dediğimiz bir hitabet türü ürettik.

Münasip kökü nedir?

Münasip kelimesi Türkçe'de "uyumlu, uygun" anlamına gelir. Arapça nsb kökünden gelen munāsib مناسب z "uyumlu, uygun" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça nasaba نسب z "uydu, uygun idi" fiilinin mufā'alat vezni (III) failidir. Daha fazla bilgi için nisbet maddesine bakınız.

Iyi halt yedin ne demek?

Iyi halt yedin ne demek? ''Halt yemek'' şeklinde de kullanılan halt etmek sözcüğü, başkalarının tasvip etmeyeceği ve rahatsız olacağı sözler sarf etmek demektir. Aynı zamanda karşı tarafın hoşuna gitmeyen şeyler yapmak manasına da gelir.

Yanımda halt etmiş ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Yakışıksız davranmak, uygunsuz bir söz söylemek veya kötü bir şey yapmak.

Iyi halt ettin ne anlama gelir?

-Ben, dün senden habersiz partiye gittim. - İyi halt ettin! TDK'ya Göre Halt Etmek Kelimesi Ne Anlama Gelir? Sıklıkla kullandığımız kalıplaşmış ifadelerden biri olan halt etmek, uygunsuz davranışlarda bulunmak ya da kırıcı konuşmak anlamına gelir.

Kendi şahsına münhasır ne demek?

Kendine özgü davranışı ve karakteri olan kimse anlamı ile kullanılır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse; '' Nevi şahsına münhasır bir ziyankar hırsız, iki üç günde bir eve giriyor.'' R.N. Güntekin.

Muhasır ne demek TDK?

Muhasır ne demek? MUHÂSIR. (ﻣﺤﺎﺻﺮ) i. (Ar. muḥāṣara “etrâfını kuşatmak”tan muḥāṣir) asker. Kale, şehir vb. bir yeri yâhut bir birliği kuşatan, saran, muhâsara eden asker: Bu sefer bedenlerden aşağıya pusulara yatmış yeni muhâsırlara haykırdı: –Kaleyi size bırakacağız, vireyi konuşalım (Ömer Seyfeddin).