Obruk Dolin hangi kayaç türüdür?

İçindekiler:

  1. Obruk Dolin hangi kayaç türüdür?
  2. Obruk ne kadar derin olur?
  3. Obruk neden yuvarlak oluşur?
  4. Konya obruk neden?
  5. Karstik şekiller hangi kayaçlar üzerinde oluşur?
  6. Karapınarda kaç obruk var?
  7. En derin obruk kaç metre?
  8. Obruk beşeri mi?
  9. Obruk çukuru nedir?
  10. Obruk nedir nerelerde bulunur?
  11. Konya Karapınar'da kaç tane obruk var?
  12. Karstlaşabilir kayaçlar nelerdir?
  13. Türkiye'de görülen karstik birikim şekilleri nelerdir?
  14. Karapınar'da kaç obruk oluştu?
  15. Obruk hangi şehirlerde var?
  16. Konya'daki en büyük obruk kaç metre?
  17. Obruk kaç yılda oluşur?

Obruk Dolin hangi kayaç türüdür?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.

Obruk ne kadar derin olur?

Derinliği ve genişliği bir metreden yüzlerce metreye değişen obrukların içi genellikle suyla doludur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur.

Obruk neden yuvarlak oluşur?

çok düşük ihtimalle kaya çatlayıp çökseydi de boşluk yuvarlak olmayabilirdi (hatta olmazdı) çünkü kaya homojen değil, içinde ciddi yapısal farklılıklar var. ancak obruklar tamamen homojen olan kum/toprak içinde oluşuyor. bu nedenle obruklar da daire biçiminde ortaya çıkıyorlar.

Konya obruk neden?

Yeraltı sularının karbondioksitle birleşmesiyle birlikte meydana çıkan karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözüyor. Çözülen kireç taşlarının oluşturduğu boşluklarda mağaralar meydana geliyor. Belirli bir zaman sonra bu mağaraların çökmesiyle derin çukurlar oluşuyor.

Karstik şekiller hangi kayaçlar üzerinde oluşur?

Karstik şekiller suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker (kireç taşı), Jips (alçıtaşı), dolomit, mermer gibi çeşitleri bulunur. Bu kayaçlar diğer kayaç tiplerine oranla su tarafından daha kolay aşındırılır.

Karapınarda kaç obruk var?

Konya'nın Karapınar ilçesinde, yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve daha önce 350 olarak bilinen obruk sayısı 600'e ulaştı. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.

En derin obruk kaç metre?

Yeni Zelanda'nın en derin dikey kuyusudur. Dünyanın en derin obruğudur. 626 metre uzunluğunda, 537 metre genişliğindedir. Derinliği ise 5 metre arasındadır.

Obruk beşeri mi?

Obruk oluşumunun doğal ve insani nedenleri bulunduğuna işaret eden Göl, "Jeolojik yapısı uygun olan karstik araziler dediğimiz kireç taşı, tuz, jips gibi suyu gördüğünde eriyebilen ana kayalardaki yapılar, genellikle deniz ve göl çöken arazilerdir. ... "Son dönemde obruk artışının temel nedeni, aslında insani nedenlerdir.

Obruk çukuru nedir?

"Obruk" sözcük anlamıyla oyuk, çukur, çöküntü anlamına gelmektedir. Karstik yer şekillerinden olan obruklar yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar (mağaralar) meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşur.

Obruk nedir nerelerde bulunur?

Türkiye'de en çok Konya'da görülüyor Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz Doğa Derneği Genel Sekreteri Dicle Tuba Kılıç, "Yeraltı su aküferlerinin boşalmasıyla birlikte bu boşluklarda oluşan toprak çöküntüleri yoluyla oluşan obruklar, Türkiye'de daha çok Konya Kapalı Havzası'nda görülmektedir" diye konuştu.

Konya Karapınar'da kaç tane obruk var?

Geçen yıl sonunda 505 obruk tespit edilen Konya Karapınar'da her geçen gün yeni obruklar oluşuyor.

Karstlaşabilir kayaçlar nelerdir?

Karstik yer şekilleri, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar, diğerlerine göre daha hızlı çözünürler. Onun için bunlara karstik taşlar, bu taşların sular etkisiyle çözünmesi olayına da karstlaşma denir (Şahin,2002).

Türkiye'de görülen karstik birikim şekilleri nelerdir?

Türkiye'de Karstik Şekiller
  • Lapyalar: Karstik arazide, yağışları sonucu yeryüzünde oluşan birkaç santim çapındaki kanalcıklardır. ...
  • Dolin ve Uvala: Lapyalar zamanla genişleyip birleşerek derinlikleri birkaç metre, çapları ise birkaç yüz metreyi bulan dolinleri oluşturur.
Daha fazla öğe...

Karapınar'da kaç obruk oluştu?

Konya'nın Karapınar ilçesinde, bir yonca tarlasında 3 metre çapında 65 metre derinliğinde obruk oluştu. Karapınar ilçesinde, yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve sayıları 600'e ulaşan obruklara bir yenisi daha eklendi.

Obruk hangi şehirlerde var?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Konya'daki en büyük obruk kaç metre?

Konya'da yeni obruk (Çap 3, derinlik 65 metre)

Obruk kaç yılda oluşur?

Konya'da da en yaygın görüldüğü bölge Karapınar ilçesi. Burada geçmişte oluşan 130 metre uzunluğunda dokuz metre genişliğinde obruklar olduğu gibi günümüzde oluşan 50-60 metre uzunluğunda obruklar da var. 50-100 yılda oluşan obruklar var. Ancak bu son yıllarda çok hızlandı. Artık bir yılda 50 obruk oluşabiliyor.