Araştırma konusu nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Araştırma konusu nasıl yazılır?
  2. Araştırma konusu seçerken nelere dikkat edilmeli?
  3. Bilimsel araştırma sorusu nedir?
  4. Hipotez örnekleri nelerdir?
  5. Araştırma konusu neye göre belirlenir?
  6. Araştırmanın içeriğine ne yazılır?
  7. Iyi bir araştırma konusu nasıl olmalıdır?
  8. Araştırma sorusu nedir örnekleri?
  9. Araştırmanın modellenmesi nedir?
  10. H0 H1 hipotez nedir?
  11. Kaç çeşit hipotez vardır?
  12. Araştırma Sorunu belirlerken dikkate alınması gereken ölçütler nelerdir?
  13. Bir araştırmada olması gereken bölümler nelerdir?
  14. Makalede bulgular kısmı nedir?
  15. Araştırma Önerisi konusu nasıl seçilir?
  16. Problem belirleme sürecinde kullanılan kaynaklar nelerdir?
  17. Araştırma problemi nasıl tanımlanır?
  18. Araştırma sorusu ne demektir?

Araştırma konusu nasıl yazılır?

Konu başlığının çok uzun olmaması, kısa, net, anlaşılır ve araştırmanın amacını ve içeriğini az çok yansıtıcı nitelikte olmalıdır. Konu bilimsel yöntem kullanmaya olanak vermelidir.

Araştırma konusu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Araştırmacı konuyu belirlerken dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunlar; i) Orijinallik; Araştırma bilime bir yenilik getirmeli, bilinenlerin tekrarı olmaktan kaçınılmalıdır. Araştırmanın bilime katkı sağlaması için bilinmeyenleri keşfedici, sorunlara çözüm üretici veya bilinenleri geliştirici olmalıdır.

Bilimsel araştırma sorusu nedir?

c) Araştırma Sorusu (Hipotez) Araştırma sorusu, kaçınılmaz olarak “Bilinmeyen” de ortaya çıkan açıklardan veya problemlerden evrimleştiği ve araştırmanızın amacını açıkça belirttiği sorundur. Araştırma sorunuzu sadece bir ya da iki kısa cümle içinde tanımlamak önemlidir.

Hipotez örnekleri nelerdir?

“Bireylerin işsizlik süresi uzadıkça suç işleme ihtimalleri artar” gibi ifadeler, farklı bilim alanlarında ve farklı bilimsel problemler adına ortaya konulmuş olan birer hipotez örneğidir.

Araştırma konusu neye göre belirlenir?

Araştırma probleminin belirlenmesinde üç temel kaynak vardır: •Araştırma yapılmak istenen alanla ilgili kuram ve araştırma alanındaki yazılar •Araştırmacının bireysel ve mesleğe yönelik deneyimleri •İlgili alanda karşılaşılan toplumsal sorunlar.

Araştırmanın içeriğine ne yazılır?

Özgün araştırma raporlarının içeriği şu sırayı takip eder: Başlık, Özet, Giriş, Kuramsal / Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Notlar, Kaynakça ve Ekler.

Iyi bir araştırma konusu nasıl olmalıdır?

Konu belirlenirken, alanında yeterli bilgi birikimine sahip araştırıcı, çalışmayı arzuladığı konu ile ilgili bir beklentiye sahip olmalıdır. Bu beklentisini araştırıcı, araştırma hipotezi olarak somut bir hale getirmelidir. Hipotezin somut olması, araştırma ile sınanabilir olması demektir.

Araştırma sorusu nedir örnekleri?

ÖRNEK: Bir sınıftaki öğrencilere para biriktirip biriktirmedikleri sorusunun sadece iki olası yanıtı (“biriktiriyorum” ve “biriktirmiyorum”) olsa da, bu bir ARAŞTIRMA SORUSUDUR.

Araştırmanın modellenmesi nedir?

Araştırmanın modellenmesi, araştırmanın tüm işlemsel yapısının, ortaya koyan iskeletin tasarlanması aşamasıdır. Araştırmaların amacına bağlı olarak araştırma modelleri değişiklik gösterebilir olmakla beraber her araştırmanın bir modelinin olması gerekir.

H0 H1 hipotez nedir?

H0: Örneklemden elde edilen değer ile anakütlenin bilinen değeri arasında bir fark yoktur. H1: Örneklemden elde edilen değer ile anakütlenin bilinen değeri arasında bir önemli (anlamlı) bir fark vardır. Genellikle araştırmacılar sıfır hipotezinin reddedilmesini ve karşıt hipotezin kabul edilmesini isterler.

Kaç çeşit hipotez vardır?

İstatistiki hipotez (H0); tarafsızlık hipotezi, farksızlık hipotezi, Sıfır hipotezi.

Araştırma Sorunu belirlerken dikkate alınması gereken ölçütler nelerdir?

Bunun için iyi bir araştırma problemi için aşağıdaki genel ve özel ölçütler karşılanmalıdır....Genel ölçütler:
  • Çözülebilir ve görgül yollarla incelenebilir olma.
  • Önemli olma.
  • Yenilik getirici olma.
  • Sınırlanabilir olma.
  • Açık ve yalın ifade edilebilir ve anlaşılabilir olma.
  • Değer yargısı içermeme.

Bir araştırmada olması gereken bölümler nelerdir?

Yapısı ile ilgili olarak bakıldığında bir araştırma raporu, başlık, özet, giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler ile kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır.

Makalede bulgular kısmı nedir?

Bilimsel makalede bulgular bölümünün amacı, araştırmanızın temel sonuçlarını sunmaktır. Bulgular ve tartışmalar, araştırma makalenizi gönderdiğiniz derginin gereksinimlerine bağlı olarak bir bölüm halinde birleştirilebilir veya ayrı bölümler olarak düzenlenebilir.

Araştırma Önerisi konusu nasıl seçilir?

Konuyla ilgili bilgilere yeni bir şeyler eklemek. Doğrudan standartlara meydan okumak. Farklı bir şeyler üretmek. O alanda kariyer yapmak....Araştırma Konusu Nasıl Seçilir?
  1. Herhangi spesifik bir alana ilginiz var mı?
  2. Araştırma konusu olarak ilginizi ne çekiyor?
  3. Bir araştırma metodolojisi geliştirdiniz mi?
Hicri 20 C.ahir 1441

Problem belirleme sürecinde kullanılan kaynaklar nelerdir?

Problem Kaynakları
  • Kişisel deneyim.
  • Kuramdan dedüksiyon yapma.
  • Literatür taraması
  • Güncel sosyal sorunlar.
  • Pratik durumlar (Akt. Balcı, 2011: 61).

Araştırma problemi nasıl tanımlanır?

Problem tanımı, araştırmanın önceki araştırma ve kurama atıfta bulunarak oluşmuş gerekçenin gösterildiği bir paragrafta sunulmalıdır. Gerekçeyi oluşturan paragrafı araştırma araştırmanın amacını oluşturan bir paragraf izler; bu paragrafı da araştırma soruları ya da alt soruları izler (Balcı, 2011:63).

Araştırma sorusu ne demektir?

Günlük hayatta cevabını merak ettiğimiz birçok soru ile karşılaşırız. Bu soruların bazıları tek bir veri ile cevaplanabilirken, bazıları bir gruptan veri toplamayı gerektirir. Birden fazla veri toplanılabilen sorulara istatistiksel araştırma sorusu ya da kısaca araşırma sorusu denir.