Ek Fiil Ek Eylem nedir 7 sınıf?

İçindekiler:

  1. Ek Fiil Ek Eylem nedir 7 sınıf?
  2. Ek eylem nasıl yazılır?
  3. Ek fiil nedir görevleri nelerdir?
  4. Ek fiilin iki farklı görevi nedir?
  5. Ek fiilin geniş zamanı nedir?

Ek Fiil Ek Eylem nedir 7 sınıf?

Ek fiil isim ve isim soylu sözcükleri yüklem görevinde bulunmasını sağlayan, eklendiği çekimli fiilleri birleşik zamanlı fiil yapan ve ek biçiminde bulunan fiile ek eylem denir. Ek fiil -imek fiili'dir. Konuşurken ya da yazarken –imek fiilinde ki -i harfi genellikle düşer.

Ek eylem nasıl yazılır?

Ek fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.

Ek fiil nedir görevleri nelerdir?

Ek fiilin iki görevi vardır: 1-İsim ve isim soylu sözcüklere gelerek onları cümlede yüklem yapar. 2-Basit zamanlı fiillere gelerek onları birleşik zamanlı fiil yapar.

Ek fiilin iki farklı görevi nedir?

(idi, imiş, ise, -dir) Ek fiilin iki tane görevi vardır. İsim soylu sözcükleri yüklem yapar, basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. İsim ve isim soylu sözcüklere gelen ek fiilin olumsuzu “değil” kelimesi ile yapılır.

Ek fiilin geniş zamanı nedir?

Cümlelerde yüklem olarak kullanılan isimlere -dır -dir ya da -ım - im eki getirilerek oluşturulan ek fiillere, ek fiilin geniş zamanı denir.