Nepotizm anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Nepotizm anlamı nedir?
  2. Ailede nepotizm nedir?
  3. Yeğencilik nedir?
  4. Örgütlerde nepotizm nedir?
  5. Kendini kayırıyor ne demek?
  6. Nepotizm nedir makale?
  7. Partizanlık yapmak ne demek?
  8. Klientalizm ne demek?
  9. Örgütsel kayırmacılık nedir?
  10. Yetinmeyi bilir misin söz kimin?
  11. Kayırılan ne demek?
  12. Örgütsel çatışma ne demektir?
  13. Yatay Kronizm nedir?
  14. Giderim alışığım gitmelere kim yazdı?
  15. Yetinmeyi bilir misin hangi dizide?
  16. Kendini Kayirmak ne demek?

Nepotizm anlamı nedir?

Nepotizm, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık. Nepotizm kavramının Latince'de “Nepot” sözcüğünden geldiği, İngilizcede ise "Nephew" (yeğen) olduğu değişik çalışmalarda ifade edilmiştir. ... Türk Dil Kurumu bu kavramı arkadaş veya akraba kayırma" şeklinde açıklanmıştır.

Ailede nepotizm nedir?

eski latinceden değil modern italyancadan kaynaklanır.dante lisanında yeğen anlamına gelen 'nepote'den 'nepotismo' sözcüğü türetilmiştir ki, deyim, 'aile kayırıcılığı'nın bir yönetim şekline dönüşmesini tanımlar. ... ailenin iktidarda söz sahibi olması, siyasetin aile meselesi haline gelmesidir.

Yeğencilik nedir?

Yeğencilik nedir? İdarede akraba, eş-dost ve yakınları kayırmak olarak nitelenen nepotizm, dün olduğu gibi bu günün de en önemli problemlerinden birisidir. Kavram “yeğen” anlamına gelen Latice'deki “nepot” kelimesinden gelmektedir. Dolayısıyla “yeğencilik” olarak tanımlamak da mümkündür.

Örgütlerde nepotizm nedir?

Nepotizm, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık. ... Nepotizm, kamu örgütlerinde ve iş örgütlerinde karşılaşılan önemli sorunlar arasındadır. Türk Dil Kurumu bu kavramı arkadaş veya akraba kayırma şeklinde açıklanmıştır.

Kendini kayırıyor ne demek?

Kendini kayırıyor ne demek? Kendini Kayırma Eğilimi: İnsanlar, kendi başlarına gelen olumlu sonuçları içsel nedenlerle, olumsuz sonuçları ise dışsal nedenlere açıklama eğilimi gösterirler.

Nepotizm nedir makale?

Bir kimsenin bilgi, beceri, kabiliyet, başarı ve eğitim düzeyi gibi faktörler açısından değerlendirilmeksizin veya iş gereklerine bakılmaksızın, yalnızca kan bağı ve akrabalık ilişkileri esas alınarak istihdam ve terfi ettirilmesine nepotizm denir (Özler vd. 2007: 438).

Partizanlık yapmak ne demek?

Partizanlık siyasi literatürde kullanılan bir terimdir. Partizan olarak adlandırılan silahlı birliklerden farklı bir kullanımı vardır. Siyasi olarak bir siyasi partiye bağlı, onun işaret ettiği yoldan sapmayan anlamındadır.

Klientalizm ne demek?

Klientalizm kavramı, siyasal otoritenin dağıtım ölçütlerine göre sunulan bir takım hizmetler ya da mallar karşılığında, siyasal destek talebinde bulunması şeklinde tanımlanabilir.

Örgütsel kayırmacılık nedir?

Örgütsel ve yönetsel anlamda kayırmacılık ise genel ve geniş anlamıyla, kamu görevlerine yapılan atamalarda ve terfilerde akrabalık veya tanıdık-dost ilişkilerine ya da siyasi veya din temelli ortaya çıkan gruplara öncelik verilmesi; kamu kaynaklarının siyasi iktidara yandaş, seçmen kesimlerini kayıracak biçimde ...

Yetinmeyi bilir misin söz kimin?

Yetinmeyi Bilir misin?, Işın Karaca'nın 19 Aralık 2004'te çıkan İçinde Aşk Var albümünün ilk klip şarkısıdır. Şarkının sözleri Sezen Aksu'ya, müziği ise Serkan'a aittir. Karaca katıldığı televizyon programında Serkan'ın şarkıyı kendi albümünden çıkarıp kendisine verdiğini söylemiştir.

Kayırılan ne demek?

1. İlgilenip korumak, gözetmek, himâye etmek: Gel sen beni kayırma da kayıracaksan kapı ardındakileri kayır (Eflâtun C. Güney).

Örgütsel çatışma ne demektir?

Örgütsel çatışma, örgütlerde, iki veya daha fazla kişi ya da grup veya birim arasında ya da örgütler (kuruluşlar) arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlıklardır. anlaşmazlık olarak tanımlanır.

Yatay Kronizm nedir?

Yatay kronizmde aynı düzeyde ilişki temelli bir kronizm söz konusudur. Ak- ran kronizmi olarak da ifade edilmekte ve göreceli eşitliğin olduğu iş ortakları, arkadaşlar, mes- lektaşlar, sınıf arkadaşları, sosyal gruplar ve sendikalar arasında görülmektedir.

Giderim alışığım gitmelere kim yazdı?

Sezen Aksu Yetinmeyi Bilir Misin?/Söz yazarları

Yetinmeyi bilir misin hangi dizide?

Fragmanda çalan "Yetinmeyi bilir misin?" adlı parça dikkat çekti. Gerçek bir hayat hikayesine dayanan Doğduğun Ev Kaderindir dizisinin yeni bölümünde çalan "Yetinmeyi bilir misin?" şarkısının sözleri: "Yetinmeyi bilir misin, Sana verdiği kadarıyla hayatın?

Kendini Kayirmak ne demek?

Kendini kayırma eğilimi, kişinin bir yandan başarıyı kendisine mâl ederken, diğer yandan başarısızlık için suçu dışsal etmenlere yüklemesidir. Başarılarımızı kendi yeteneklerimiz, çok çalışmamız ya da genel olarak iyi olmamız gibi içsel nedenlere yükleriz. ... Başarısızlık durumunda ise sorumluluğu başkalarına bağlarlar.