Mahfil ne demek cümle içinde?

İçindekiler:

  1. Mahfil ne demek cümle içinde?
  2. Mahfil nedir Mimari?
  3. Edebiyat mahfil ne demek?
  4. Mahfel mi mahfil mi?
  5. Kadınlar mahfili ne demek?
  6. Hünkar mahfili hangi padişah döneminde?
  7. Padişah mahfili ne demek?
  8. Mahmilin ne demek?
  9. Camilerde nasıl ibadet mekanına ne ad verilir?
  10. Minber camide nerededir?
  11. Mahmi ne demek?
  12. Camide Harim ne demek?

Mahfil ne demek cümle içinde?

MAHFİL – MAHFEL 1. Konuşup görüşmek, çeşitli konularda fikir alış verişinde bulunmak vb. amaçlar için bir araya gelinen yer, toplantı yeri: O zaman bana idâredeki odamın bir nevi edebiyat mahfili olacağını ve boşalıp dolacağını söyleselerdi buna ihtimal vermezdim (Hâlit Z. Uşaklıgil).

Mahfil nedir Mimari?

Mahfil, cami içindeki ayrılmış mekandır. Müezzin mahfili yahut hünkar mahfili şeklindedir.

Edebiyat mahfil ne demek?

Edebiyat mahfili, birden fazla edebiyatçının ve “edebiyat muhibbinin” belli bir zamanda, belli bir mekânda buluşup öncelikle ve özellikle sanat-edebiyat ile ilgili çok çeşitli konularda konuşma ve sohbetler yapması ile ortaya çıkar. ... İstanbul'da, 1860'lı yıllardan günümüze kadar birçok edebiyat mahfili kurulmuştur.

Mahfel mi mahfil mi?

Mahfil Camilerde etrafı parmaklıklarla çevrilmiş yahut yerden yüksek yapılmış olan yerin adı. “Mahfel” de denir. Camilerde aynı zamanda binanın yüksekliğine göre ikinci bir mekan temin etmek ve duvar boşluklarına bir hareket vermek üzere, muhtelif cephelerine sütunlar üzerinde mahfeller yapılmıştır.

Kadınlar mahfili ne demek?

Müslüman toplumun ibadet mekânına cami veya mescit denilmektedir. Camilerde bulunan bölüm ve/veya mekânlar ibadet esaslı şekillenmişlerdir. ... Türkiye'de günümüzde, cami içerisinde belirli mekânların sınırlandırılması sonucu kadınların ibadet etmesi için tanımlanan alanlara kadınlar mahfili denilmektedir.

Hünkar mahfili hangi padişah döneminde?

Diğer taraftan XIX. yüzyılda ve özellikle II. Mahmud döneminde birtakım eski tarihli camilere çoğunlukla ahşap olan hünkâr mahfilleri eklenmiştir.

Padişah mahfili ne demek?

Hünkâr mahfili, padişahların Cuma ve Bayram namazlarını, ayrıca Kandil gecelerinde yatsı namazlarını bulundukları şehrin Selâtin Camilerinde kılmaları nedeniyle, Osmanlı mimarisinde "Hünkâr Mahfili" ya da "Mahfil-i Hümayun" olarak adlandırılan, Padişahların ibadeti için oluşturulmuş, özel mekânlardır.

Mahmilin ne demek?

MAHMİL – MAHMEL 1. Deve, fil gibi hayvanların sırtına konan veya insanların omuzlarında taşınan, karşılıklı oturulacak şekilde yapılmış bir çeşit kapalı sepet, tahtırevan, mahfe: Âşıkı çün bî-vücûd etmek oluptur hû sana / Biz adem mülküne mahmil bağladık yâ hû sana (Zâtî).

Camilerde nasıl ibadet mekanına ne ad verilir?

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camîlere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekânlara ise mescit denir. Kur'an'da ibadethane adı olarak camî terimi geçmez, ancak "secde yapılan yer" anlamındaki mescit kavramı kullanılır.

Minber camide nerededir?

Caminin bölümleri arasında yer alan hünkar mahfili Osmanlı camilerinde padişahların ve hanedanın namaz kılmalarına ayrılmış, özel kapısı ve merdiveni olan, parmaklıklı ve korunaklı yüksekçe yerdir.

Mahmi ne demek?

Korunan, himaye gören. Hıfzolan.

Camide Harim ne demek?

terbiyesiz. (bkz: harim kubbe) büyük ve küçük kubbeleri olan camilerde namaz kılınan büyük kubbenin altına denir. osmanlı camilerinin çevresinde yer alan ve cami alanını kentsel alandan ayıran duvarlarla çevrili dış avlu. ... caminin kubbe altı kısmına verilen ad. kelime anlamı olarak; "yabancıya girilmesi yasak olan" dır.