Dolin Türkiye'de nerede görülür?

İçindekiler:

  1. Dolin Türkiye'de nerede görülür?
  2. Türkiye'de dolin nedir?
  3. Dolin ve uvala nasıl oluşur?
  4. Lapya ve dolin ne demek?
  5. Karstik şekiller Türkiyede nerelerde görülür?
  6. Hangi platolar kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda oluşur?
  7. Karstik şekiller nerede görülür Türkiye?
  8. Doline ilacı ne işe yarar?
  9. Karstik çeşitleri nelerdir?
  10. Lapya dolin uvala polye nerede görülür?
  11. Karstik arazi ne demektir?

Dolin Türkiye'de nerede görülür?

Dolin : Kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli erime çukurluklarıdır. Genellikle derinlikleri az, genişlikleri fazladır. Türkiye'de özellikle Toroslar'da dolinler yaygın olarak görülür. Halk arasında kokurdan, koyak, tava gibi adlar verilir.

Türkiye'de dolin nedir?

Düden (suyu yutan, su çıkaran): Karstik arazideki suyun yer altına daldığı kuyulara veya yer altına devam eden akarsuyun yüzeye tekrar çıktığı yere düden denir. Antalya'da Düden şelalesi bu şekilde oluşmuştur.

Dolin ve uvala nasıl oluşur?

Birbirlerine komşu olan bir kaç dolinin gelişmeleri sonucu, onları birbirlerinden ayıran eşik sahaları zamanla daralır ve ortadan kalkarlar. Böylece komşu dolinler birleşerek daha büyük karstik depresyonları oluştururlar. Bunlara uvala adı verilmektedir.

Lapya ve dolin ne demek?

Dolin karstlaşma sonucu oluşmuş (lapyaların birleşmesiyle), boyutları bölgenin karstik özelliklerine bağlı olarak değişen, kapalı veya yarı açık çukurluklar. Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklardır.

Karstik şekiller Türkiyede nerelerde görülür?

Türkiye'de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır. Aynı zamanda Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesinde de karstik arazileri görmek mümkündür.

Hangi platolar kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda oluşur?

Obruk platosunda yüzeyde ve yüzeye yakın kısımlarda kalkerin çokça bulunması sonucu kastlaşma etkili olmuş ve bu durum topoğrafyada kendini göstermiştir. Bunun sonucu olarak plato üzerinde çeşitli karstik şekiller bulunmaktadır. Bu şekiller; başta obruk olmak üzere polye, uvala, dolin ve düdenlerdir.

Karstik şekiller nerede görülür Türkiye?

Türkiye'de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır. Aynı zamanda Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesinde de karstik arazileri görmek mümkündür.

Doline ilacı ne işe yarar?

- Bursit, - Omurga ve eklemlerin mekanik dejeneratif harabiyetlerine (spondiloz, artroz) bağlı olarak görülen yumuşak doku hastalıklarında endikedir. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, osteoartrit, tendovajinit ve bursitlerde endikedir.

Karstik çeşitleri nelerdir?

Karstik şekil CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir. Karadeniz ve Akdeniz'de kalker, İç Anadolu'da tuz ve jips etkilidir. En küçük aşındırma şekli lapyadır. Daha sonra büyüklük sırasına göre dolin, uvala, obruk ve en büyüğü polyedir.

Lapya dolin uvala polye nerede görülür?

Batı ve Orta Toroslar'da yaygın olarak dolin görülür. Uvala: Derinleşen ve genişleyen dolinlerin birleşmesiyle ortaya çıkan büyük çukurlardır.

Karstik arazi ne demektir?

Karstik şekil Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.