Fizibilite çalışmasında neler yapılması gerekir ve neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Fizibilite çalışmasında neler yapılması gerekir ve neden yapılır?
  2. Fizibilite raporunda neler olmalı?
  3. Yapılabilirlik Çalışması Nedir?
  4. Finansal Fizibilite Çalışması Nedir?
  5. Fizibilite çalışmasında neler yapılması gerekir?
  6. Fizibilite Etüdü neden yapılır?
  7. Fizibilite raporu hazırlama amacı nedir?
  8. Fizibilite etüdü nedir ve nasıl yapılır?
  9. Yapılabilirlik analizi hangi amaçla yapılır?
  10. Fizibilite neleri kapsar?
  11. Fizibilite çalışması ne demektir nasıl yapılır?
  12. Finansal fizibilitenin amacı nedir?
  13. Fizibilite nedir çeşitleri nelerdir?
  14. Fizibilite Etüdü hangi aşamada yapılır?
  15. Fizibilite Etüdü hangi aşamalardan oluşur?
  16. Fizibilite raporu nedir ve ne işe yarar?
  17. Fizibilite raporu nedir nasıl yapılır?
  18. Fizibilite Etüdü neden ve nasıl yapılır?
  19. Fizibilite etüdü aşamaları nedir?
  20. Iş planının temel amacı nedir?

Fizibilite çalışmasında neler yapılması gerekir ve neden yapılır?

Bir fizibilite çalışmasının en temel amacı; bir yatırım fikrinin tüm yönleri ile incelenip, ilgili veri ve bilgiler eşliğinde, kapsamlı analiz ve değerlendirmeler yapılarak nihai karar vericilerin en doğru kararı almalarına yardımcı olmaktır.

Fizibilite raporunda neler olmalı?

Yatırımın künyesi olarak da ifade edilebilen bu bölümde yatırım hakkında kısa bilgilere yer verilmektedir.
  • Yatırımın konusu.
  • Üretilecek ürün veya sunulacak hizmetin adı
  • Yatırımın yeri.
  • Tesisin teknik kapasitesi.
  • Sabit yatırım tutarı
  • Yatırımın süresi.
  • Sektörün kapasite kullanım oranı
  • İstihdam kapasitesi.
Daha fazla öğe...

Yapılabilirlik Çalışması Nedir?

Yapılabilirlik araştırması ya da fizibilite araştırması; bir yatırım ya da proje başlatma kararı almadan önce gerekli bütün bilgilerin sistemli bir şekilde elde edilmesidir. Bu araştırmaların bir metin içinde toplanmış hali ise yapılabilirlik projesidir.

Finansal Fizibilite Çalışması Nedir?

Finansal araştırma olarak da ifade edebileceğimiz finansal fizibilite, planlanmak üzere olan bir yatırımın veya projenin bir bütün olarak incelenerek ne kadar karlı olacağını öngörmeyi sağlayan bir çalışma anlamına geliyor.

Fizibilite çalışmasında neler yapılması gerekir?

Fizibilite çalışmasında temel olarak beş ana konuda bilgiler toplanıp değerlendirme yapılır.
  1. Piyasanın Takip Edilmesi: ...
  2. Kuruluş Yerinin Değerlendirilmesi: ...
  3. Mali Değerlendirme: ...
  4. Teknolojik İnceleme: ...
  5. Hukuki İnceleme:

Fizibilite Etüdü neden yapılır?

Fizibilite (Yapılabilirlik) Etüdü, bir projenin ekonomik potansiyelini ve pratik olarak uygulanabilirliğini belirlemek amacıyla, projenin teknik, finansal ve ekonomik verilerinin araştırılmasına dayanır. ... İyi hazırlanmamış bir fizibilite etüdüne dayanmayan bir projenin, başarılı olma şansı yoktur.

Fizibilite raporu hazırlama amacı nedir?

Bir proje yatırımı yapacak olan işletmenin politikasına uyup uymadığını belirlemek için fizibilite raporu hazırlanır. Çünkü fizibilite raporu projenin ekonomik, hukuki ve teknik açıdan etkinliğini araştırmaya yarar ve bu rapor ile bu konularla ilgili bilimsel gerçekler ortaya koyar.

Fizibilite etüdü nedir ve nasıl yapılır?

Fizibilite etüdleri, kesin yatırım kararının verilmesinden ve uygulama projelerinin hazırlanmasından önce yapılan ve projelerin teknik, ticari, finansal, ekonomik, sosyal ve kurumsal yapılabilirliklerini analiz eden kapsamlı bir çalışmadır.

Yapılabilirlik analizi hangi amaçla yapılır?

Genel olarak, ele alınan konunun gerçekleşebilir (ya da yaşayabilir) bir öneri olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılan çalışmalar anlamına gelen “yapılabilirlik araştırmaları” (fizibilite etütleri) ve bu araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan bilgileri sunan “yapılabilirlik raporları”, kimi zamanlarda “yatırım ...

Fizibilite neleri kapsar?

Fizibilite (Yapılabilirlik) Etüdü, bir projenin ekonomik potansiyelini ve pratik olarak uygulanabilirliğini belirlemek amacıyla, projenin teknik, finansal ve ekonomik verilerinin araştırılmasına dayanır.

Fizibilite çalışması ne demektir nasıl yapılır?

Fizibilite çalışması; bir girişim, veya proje yapmaya karar verme süreci boyunca hem teknik hem finansal açılardan gerekli araştırmalar ile değerlendirme yapılmasıdır. Olası problemler ve tehditler araştırılarak yatırımın istenilen hedefe ulaşıp ulaşamayacağı, kar getirip getirmeyeceği öngörülmeye çalışılır.

Finansal fizibilitenin amacı nedir?

Finansal fizibilite, planlanmakta olan yatırımın harcamalarını bir bütün olarak incelemeyi ve projenin ne kadar karlı olacağını öngörmeyi sağlayan bir çalışmadır. Böylelikle yatırımınızın kendini ne kadar zamanda geri ödeyeceğini de tahmin etme şansına kavuşabilirsiniz.

Fizibilite nedir çeşitleri nelerdir?

Fizibilite türleri; teknik, ekonomik, yasal, operasyonel ve zamansal olmak üzere beş çeşittir. Teknik fizibilite çalışması daha çok söz konusu plan veya projenin teknik yönlerine odaklanırken, ekonomik fizibilite ise işin mali yönleriyle ilgili geniş bilgiler edinmeyi amaçlar.

Fizibilite Etüdü hangi aşamada yapılır?

Fizibilite etüdleri, kesin yatırım kararının verilmesinden ve uygulama projelerinin hazırlanmasından önce yapılmalıdır. İyi hazırlanmamış bir fizibilite etüdüne dayanmayan bir projenin, başarılı olma şansı yoktur.

Fizibilite Etüdü hangi aşamalardan oluşur?

Fizibilite Çalışmasının Aşamaları Nelerdir?
  • Pazar Değerlendirmesi. Kurmak istenen şirketin ya da projenin ortaya koymak istediği ürün veya hizmet için piyasa araştırması yapılması gerekir. ...
  • Kuruluş Yerinin Değerlendirilmesi. ...
  • 3. Teknik Araştırma. ...
  • Örgütsel Araştırma. ...
  • 5. Finansal Araştırma. ...
  • Yasal Araştırma.

Fizibilite raporu nedir ve ne işe yarar?

Fizibilite raporu yatırımlar için hazırlanan çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar yatırımın yapılması durumunda karlılıgının ne olacagını gösteren raporlamadır. Kısaca yatırımın ne kadar “yapılabilir” olduğunu gösteren bir rapor türüdür fizibilite raporları.

Fizibilite raporu nedir nasıl yapılır?

Fizibilite raporu, öncelikle projenin gerçekten hayata geçirilip geçirilemeyeceğini belirlemeye yarar. Ardından da projenin seçilen kriterlere uyup uymadığı bu rapor ile değerlendirir. Eğer bunun sonucunda projenin uygulanması yönünde karar alınırsa, bu uygulama için alternatif çözümler ve yaklaşımlar sunar.

Fizibilite Etüdü neden ve nasıl yapılır?

Fizibilite çalışması; bir girişim, veya proje yapmaya karar verme süreci boyunca hem teknik hem finansal açılardan gerekli araştırmalar ile değerlendirme yapılmasıdır. Olası problemler ve tehditler araştırılarak yatırımın istenilen hedefe ulaşıp ulaşamayacağı, kar getirip getirmeyeceği öngörülmeye çalışılır.

Fizibilite etüdü aşamaları nedir?

Fizibilite etüdleri, kesin yatırım kararının verilmesinden ve uygulama projelerinin hazırlanmasından önce yapılan ve projelerin teknik, ticari, finansal, ekonomik, sosyal ve kurumsal yapılabilirliklerini analiz eden kapsamlı bir çalışmadır.

Iş planının temel amacı nedir?

İş planı, üç temel amaç için kullanılabilecek bir araçtır. Bunlar; iletişim, planlama ve yönetim olarak sıralanabilir. İletişim aracı olarak, iş planı sermaye sağlama, yapılacak yatırımı cazip hale getirme, stratejik ortakları bulma anlamında kullanılır.