Tekvin sıfatı zâtî ve sübûtî mi?

İçindekiler:

  1. Tekvin sıfatı zâtî ve sübûtî mi?
  2. Allah'ın ezeli ve ebedi olması hangi sıfatıdır?
  3. Ezeli ve ebedi ne demek?
  4. Allah'ın Zati sıfatları ezeli ve ebedi midir?

Tekvin sıfatı zâtî ve sübûtî mi?

Âlemin yaratılmışlığı (hudusu) ve bir yaratıcıya olan ihtiyacı ortada olduğuna göre, Allah'ın tekvîn sıfatının var olması zorunludur. Mâturîdî Gelenek Tekvîn Sıfatını Allah'ın subuti sıfatlarından birisi olarak görmüştür ve O'nun yoktan yaratıcılığını ifade etmek için kullanmıştır.

Allah'ın ezeli ve ebedi olması hangi sıfatıdır?

Allah (c.c.) Kur'an-ı Kerim'de bu sıfatlarını ayetlerle açıklamaktadır. Allah “Kıdem” sıfatı ile ezeliyetini, evveli olmamasını ve varlığının başlangıcının olmamasını açıklar. “Beka” sıfatı ile de ebediyetini, ahiri olmamasını ve varlığının sonu olmamasını açıklar.

Ezeli ve ebedi ne demek?

Zamanın bitimsiz olması, sonunun gelmemesi durumu. Bütünüyle zamandışı olma hali. Zamanı içerme, fakat zamanı, bir anlamda aşma durumu. Ezeli-ebedilik zamanın karşısında olup, ezeli-ebedi olan, zaman içinde olmayanı, zaman içinde başlangıcı ve sonu olmayanı gösterir.

Allah'ın Zati sıfatları ezeli ve ebedi midir?

Allah'ın sıfatı olarak "hayy", diri, kemal manasıyla hayat sahibi ve sürekli vâr olan, ölümlü olmayan, bâkî, ebedî ve dâim demektir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve diğer varlıklarda hayatı vâr eden de yok eden de Allah'tır. Allah'ın bu sıfatı, O'nun ezelî ve ebedî olduğunu ifade eder. O'nun evveli ve sonu yoktur.