Kimler kan bağışı yapamaz?

İçindekiler:

  1. Kimler kan bağışı yapamaz?
  2. Hangi ilaçlar kan vermeye engeldir?
  3. Kanı az olan kan verebilir mi?
  4. Kan bağışının toplum açısından önemi nedir?
  5. Kan bağışı yapmak neden önemlidir?

Kimler kan bağışı yapamaz?

Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler. Kanama diatez'i (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler. Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler.

Hangi ilaçlar kan vermeye engeldir?

* Aspirin kullanımı: Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kal alımında veya tromboferezde dikkat edilmelidir. * Tegison (Sedef hastalığında kullanılan bir ilaç) kullananlar, ilacı kestikten 3 yıl sonra kan verebilir.

Kanı az olan kan verebilir mi?

50 kg altında olanlar kan bağışı yapamazlar. Ayrıca boyuna göre olması gereken ağırlıktan çok düşük olan kişiler kan bağışında bulunamazlar.

Kan bağışının toplum açısından önemi nedir?

Düzenli olarak kan bağışı yaptırmak çok önemli olan konulardan bir tanesidir. Kan bağışı sayesinde bir kişinin hayatını kurtarmak mümkündür. Uygar ve sağlıklı bir toplum olabilmek açısından kan bağışı yapmak çok önemlidir. Kan bağışı yapmak bağış yapan kişinin sağlığı için de çok önemlidir.

Kan bağışı yapmak neden önemlidir?

Kanserojen maddelerden, yabancı maddelerden, mikroplardan ve virüslerden korur. Pıhtılaşma yaparak kan kayıplarını önler. İnsanların vücudunda gerekenden az bulunduğu durumlarda, kan alışverişinin yapılmasına neden olmaktadır.