Konjenital hipotiroidi ne demek?

İçindekiler:

  1. Konjenital hipotiroidi ne demek?
  2. Konjenital hipotiroidinin en sık nedeni nedir?
  3. Konjenital hipotiroidi tarama testinde hangi parametre ölçülür?
  4. Hipotiroidi tanısı nasıl konulur?
  5. Yenidoğanda hipotiroidi neden olur?
  6. Yenidoğan hipotiroidi neden olur?
  7. NTP nedir yenidoğan tarama?
  8. Hipotiroidi hamile kalmaya engel mi?
  9. Kretenizm sebebi nedir?
  10. Miksödem hangi hormon?
  11. Yenidoğan tiroid kaç olmalı?
  12. Miksödem ne Eksikliği?

Konjenital hipotiroidi ne demek?

Konjenital (doğuştan) hipotiroidi yenidoğan döneminde en sık karşılaşılan endokrinolojik sorundur, 3000-4000 canlı doğumda bir görülür. Hipotiroidi, tiroid hormon eksikliği anlamına gelir. Başka bir deyişle doğuştan hipotiroidi, doğuştan gelen ve tiroid hormon eksikliği ile tanımlanan bir durumdur.

Konjenital hipotiroidinin en sık nedeni nedir?

Konjenital Hipotiroidinin prevalansı yani görülme sıklığı 1/3000 -1/4000 arasındadır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada bu oran 1/2736 olarak bulunmuştur. Genel olarak bakıldığında bu hastalığın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğunu görmekteyiz.

Konjenital hipotiroidi tarama testinde hangi parametre ölçülür?

Birçok ebeveynin hatırlayacağı üzere doğumdan birkaç gün sonra bebekten alınan topuk kanları ile Sağlık Bakanlığı Ulusal Tarama Programı kapsamında konjenital hipotiroidi taraması da yapılmaktadır. Konjenital hipotiroidi taramasında bakılan parametre TSH seviyesidir.

Hipotiroidi tanısı nasıl konulur?

Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.

Yenidoğanda hipotiroidi neden olur?

Tiroid bezi anne karnında iken hiç oluşmamış veya küçük boyutta gelişmişse bebekte hipotroidi gelişir. Bazılarında ise tiroid hormonu üretiminden sorumlu gerekli olan enzimlerin çalışmaması söz konusudur. Annede iyot yetersizliği, Haşimoto hastalığı nedeniyle bebekte hipotiroidi oluşabilir.

Yenidoğan hipotiroidi neden olur?

Konjenital (doğumsal) hipotiroidizm, tiroid bezinin gelişimsel hatalarından (disgenezi), tiroid hormon oluşumunda doğuştan gelen bozukluklardan (dishormonogenez), ender olarak da tiroid bezinin regülasyonunda doğuştan gelen bozukluklardan (merkezi hipotiroidi) kaynaklanan bir durumdur.

NTP nedir yenidoğan tarama?

Yenidoğan Tarama Programı kapsamında yenidoğanların Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis yönünden taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların engellenerek, topluma getirdiği ekonomik yükün önlenmesi, akraba evliliklerinin azaltılması ...

Hipotiroidi hamile kalmaya engel mi?

Tiroid bezinin normalden az çalışması (Hipotiroidi) ya da normalden fazla çalışması (Hipertiroidi) durumunda gebeliğin ilerlemesi etkilenebileceği gibi anne ve bebeğin sağlığı da olumsuz etkilenebilir. Bebekte zeka geriliğine ve gelişme geriliğine neden olabilir.

Kretenizm sebebi nedir?

Troid bezinin az troxsin hormonu salgılanması sonucunda oluşan bir durumdur. Troxsin azlığı organizmada birçok gelişim bozuklukları yanında zihin gelişimini ve fonksiyonlarını bozmaktadır. Bu gün kretenizmin nedeni, troid bezinin az troxin hormonu salgılaması olduğu bilinmektedir.

Miksödem hangi hormon?

Hipotermisi ve şuur değişikliği olan her hasta potansiyel miksödem koması var gibi kabul edilmelidir. Tanı kliniğe ek olarak serum serbest T4 düzeyinin düşük TSH düzeyinin yüksek olması ile desteklenir.

Yenidoğan tiroid kaç olmalı?

Normal bir bebekte tsh değeri 0.35 ve 4.30 arasındadır ancak yaş artışı ile birlikte bu değerde yükselebilmektedir. TSH değerinin bebeklerde yüksek veya düşük olması bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bebeklerin doğumu itibariyle bu gibi hormon değerlerinin kontrolünün yapılması gerekmektedir.

Miksödem ne Eksikliği?

"tiroid bezinin az ya da hiç çalışmaması neticesinde hipotiroidi halinde ortaya çıkan hastalığa miksödem adı verilir.