Türemiş sözcükler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türemiş sözcükler nelerdir?
  2. Türemiş sözcüklere örnekler nelerdir?
  3. Türemiş ne demek türkçe dersi?
  4. Türemiş kelimeler nasıl bulunur?
  5. Yapım ekleri ne?
  6. Türemiş sözcük nedir konu anlatımı?

Türemiş sözcükler nelerdir?

Gövde ve kök halindeki kelimeleri yapım ekleri getirmek suretiyle hazırlanmış olan sözcüklere türemiş kelime denir. Özellikle bu kelimeler sonlarına bazı ekler almak suretiyle oluşturulur. Daha sonra amaca uygun biçimde farklı cümleler kapsamında kullanım imkanı verir.

Türemiş sözcüklere örnekler nelerdir?

Yapım ekleri, kökten fiil gövdesi ya da isim gövdesi oluştururlar; yani türemiş kelime oluştururlar.
  • Not: Çekim ekleri kelime türetmezler ve gövde oluşturmazlar.
  • ➜ Gövdeye de yapım eki gelerek yeni bir türemiş kelime oluşabilir. ...
  • ➥ çaycı
  • ➥ bencil.
  • ➥ yavrucak.
  • ➥ kuzucuk.
  • ➥ uzunca.
  • ➥ vatandaş
Daha fazla öğe...

Türemiş ne demek türkçe dersi?

En az bir yapım eki almış kelimelere türemiş kelimeler denir. Bu ekler kök ya da gövde kısmına gelebilir. Alınan ekler sonucunda kelimenin anlamı değişir.

Türemiş kelimeler nasıl bulunur?

Kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydan gelen yeni kelimelere TÜREMİŞ KELİME denir. Kelimeler, sonlarına bazı ekler alarak değişik biçimlerde cümlede kullanılırlar. Aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanan sözcüklerdir. Kök halindeki sözcük isim, sıfat, fiil, zamir, zarf olabilir.

Yapım ekleri ne?

Yapım eki, isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler ya da fiiller türeten ektir. ... Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını ya da türünü de değiştirir ve -bazı istisnalar dışında- her zaman çekim eklerinden önce gelir. Yapım eki almış bir sözcüğe türemiş sözcük denir.

Türemiş sözcük nedir konu anlatımı?

Kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydana gelen yeni kelimelere TÜREMİŞ KELİME denir. Kelimeler, sonlarına bazı ekler alarak değişik biçimlerde cümlede kullanılırlar. Aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanan sözcüklerdir.