Fezleke neyi anlatır?

İçindekiler:

  1. Fezleke neyi anlatır?
  2. Fezleke kim yazmış?
  3. Keşfuzzunun kime ait?
  4. Fezleke ne zaman yazıldı?
  5. Katip Çelebi Kimdir Kısaca Özet?
  6. Fezleke hangi dilde?
  7. Fezlekede neler bulunur?
  8. Fezleke resmi yazı mıdır?
  9. Kesfuz Zunun turu nedir?
  10. Keşfü z Zunun ne anlatır?
  11. Soruşturma fezlekesi nedir?
  12. Katip Çelebi ne yapmıştır kısaca?
  13. Katip Çelebi kimdir eserleri nelerdir?
  14. Fezleke neden yazılır?
  15. Ceza hukukunda fezleke nedir?
  16. Fezleke nasıl yapılır?
  17. Fezleke siyasette ne demek?
  18. Sözlük anlamı tahkikat evrakı nedir?
  19. Fezleke hukukta nedir?
  20. Zunun ne demektir?

Fezleke neyi anlatır?

Arapça Fezleke'nin devamı niteliğindeki Türkçe Fezleke 1591-1654 arasındaki olayları anlatan bir Osmanlı tarihidir. Olayların kronolojik sıralamasının ardından her yılın sonunda o yıl içerisinde ölen devlet adamları ve bilginlerin yaşam öykülerinden ve yapıtlarından da kısaca söz eder.

Fezleke kim yazmış?

Fezleke-i Târihi Osmânî, Ahmet Vefik Paşa'nın yazdığı, ilk baskısı 1869'da (kimi kaynaklara göre 1863/1864) yapılan bir tarih kitabıdır.

Keşfuzzunun kime ait?

Kâtip Çelebi Keşfü'z-Zunûn/Yazarları Küşfü'z-Zunûn Kâtip Çelebi'nin en önemli eseridir. Bu eser bir bibliyografyadır. Baş tarafına bilim felsefesi hakkındaki bir başlangıç kısmı ilave edilmiştir. Kâtip Çelebi bu eserde 9.000'den fazla yazar ve 15.000 civarındaki bilim dalı hakkında bilgi vermiştir.

Fezleke ne zaman yazıldı?

Kâtip Çelebi'nin tarih alanındaki yapıtlarının ilki 1642'de tamamladığı Arapça Fezleke'dir..

Katip Çelebi Kimdir Kısaca Özet?

Kâtip Çelebi 1657 yılında öldü. ... Kâtip Çelebi çalışkan, iyi huylu, vakarlı, az konuşan, çok yazan biri olarak bilinir. Arapça, Farsça yanında Latince'yi de bilirdi. Osmanlı Devleti'nde Batı bilimleriyle fazla ilgilenen ve bu bilimleri Doğu bilimleriyle karşılaştırıp sentezini yapan ilk Türk bilim adamlarından biridir.

Fezleke hangi dilde?

Arapça sözcük Arapça fa ḏālika ف ذالك ""şunun için"" deyiminden türetilmiştir. fe+ maddesine bakınız.

Fezlekede neler bulunur?

Bir mahkemede dava ya da karar ile ilgili metinlerin özetine de fezleke adı verilebilir. Teftişle görevli olan kurumlar ve makamlar da mahkemeler ve siyasi partiler gibi raporların özetlerini hazırlayabilirler. Bu özetlere de fezleke ismi verilir.

Fezleke resmi yazı mıdır?

"Bir olayın, meselenin veya raporun esas noktalarını ve sonucunu açıklamak üzere hazırlanan özet veya kısaltma" anlamına gelen fezleke terimi, Osmanlılar'da resmî bir evrak türü olmaktan ziyade bu tür hulâsaları ifade etmek için kullanılan genel bir tabirdir.

Kesfuz Zunun turu nedir?

Ansiklopedi Bibliyografya Keşfü'z-Zunûn/Türler

Keşfü z Zunun ne anlatır?

Keşfü'z-Zunun adlı, İslam coğrafyasında yazılmış, dinî, felsefi,edebî ve bunun gibi birçok alanla ilgili eserleri kendinde toplayan ve bu eserlerimümkünse yazarlarıyla birlikte tanıtan ansiklopedik ve bibliyografik bir eserdir.

Soruşturma fezlekesi nedir?

İdari soruşturma oluşturulan şahıs ya da kurumlar hakkında, müfettişlerce ya da soruşturma kurullarınca düzenlenen raporlara fezleke denir. Fezleke, herhangi bir sorunun ya da kararın kısa ve öz şekilde anlatılmasıdır.

Katip Çelebi ne yapmıştır kısaca?

Kâtip Çelebi çalışkan, iyi huylu, vakarlı, az konuşan, çok yazan biri olarak bilinir. Arapça, Farsça yanında Latince'yi de bilirdi. Osmanlı Devleti'nde Batı bilimleriyle fazla ilgilenen ve bu bilimleri Doğu bilimleriyle karşılaştırıp sentezini yapan ilk Türk bilim adamlarından biridir.

Katip Çelebi kimdir eserleri nelerdir?

Katip Çelebi, 1609 yılından Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerinde İstanbul'da dünyaya gelmişti. Katip Çelebi'nin en önemli eserleri arasında Cihannüma gösterilir. ... Katip Çelebi batı dünyasında en çok tanınan kitabı ise, Keşfü'z-Zünun an Esamü'l-Kütübi ve'l-Fünun'dur.

Fezleke neden yazılır?

Türk Dil Kurumu'nca verilen bilgiye göre bir konuda verilen kararın kısa bir özet halinde yazılmış şekline fezleke adı verilir. ... Özet haline getirilmiş teftiş raporlarıyla kısaltılmış eserler için de Fezleke terimi kullanılmıştır.

Ceza hukukunda fezleke nedir?

İdari soruşturma açılan kişi ya da kurumlar hakkında, müfettişlerce ya da soruşturma kurullarınca düzenlenen raporlara da fezleke denir. Fezleke daha çok hukukçuların, hakimlerin ve müfettişlerin bilgi sahibi olduğu bir kavramdır. Fezleke daha çok hukuk dilinde kullanılan bir kavramdır.

Fezleke nasıl yapılır?

Fezleke düzenlenirken dikkat ve özen gösterilmeli, tarafların kimlik ve adres- telefon bilgileri özellikle TC kimlik numarası mutlaka yazılmalı, fezlekenin olay kısmında, öncelikle olayın hangi tarih ve saatte, nasıl haber alındığı belirtilmeli, daha sonra ayrı bir "paragraf"ta olayın kısaca özeti ve esasa etkili ...

Fezleke siyasette ne demek?

Yine siyasetle ilgili bir durumda belirli bir konu ya da kanun yazılarının uzun halinin kısa bir özet haline getirilmiş haline de fezleke ismi verilir. ... Teftişle görevli olan kurumlar ve makamlar da mahkemeler ve siyasi partiler gibi raporların özetlerini hazırlayabilirler. Bu özetlere de fezleke ismi verilir.

Sözlük anlamı tahkikat evrakı nedir?

Tahkikat duruşması ve tahkikat evrakı nedir? ... Tahkikat, kural olarak, ön inceleme tutanağı ile tespit olunan, tarafların iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıaların gerçek olup olmadığının, bunlara ilişkin deliller üzerinden, yargılama yapılarak hüküm vermeye elverişli ölçüde tespit edilmesi faaliyetidir.

Fezleke hukukta nedir?

Hukuk alanında çok kullanılan Fezleke; Sürdürülen bir hukuki soruşturmada taraflara ait bilgileri, tarafların ifadelerinin, tüm kanıtları, varsa şahitlerin ifadelerini ve aynı zamanda soruşturmayı yapan kişinin görüşlerini ve olayla ilgili sonuçları içeren özet rapor şeklindedir.

Zunun ne demektir?

Zan ve şüphelerden beri, uzak.