TDK emrivaki ne demek?

İçindekiler:

  1. TDK emrivaki ne demek?
  2. Emir oldu vaki ne demek?
  3. Emrivaki konusmak ne demek?
  4. Oldubitti TDK nasıl yazılır?
  5. On parmağında on marifet anlamı nedir?
  6. Oldubittiye ne demek?
  7. Oldu bittiye gelmek ne demek?

TDK emrivaki ne demek?

Emrivaki TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit emrivaki kelimesi, 'Oldu bitti' anlamına gelmektedir. Daha geniş anlatımda herhangi yapılacak bir iş anında, karşı kişinin mecburen yapmak zorunda kalma durumu olarak anlatılabilir.

Emir oldu vaki ne demek?

“Emrivaki”nin içinde Arapça “emir” var. ... Yine Arapçadan gelen “vaki” de “vuku bulan” yani “olan” anlamına geliyor. O da “vaka”, “vukuat” ve “mevki” ile aynı aileden. Haliyle “emrivaki” dediğimizde “olmuş olgu”, “olmuş bitmiş iş” demiş oluyoruz.

Emrivaki konusmak ne demek?

Emrivaki gibi ne demek? Başkasına karışma fırsatı vermeden bir işi aceleye ve kargaşalığa getirip sonuca bağlama, olupbitti, emrivaki, dolaylı gizli emir.

Oldubitti TDK nasıl yazılır?

Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazılır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdöver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, ...

On parmağında on marifet anlamı nedir?

[1] Çok becerikli, elinden her iş gelen, elini attığı her işi başarıyla sonuçlandıran kimse.

Oldubittiye ne demek?

Türk Dil Kurumu'na göre Oldubittiye getirmek kelimesinin anlamı: geri dönülmesi güç veya olanaksız bir durum yaratmak, emrivaki yapmak.

Oldu bittiye gelmek ne demek?

Bu yazımızda sizlere Oldu bittiye getirmek deyiminin anlamını açıklıyor ve örnek cümle içinde kullanımını gösteriyoruz. ➡Anlamı ve Cümle içinde kullanımı ise şu şekilde; ➡Oldu bittiye getirmek deyiminin anlamı:Emrivaki yapmak, geri dönülmesi güç ve imkânsız bir durum oluşturmak.