Yakınsak ve ıraksak düşünme nedir?

İçindekiler:

  1. Yakınsak ve ıraksak düşünme nedir?
  2. Özenli düşünce ne demek?
  3. Özenli davranmak ne demek?
  4. Sentetik düşünce ne demek?
  5. Sentetik Önerme nedir felsefe?
  6. Analitik ve sentetik önerme nedir?
  7. Sentetik A posteriori nedir?

Yakınsak ve ıraksak düşünme nedir?

Yakınsak düşünme aynı zamanda İçe Doğru Düşünme olarak da adlandırılır. Iraksak Düşünmeyi ise tek doğrunun olmadığı, yoruma dayalı olabilen, hayal gücünün de kullanılabileceği, var olan bilgiye dayanılarak değişik yanıtların üretilmesinin sağlanabileceği düşünme yöntemi olarak tanımlayabiliriz.

Özenli düşünce ne demek?

Özenli düşünme farklı seçenekleri dikkate alma, ilişkisel bağlamları keşfetme, olup bitenler arasındaki bağlantılara dikkati çekme, farkları/ayrımları ölçebilme ve tartabilme şeklinde tanımlanabilir. ... Yaratıcı düşünme ise özellikle hayal gücünün yeni olanı ortaya koymak üzere gerçekleştirdiği düşünme biçimidir.

Özenli davranmak ne demek?

özenli anlamı 1. Özen gösterilerek yapılan (iş), itinalı. 2. Özenle çalışan (kimse).

Sentetik düşünce ne demek?

Düşünce kavramı felsefi olarak irdelendiğinde iki ayrı işlevde çalıştığı kabul görmektedir. ... Sentetik düşünceye göre ise bir yargıda veya önermede özne yüklemin tamamını içermiyorsa, yüklem mantık kuralları doğrultusunda özne ile ilişkiye girerek anlam kazanıyorsa bu önerme sentetik kabul edilmektedir.

Sentetik Önerme nedir felsefe?

Sentetik önermeler bize yeni bir bilgi verirler ve bu bilginin doğruluk değeri, deney ve gözleme dayanır. Mesela “Bazı ülkeler az gelişmiştir.” ifadesinin doğruluk değeri, deneysel ya da gözlemsel olarak ortaya konmalıdır.

Analitik ve sentetik önerme nedir?

Yüklemin öznede yinelendiği analitik önermeler, anlamı genişletmeden yalnızca açıklayıcı bir nitelikte bulunurlarken, sentetik önermeler her zaman yeni bir şeyler iletirler.

Sentetik A posteriori nedir?

Sentetik a posteriori yargıların doğru olabilmesi için, özne ve yüklem konumundaki kavramları birbirine bağlayan üçüncü bir şeye, deneyimde mevcut bir nesneye ihtiyaç vardır. Sentetik a priori yargılar söz konusu olduğunda ise bu üçüncü şey, uzay ve zamanın saf görüsüne dayanarak inşa edilen a priori nesnelerdir.