Varsağı nedir ve özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Varsağı nedir ve özellikleri nelerdir?
  2. Varsağı hangi konuları işler?
  3. Semai ve varsağı nedir?
  4. Varsağı Aşık Edebiyatı mıdır?
  5. Koçaklama nedir ve örnekleri?
  6. Ilahi türünde işlenen konular nelerdir?
  7. Aşık tarzı halk şiiri nazım şekilleri varsağı nedir?
  8. Aşık Edebiyatı nelerdir?
  9. Nefes nedir özellikleri edebiyat öğretmeni?
  10. Koçaklama nedir ve özellikleri?
  11. İlahi nedir ve özellikleri?
  12. Gazelde işlenen konular nelerdir?
  13. Halk şiiri nazım şekilleri nelerdir?

Varsağı nedir ve özellikleri nelerdir?

Varsağının özellikleri şunlardır: Hecenin 8'li kalıbıyla söylenen koçaklama tarzı şiirlerdir. Dörtlük sayısı ve uyak düzeni koşmayla aynıdır. Kafiye örgüsü (xaxa, bbba, ccca…) ... Her yönüyle semaiye benzeyen varsağılar, onlardan ilk dörtlükte kullanılan bre, behey, hey, hey gidi gibi ünlemlerle ayrılır.

Varsağı hangi konuları işler?

Özellikleri
  • Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkmenlerine ait halk şairleri tarafından söylenen şiirlerdir.
  • Özel bir bestesi vardır.
  • Sekizli hece ölçüsü ile söylenir.
  • Varsağıda hayattan ve talihten şikayet gibi konular da işlenir.
  • Şiirin sonuna doğru mahlas kullanılır.
  • Yaygın olmayan bir nazım şeklidir.
Daha fazla öğe...

Semai ve varsağı nedir?

Semai: Halk şiirinde 8'li hece ölçüsü ile düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşurlar. Çoğunlukla doğa, aşk, sevgi, güzellik, gurbet, ayrılık, kavuşma gibi duygusal ve lirik temaları işlerler.

Varsağı Aşık Edebiyatı mıdır?

Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Varsak boyu ozanlarınca söylenen şiirlere varsağı denilmiştir. Çok yaygın olmayan bir nazım biçimidir, ölçüsü ve uyak düzeni semai gibidir.

Koçaklama nedir ve örnekleri?

Yiğitçe ve coşkulu bir söyleyişle, savaş ve dövüşleri anlatan, kahramanlık duygularını canlandıran koşma nazım şeklinde yazılan halk şiiri türüdür. Koçaklamalar, epik şiir türüne girer. Köroğlu ve Dadaloğlu, bu türde söyledikleri şiirlerle tanınmışlardır. ... Fakat Koçaklama, deyince asıl akla gelen Köroğlu'dur.

Ilahi türünde işlenen konular nelerdir?

Doğrudan doğruya dinî temalara bağlı tekke edebiyatı nazım şeklidir. İlâhî'nin kelime anlamı "Allah'a mahsus, Allah'a ait" demektir. Bu yüzden ilâhi türüne giren şiirlerde büyük ölçüde Allah sevgisi ve onun çevresinde her türlü dinî konu işlenir.

Aşık tarzı halk şiiri nazım şekilleri varsağı nedir?

Koşma nazım şekli ve özel ezgilerle söylenen varsağılar, adını Anadolu'nun güneyinde yaşayan Varsaklardan almıştır. Tarihte Çukurova ve Kahramanmaraş civarında yaşayan bu Türk boyuna has ezgili şiirlere "Varsaklara ait", "Varsak tarzı" anlamlarına gelen "varsağı" adı verilmiştir. ... Varsağı yiğitçe bir havayla okunur.

Aşık Edebiyatı nelerdir?

Âşık edebiyatı şiirden ibarettir. Bu şiir din dışı bir şiirdir; âşık da denilen şairlerin kopuz, bağlama, cura, tambura eşliğinde söyledikleri sözlü-besteli edebiyat türüdür. Usta-çırak ilişkisiyle yetiştirilen aşıkların çoğu okuma yazma bilmeyen ancak saz çalma ve şiir söyleme yeteneği olan kişilerdir.

Nefes nedir özellikleri edebiyat öğretmeni?

Nefes: Kelime anlamı soluk, yani havanın alınıp verilişi, teneffüs edilişi demektir. Edebiyat terimi olarak ise daha çok Alevi-Bektaşî dergâhlarında âyin-i Cem sırasında hususi bestelerle, saz eşliğinde ve genellikle bir makam ile okunan nükteli, zarif, yer yer laubali ifadeler de ihtiva eden manzumelere denir.

Koçaklama nedir ve özellikleri?

Yiğitçe ve coşkulu bir söyleyişle, savaş ve dövüşleri anlatan, kahramanlık duygularını canlandıran koşma nazım şeklinde yazılan halk şiiri türüdür. Koçaklamalar, epik şiir türüne girer. Köroğlu ve Dadaloğlu, bu türde söyledikleri şiirlerle tanınmışlardır.

İlahi nedir ve özellikleri?

Doğrudan doğruya dinî temalara bağlı tekke edebiyatı nazım şeklidir. İlâhî'nin kelime anlamı "Allah'a mahsus, Allah'a ait" demektir. ... İlâhiler genellikle 7, 8, 11, 14 ve 16'lı hece ile yazılır. Bunlardan daha çok 7 ve 8 heceliler dörtlükler halinde; 11,14 ve 16 heceli olanlar ise beyit esasına göre yazılmışlardır.

Gazelde işlenen konular nelerdir?

Divan edebiyatı şairleri bütün maharetlerini gazelde ortaya koyarlar. Büyük şair olmanın en büyük ölçütü gazellerdir. Gazelde konu aşk, şarap, güzellik ve aşkın ıstırabıdır. Dize ortalarında iç uyaklı olan ve dörlük haline getirilebilen gazellere musammat gazel denir.

Halk şiiri nazım şekilleri nelerdir?

Halk edebiyatı nazım biçimleri kendi arasında anonim, tasavvuf ve aşık edebiyatı olarak üçe ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi nazım biçimi türleri arasında koşuk, sav, destan, sagu yer almaktadır. Divan edebiyatı nazım biçimi türlerinde ise mısra, gazel, beyit, kaside, kıta, mesnevi yer almaktadır.