Asbest hangi hastalıklara neden olur?

İçindekiler:

  1. Asbest hangi hastalıklara neden olur?
  2. Asbest kullanımı yasak mı?
  3. Asbest hangi ortamda bulunur?
  4. Asbest çeşitleri nelerdir?
  5. Asbest yanar mı?
  6. Asbestin neden olduğu kanserler?
  7. Beyaz toprak hastalığı nedir?
  8. Ak toprak hastalığı nedir?
  9. Çelpek hastalığı nedir?
  10. Mezotelyoma neden olan madde?
  11. Mesothelioma ne demek?
  12. Malign Plevral Mezotelyoma Nedir?
  13. Karın zarı kanseri nedir?

Asbest hangi hastalıklara neden olur?

Asbestin yol açtığı “kötü huylu hastalıklar” kanserlerdir (akciğer kanseri, mezotelyoma, lenfoma, mide kanseri vd.). Asbeste maruz kalanlarda kalmayanlara göre kanser riski en az 30 kat daha fazladır.

Asbest kullanımı yasak mı?

Kansere neden olan asbestin, üretimi, kullanımı ve piyasaya arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını yasaklayan yönetmelik yürürlüğe girdi. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, asbesti (amyant) tamamen yasaklayan yönetmelik yürürlüğe girdi.

Asbest hangi ortamda bulunur?

Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunur. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri vardır. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda, yer yer yoğun birikimler halinde bulunur.

Asbest çeşitleri nelerdir?

Asbest doğada farklı biçimlerde bulunmakla birlikte en yaygın olanları ve yasal düzenlemelere konu edilenleri altı çeşittir. Bunlar yapılarına göre serpantin ve amfibol olmak üzere iki grupta toplanırlar. Amfibol grubunda krosidolit, (mavi), amosit (kahverengi), aktinolit, antofilit ve tremolit asbest türleri yer alır.

Asbest yanar mı?

Asbestin yanma özelliği yoktur. Genellikle otomobilde,uçakta ve gemide kullanılır.

Asbestin neden olduğu kanserler?

Asbest teması mezotelyoma adı verilen akciğer zarı kanseri, gırtlak kanseri, yumurtalık kanseri, asbestozis denilen bir tür akciğer hastalığı riskler arasında bulunuyor.

Beyaz toprak hastalığı nedir?

Türkiye'de asbest yataklarının bulunduğu alanlarda erozyonla açığa çıkan ve asbest içeren beyaz toprağın, kırsal bölgelerde çeşitli amaçlarla kullanılması sonucunda kötü huylu kanser türü olan “Mezotelyoma” hastalığının yayılmasına neden olduğu bildirildi.

Ak toprak hastalığı nedir?

Halk arasında Aktoprak Hastalığı olarak bilinen 'Akciğer Zarı Kanseri' en çok Kapodokya bölgesi, Eskişehir-Kütahya ve Sivas illeri çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında görülüyor.

Çelpek hastalığı nedir?

Akciğer zarının (plevra) kötü huylu tümörüdür. Mezotelyoma olarak isimlendirilir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, göl toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle bilinen asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruziyetin yol açtığı akciğer zarı kanserine verilen addır.

Mezotelyoma neden olan madde?

Mezotelyoma için bilinen en önemli risk faktörü asbest maruziyetidir. Lifsel yapıda mineral olarak tanımlanan asbest, birçok sanayi kolunda yaygın olarak kullanılabilmektedir.

Mesothelioma ne demek?

Amaç: Malign plevral mazotelyoma (MPM) kötü prognozlu ölümcül bir hastalıktır. MPM için ortalama sağ kalım 4-18 ay arasında değişmektedir. MPM'de tüm tedavilere rağmen yüksek mortalite görüldüğünden, elimizdeki bilinen tüm tedaviler hastalara uygulanabilmektedir.

Malign Plevral Mezotelyoma Nedir?

Akciğerin plevra zarının yapısına benzer dokular vücudun başka bölgelerinde de bulunur. Bunlar karın çevresinde periton, kalp çevresinde perikard olarak adlandırılır. Malign mezotelyoma bu zarlardan köken alan kanserin adıdır. Malign Mezotelyoma hastalarının %80'nini plevral zar kaynaklı malign mezotelyoma oluşturur.

Karın zarı kanseri nedir?

Periton kanseri yani karın zarı kanseri; yumurtalık kanseri ile benzer belirtileri gösteren bir kanser türüdür. “Primer periton kanseri” olarak da bilinmektedir.