Sermaye yeterlilik oranı kaç olmalıdır?

İçindekiler:

  1. Sermaye yeterlilik oranı kaç olmalıdır?
  2. Basel 3 ne zaman uygulanacak?
  3. Basel kriterleri nasıl ortaya çıkmıştır?
  4. Basel 2 ne zaman uygulanacak?
  5. Basel 4 ne zaman uygulanacak?

Sermaye yeterlilik oranı kaç olmalıdır?

Yani bir bankanın sermaye yeterliliği %8'in üzerinde olmalıdır. Gelecek yıllarda bu rasyonun %12 olarak uygulanması planlanmaktadır. Ülkemizde ise BDDK uygulamada bankaların sermaye yeterlilik rasyosunun %12 olmasını talep etmektedir.

Basel 3 ne zaman uygulanacak?

Söz konusu takvime göre yeni standartlar 2013 Ocak ayı itibarıyla aĢamalı olarak uygulamaya alınacak ve Ocak 2019 itibarıyla tam olarak uygulanacaktır.

Basel kriterleri nasıl ortaya çıkmıştır?

Basel I olarak adlandırılan Sermaye Yeterliliği Uzlaşısı 1988 yılında bu komite tarafından yayımlanmıştır. Bu uzlaşının başat amacı bankacılık denetiminin kalitesini geliştirmek, bankacılık sektörünü daha dirençli hale getirmektir.

Basel 2 ne zaman uygulanacak?

Basel II olarak anılan "Sermaye Ölçümü ve Sermaye Standartlarının Uluslararası Düzeyde Uyumlaştırılması" çalışmaları kapsamında hazırlanan Basel II düzenlemeleri tarih ve 28337 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Basel 4 ne zaman uygulanacak?

Standart yaklaşım, Basel 1'den kalan Gerçeğe Uygun Değer Yöntemi (CEM) ve Basel 2 ile getirilen Standart Yöntemi ikame etmek üzere geliştirilmiştir. Komite yeni standart yaklaşımın 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesini planlamıştır.