Tefrika sözlük anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Tefrika sözlük anlamı nedir?
  2. Tefrika etmek ne demek?
  3. Istidat ne demek TDK?
  4. Tefrikaya düşmek ne demek?
  5. Mütalaa etmek ne demek?
  6. Yer Demir Gök Bakır deyimi ne anlama gelir?
  7. Istidat hangi dilde?
  8. Istidat nasil yazilir?
  9. Ihtilaf ve tefrika nedir?
  10. Tefrika hangi döneme aittir?
  11. Savcının mütalaa vermesi ne demek?
  12. Savcinin mütalaa vermesi ne demek?
  13. Yer Demir Gök Bakır biyografi mi?
  14. Yer Demir Gök Bakır kime ait?

Tefrika sözlük anlamı nedir?

TDK açısından ele alındığı zaman tefrika kelimesi, 'Gazete ya da dergilerde çıkan, birbirini tamamlamış olan yazı dizisi' şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda eski dönem 'ikilik' anlamını da geldiğini söylemek mümkün. ... Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu anlamları ile geçerliliği bulunan bir kelimedir.

Tefrika etmek ne demek?

Tefrika, Arapça kökenli bir kelimedir. Bilinen bu anlamının yanında ayrıca" ikilik, ikilik çıkarmak" gibi bir anlamı da bulunmaktadır. Örneğin; " Türkler arasına tefrika ve nifak koymak için de hürriyet vermişti" ( Hüseyin Cahit Yalçın) biçiminde kullanılan tefrika kelimesinin anlamı "ikilik çıkarmak" tır.

Istidat ne demek TDK?

İstidat kelimesinin en doğru anlamına Türk Dil Kurumu sitesinden ulaşılmaktadır. İstidat Türk Dil Kurumu sitesinde yetenek anlamına gelmektedir.

Tefrikaya düşmek ne demek?

Tefrikaya Düşmek Ne Demektir? Tefrikaya düşmek, fikir çatışması yaşamak ve belli başlı konularda görüş birliğine varamamak anlamına gelir.

Mütalaa etmek ne demek?

Deyimlerin sözlük anlamları ve cümle içerisindeki örnekleri şöyledir: Mütalaa da bulunmak: Görüş veya düşünceyi ileri sürmek. - Toplantıda herkes birer mütalaada bulundu. Mütalaa Etmek: Okumak, üzerine düşünmek ve iyice incelemek.

Yer Demir Gök Bakır deyimi ne anlama gelir?

Yer demir gök bakır deyiminin anlamı:“Hiçbir yerden yardım alma umudu kalmadı, bütün kapılar kapalı, yardım imkânları ortadan kalktı, kime baş vurdumsa elim boş döndüm” anlamında çaresizliği anlatmak için kullanılır.

Istidat hangi dilde?

Arapça ˁdd kökünden gelen istiˁdād إستعداد "bir şeye hazır olma, eğilim, yetenek" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁadda عدّ "saydı, sandı" fiilinin istifˁāl vezni (X) masdarıdır. add maddesine bakınız.

Istidat nasil yazilir?

istidat, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, t harfi ile biter.

Ihtilaf ve tefrika nedir?

İnsanların kendi aralarında yaşadıkları görüş ayrılıkları için ihtilaf, bu durumdan beslenen katı ayrışmalar için tefrika, giderek derinleşen ve toplumsal birlik ve beraberliği, ahenk ve huzuru yerle bir eden eksen kaymaları için de fitne kavramı kullanılmaktadır.

Tefrika hangi döneme aittir?

Tanzimat dönemi, toplumun yapısı nedeniyle, ağırlıklı olarak erkek yazarların öne çıktığı bir dönem. Ancak, Fatma Aliye gibi önemli kadın yazarların eserleri de, çeşitli dergi ve gazetelerde tefrika edilebiliyor.

Savcının mütalaa vermesi ne demek?

Cumhuriyet Savcısı tarafından, delillerin tartışılması aşamasında esasa ilişkin verilen beyana esas hakkında mütalaa denir. Aradaki uyuşmazlığın çözümüne istinaden Cumhuriyet Savcısı'ndan son görüşün alınmasını ifade etmektedir.

Savcinin mütalaa vermesi ne demek?

Mütalaa iddianame hazırlandıktan ve konu farklı birimler tarafından araştırıldıktan sonra, savcının bu delilleri inceleyerek vermiş olduğu karardır. Savcı esas hakkındaki mütalaasını belirtirken tüm dava dosyasında ortaya çıkan delilleri ve işlenen verileri değerlendirdikten sonra mütalaasını bildirir.

Yer Demir Gök Bakır biyografi mi?

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci romanıdır. ... Yer Demir Gök Bakır'da köylülerin Adil Efendi'ye olan borçlarını ödeyemeyecek olmalarının onlarda yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştürdükleri Taşbaş'ın öyküsü anlatılır.

Yer Demir Gök Bakır kime ait?

Yaşar Kemal Yer Demir Gök Bakır/Yazarları Geçtiğimiz sene şubat ayında kaybettimiz usta yazar Yaşar Kemal tarafından kaleme alınmış ölümsüz eseri Yer Demir Gök Bakır kitabı, kimin tarafından yazıldı denilerek yarışmada soruldu. Yer Demir Gök Bakır kitabı, Yaşar Kemal tarafından 1963 yılında yazıldı ve halen çok okunan kitaplar arasında yer alıyor.