Hatırlatma sanatı nedir?

İçindekiler:

  1. Hatırlatma sanatı nedir?
  2. Telmih sanatı nedir ve örnekleri?
  3. Mübalağa sanatı nedir ve örnekleri?
  4. Hatırlatma hangi söz sanatı?
  5. Leff ü neşr söz sanatı nedir?
  6. Hangi atasözlerinde kinaye vardır?

Hatırlatma sanatı nedir?

Söz arasında herkesin bildiği bir olaya ya da kişiye işaret etme sanatı. Söz sırasında, herkesçe bilinen bir olayı geçmişteki bir olaya, ünlü bir kişiye, bir inanca. işaret etmeye, onu anımsatmaya telmih denir. ...

Telmih sanatı nedir ve örnekleri?

Telmih: İfade içinde belirtmeden herhangi bir kıssaya, geçmişteki bir olaya, meşhur hikâyelere, efsanelere, ünlü bir şahsa, çeşitli inanışlara, âyetlere veya bir hadise ya da yaygın bir atasözüne işaret etmek sanatıdır.

Mübalağa sanatı nedir ve örnekleri?

Mübalağa (Abartma): Bir özelliğin ya da durumun olduğundan daha çok gösterilmesidir. Abartmanın oluşması için, söz konusu özelliğin, mantığın sınırlarını zorlayacak biçimde büyütülmesi gerekir. Böylece mecaz da oluşur. Bu dizelerde "atalarının gökten inerek, şehit olan askerlerin alnını öpmesi " istenmektedir.

Hatırlatma hangi söz sanatı?

Telmih, bir edebi sanat türüdür. Hatırlatma sanatı olarak da geçer. Halk edebiyatında sıklıkla kullanılmakla birlikte daha çok divan edebiyatı şair ve yazarları tarafından tercih edilmiştir.

Leff ü neşr söz sanatı nedir?

Leff ü neşr (Sıralı Açıklama) Edebi Sanatı: Genellikle bir beyit içinde, birinci dizede birkaç şeyi anlattıktan sonra, ikinci dizede bunlarla ilgili benzerlik ve karşıtlıkları belirtmeye leff ü neşr denir. Bu sanat düzyazıda da görülebilir.

Hangi atasözlerinde kinaye vardır?

Kinayeli Atasözleri Örnekleri
  • Hamama giren terler.
  • Damlaya damlaya göl olur.
  • Yuvarlanan taş yosun tutmaz.
  • Ateş düştüğü yeri yakar.
  • Taşıma su ile değirmen dönmez.
  • Ayağını yorganına göre uzat.