Atatürk'ün mozolesi ne demek?

İçindekiler:

  1. Atatürk'ün mozolesi ne demek?
  2. Mozole kelimesi ne demek?
  3. Anıt Mezarı anlamı nedir?
  4. Mozole ne demek tarih?
  5. Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Anıtkabir'in yüksekliği nedir?
  6. Halikarnas Mozolesi hangi şehirde?
  7. Atatürk'ün mezarına ne denir?
  8. Atatürk'ün mezar odasına kimler girebilir?
  9. Kral Mausollos un mezarı nedir?

Atatürk'ün mozolesi ne demek?

Mozole, bir diğer ifadesiyle anıt mezar veya anıt kabir anlamı taşımaktadır. ... Napoléon'un, Moskova'daki Lenin Mozolesi ve Ankara'daki Atatürk'ün Anıtkabir'i sayılabilir.

Mozole kelimesi ne demek?

Mozalenin anlamı anıt mezar olarak geçmekte. TDH Mimarlık ve Yapı Terimleri Sözlüğü'nde mozale geçer. ... Mozole sözcüğü Karya satrabı Mausolos'un adından türemiştir. Musolos'un ölümü üzerine dul eşi Artemisia Milattan Önce yaklaşık 353-350 arasında Halikarnassos'ta (Bodrum) onun anısına görkemli bir mezar yaptırmıştı.

Anıt Mezarı anlamı nedir?

Anıt mezar, anıt kabir veya diğer adıyla mozole, büyük, etkileyici ve gösterişli mezar anıtı. Mozole sözcüğü Karya satrabı Mausolos'un adından türemiştir. Musolos'un ölümü üzerine dul eşi Artemisia Milattan Önce yaklaşık 353-350 arasında Halikarnassos'ta (Bodrum) onun anısına görkemli bir mezar yaptırmıştı.

Mozole ne demek tarih?

Mozole kelimesi Türkçe'de "anıt mezar" anlamına gelir. ... Bu sözcük Mausōlos "Karya hükümdarı (ö. MÖ 353)" özel adından +ion sonekiyle türetilmiştir. Mozole kelimesi tarihte bilinen ilk kez Özön, Türkçe-Yabancı Kelimeler Sözlüğü (1961) eserinde yer almıştır.

Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Anıtkabir'in yüksekliği nedir?

Mozole 72x52x17 m. boyutlarında uzunca dikdörtgen bir plan üzerine kurulmuş olup, ön ve arka sekiz, yan cepheler ise 14.40 m. yüksekliğinde ondört kolonatla çevrelenmiştir. Mozole cephesinde, solda Atatürk'ün Türk gençliğine hitabı, sağda ise Cumhuriyet'in kuruluşunun 10. yıldönümünde söylediği nutku yer almaktadır.

Halikarnas Mozolesi hangi şehirde?

Türkiye'nin en gözde tatil merkezlerinden biri olan Bodrum içerisinde bulunan Halikarnas Mozolesi, şuan için Bodrumda kalıntılar haliyle durmaktadır. Halikarnas mozolesi: Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiş, Yunan mimarisi ve Mısır mimarisi kullanılarak yapılmış olan anıt mezardır.

Atatürk'ün mezarına ne denir?

Anıtkabir Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduğu anıt mezardır. Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de burada defnedilmiştir.

Atatürk'ün mezar odasına kimler girebilir?

Ata'nın kabrinin yer aldığı mezar odasına, Genelkurmay Başkanı'nın izniyle girilebiliyor.

Kral Mausollos un mezarı nedir?

Halikarnas Mozolesi, Bodrum, Türkiye Mausolos/Defnedildiği yer