Bronkoskopi ne için kullanılır?

İçindekiler:

  1. Bronkoskopi ne için kullanılır?
  2. Bronkoskopi işlemi nasıl yapılır?
  3. Bronkoskopi işlemi ne kadar sürer?
  4. Bronkoskopi tehlikeli mi?
  5. Bronkoskopi anestezi yapılır mı?
  6. Bronkoskopi sonrası neler olur?
  7. Bronkoskopi acı verir mı?
  8. Bronş fırçalama nedir?
  9. Bronkoskopinin yan etkileri nelerdir?
  10. Bronkoskopi den sonra nelere dikkat edilmeli?
  11. Bronkoskopi de hasta uyutulur mu?
  12. Bronkoskopi uyutularak yapılır mi?
  13. Bronkoskopinin komplikasyonları nelerdir?
  14. Bronş lavajı ne demek?
  15. Bronkoskopi işlemi nedir ve bu işlem ile hangi anatomik bölgeler incelenebilir?
  16. Akciğer biyopsi sonrası nelere dikkat edilmeli?
  17. Akciğer bronş lavajı nedir?
  18. Akciğer lavajı ne demek?
  19. Biyopsiden sonra ne olur?

Bronkoskopi ne için kullanılır?

Bronkoskopi gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için bir takım işlemler, girişimler yapmak kullanılan bir tür endoskopi yöntemidir.

Bronkoskopi işlemi nasıl yapılır?

Bronkoskopi lokal anestezi ve genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Lokal anestezi altında yapılan bronkoskopide lokal anestezik ilaç püskürtülerek burnun içi ve boğazın arkası uyuşturulmaktadır. Ayrıca, işlem esnasında hastanın rahatlamasına yardımcı olmak için sakinleştirici ilaç da verilebilmektedir.

Bronkoskopi işlemi ne kadar sürer?

Bu test ortalama 25-30 dakika sürebilir. Testten sonra bir süre solunum ve kan basıncı izlenir. Boğaz kısmında birkaç gün boyunca geçici olarak ağrı, ses kısıklığı ve hışırtılar olabilir.

Bronkoskopi tehlikeli mi?

Bronkoskopi güvenli, tanısal bir işlemdir ancak yine de risk taşır. Nadiren geçici ateş, kanama nefes darlığı gibi komplikasyonlar olabilir. Doktorunuz bunu rahatlıkla kontrol altına alır. Bronkoskopik biyopsi ile akciğerde sönme riski de %1'den çok azdır.

Bronkoskopi anestezi yapılır mı?

BRONKOSKOPİ HASTA BİLGİLENDİRME REHBERİ Bu işlem esnasında boğaz, gırtlak, nefes borusu ve bronş ağacının anatomisi incelenir. İki tip bronkoskop vardır. anestezi altında yapılır. uygulanır.

Bronkoskopi sonrası neler olur?

Bronkoskopi uygulama sonrası İşlem sırasında ve sonrasında boğazda yanma, gıcıklanma, ses kısıklığı, hafif ateş, hafif kanlı balgam gelmesi gibi problemleriniz olabilir.

Bronkoskopi acı verir mı?

Bronkoskopi işlemi genel anestezi altında tamamen uyutularak yaptığımız için size hiçbir sıkıntı ve acı vermeyecektir. İşlem öncesi nefes darlığı varsa bronkoskopiden önce size ön tedavi uygulanır. Genel anestezi öncesi üst solunum yollarına lokal anestezi de uygulanır. Böylece ses telleri ve gırtlak bölgesi uyuşur.

Bronş fırçalama nedir?

Bronş içinde tıkayan herhangi bir oluşumun (balgam, balgam tıkacı, yabancı cisim, iyi huylu veya kötü huylu tümörler) bronkoskopi ile temizlenmesi, hava yolunda dışarıdan basınç ile oluşan tıkanıklıklarda ise stent gibi araçlar ile hava yolu açıklığı sağlanması girişimlerinin tümünü kapsamaktadır.

Bronkoskopinin yan etkileri nelerdir?

Bronkoskopinin Genel Riskleri ise solunum yollarında kanama, ilk başlarda nefes zorluğu, ateş, öksürük , düzensiz kalp atışı olabilmektedir . Bronkoskopik biyopsi nedeni ile akciğerin sönme ihtimali %1 dir.

Bronkoskopi den sonra nelere dikkat edilmeli?

Bronkoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Bronkoskopi sonrası birkaç saat hasta istirahate bırakılır, anestezik aşamalar içerdiği için birey yanında mutlaka refakatçi bulundurmalıdır. İşlem sonrasında 2 saat boyunca yeme içme aktivitelerine devam edilmez.

Bronkoskopi de hasta uyutulur mu?

Hastanın daha kolay bronkoskopi işlemine tabi tutulması için damar yoluyla ilaç verilebilecek (yarı baygın- hasta konuşmaları duyabilecek) ya da hastanın hastalığının teşhis ve tedavisindeki amaca bağlı olarak genel anestezi altında (tamamen uyutularak) işlem uygulanabilecektir.

Bronkoskopi uyutularak yapılır mi?

Bronkoskopi işlemi genel anestezi altında tamamen uyutularak yaptığımız için size hiçbir sıkıntı ve acı vermeyecektir. İşlem öncesi nefes darlığı varsa bronkoskopiden önce size ön tedavi uygulanır. Genel anestezi öncesi üst solunum yollarına lokal anestezi de uygulanır.

Bronkoskopinin komplikasyonları nelerdir?

Bronkoskopinin Genel Riskleri ise solunum yollarında kanama, ilk başlarda nefes zorluğu, ateş, öksürük , düzensiz kalp atışı olabilmektedir . Bronkoskopik biyopsi nedeni ile akciğerin sönme ihtimali %1 dir.

Bronş lavajı ne demek?

Bronş Lavajı: Bronş ağacına serum fizyolojik verilip geri çekilerek bronş içinden gerekli bölgenin yıkanması ile gerekli tetkikler için sıvı elde edilmesi (bronş lavajı=yıkama suyu).

Bronkoskopi işlemi nedir ve bu işlem ile hangi anatomik bölgeler incelenebilir?

Bronkoskopi kelime olarak hava yollarının içine bakma demektir. Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir. En çok fleksibil yani kıvranabilen bronkoskoplar kulanılır.

Akciğer biyopsi sonrası nelere dikkat edilmeli?

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER? İşlemden sonraki 24 saat ağır işlerden kaçının. İşlemden 2 saat sonra sıvı içecekler, 4 saat sonra her türlü yiyecek alınabilir. İşlem yerinde ağrı varsa herhangi bir ağrı kesici kullanılabilir.

Akciğer bronş lavajı nedir?

Bronş Lavajı: Bronş ağacına serum fizyolojik verilip geri çekilerek bronş içinden gerekli bölgenin yıkanması ile gerekli tetkikler için sıvı elde edilmesi (bronş lavajı=yıkama suyu). Bu sıvıda bakteri veya tümör hücrelerinin varlığı incelenebilir.

Akciğer lavajı ne demek?

Hava yolları genişleten ilaçlar ve serum ile hava yolları yıkanır ki buna akciğer lavajı diyoruz. Anestezi aygıtı yardımı ile hava yolları içine pozitif oksijenli hava vererek hava yolları ve kapalı hava kesecekleri açılır ve daha fazla oksijenin kan dolaşımına katkısı sağlanır.

Biyopsiden sonra ne olur?

Ağrı: Biyopsi alınan noktada anestezi etkisi geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir. Ancak bu 1-2 gün içinde sona erer. Enfeksiyon: Yara yeri enfeksiyonu oluşabilir. Komşu organlarda hasar: Böbrek biyopsisi sırasında akciğer hasarı, karındaki bir organdan alınan biyopsi sırasında bağırsaklarda hasar oluşabilir.