Warfarin hangi hastalıklarda kullanılır?

İçindekiler:

  1. Warfarin hangi hastalıklarda kullanılır?
  2. Coumadin kullananlarda INR kaç olmalı?
  3. Warfarin metabolizması nedir?
  4. INR yüksek çıkarsa ne olur?
  5. Eliquis ne için kullanılır?
  6. INR değeri kaç olmalıdır?
  7. INR yüksekse ne olur?
  8. Warfmadin 5 mg ne için kullanılır?
  9. INR neden yüksek çıkar?
  10. Eliquis günde kaç kez kullanılır?
  11. Eliquis yan etkileri nelerdir?
  12. INR neyi gösterir?
  13. INR yüksekliği nedir?
  14. INR ne yükseltir?

Warfarin hangi hastalıklarda kullanılır?

Varfarin hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
  • Anormal kalp atışı (atriyal fibrilasyon)
  • Kan pıhtılaşma bozukluğu.
  • Yapay kalp kapakçığı ameliyatı
  • Ve herhangi bir ameliyat sonrası gibi kan pıhtılaşma riski yüksek durumların önlenmesinde kullanılır.

Coumadin kullananlarda INR kaç olmalı?

Düzenli INR takibi yapılarak kullanım endikasyonuna göre INR değeri 2-3 arası veya 2.5-3.5 arasında tutulmaya çalışılacak şekilde doz ayarlanır. Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Coumadin kullanan hastaların kanama açısından dikkatli olması gerekir. Çünkü ciddi ve ölümcül kanamalara neden olabilir.

Warfarin metabolizması nedir?

Warfarin ağızdan alındıktan sonra ince bağırsaktan emilir, karaciğerde ve böbreklerde işlenir. Karaciğerde K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktörlerinin yapımını engeller, kanın pıhtılaşması gecikir. Pıhtılaşmayı önleyici etkinin başlaması için en az 48 saat gereklidir.

INR yüksek çıkarsa ne olur?

PT testi sonucu ile elde edilen INR düzeylerine göre kumadin dozunun ayarlaması yapılmaktadır. INR düzeyinin yükseldiği durumlarda ilacın kanı sulandırıcı etkisi artmış olup, kanamaya eğilim fazlalaşmıştır. INR'nin düştüğü durumlarda ise ilacın kanı sulandırıcı etkisi azalmış ve pıhtı oluşmaya eğilim artmıştır.

Eliquis ne için kullanılır?

ELIQUIS, etkin madde olarak apiksaban içerir ve antikoagülanlar adı verilen, kan sulandırıcı olarak da bilinen bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaç, kanın pıhtılaşmasını sağlayan önemli bir madde olan faktör Xa'yı engelleyerek kan pıhtısı oluşumunu önler.

INR değeri kaç olmalıdır?

INR oranları her hastalığa göre değişkenlik gösterebilir. Fakat ortalama INR testinin normal değerleri 0.8 ile 1.1 aralığındadır. Eğer hasta kan sulandırıcı ilaç içiyor ise bu oran 2.0 ile 3.0 aralığında olmalıdır. Fakat bazı durumlarda INR testi bu değerlerin üstünde veya altında çıkabilir.

INR yüksekse ne olur?

Ele alınan kan testi ile beraber inr değerinin üzerinde bir rakam çıktığı zaman, bu durum kan pıhtılaşmasının yavaş gerçekleştiğini göstermektedir. Özellikle bu durum iç kanamanın yaşanabileceğini gösterebilir. Bu değer yüksekliği daha üst noktaya çıktıkça risk aynı şekilde artmaktadır.

Warfmadin 5 mg ne için kullanılır?

Bu ilaç bazen kan inceltici olarak da adlandırılır. Kanınızda pıhtı oluşması ihtimalini azaltmak için kullanılır. Kan pıhtıları kalp krizi, inme, bacaklarda ve akciğerde kan pıhtısına bağlı tıkanma oluşumu gibi diğer ciddi tıbbi sorunlara yol açabilir. Bir tablette etkin madde olarak 5 mg varfarin sodyum bulunur.

INR neden yüksek çıkar?

INR testinin yüksek çıkması bu nedenlere bağlı olmaktadır. Hastaların kan kaybı yaşaması, protein eksikliği, K vitamininin az olması ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması INR değerlerinde yükselmeye sebep olmaktadır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktadır.

Eliquis günde kaç kez kullanılır?

ELIQUIS'ı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde alın. Emin değilseniz doktor veya eczacınıza danışmalısınız. Alışıldık doz günde 2 kez 2.5 mg'dir, örneğin, sabah ve akşam birer tablet. Tabletleri almanız gerektiğini hatırlamanıza yardımcı olması için tabletleri her gün aynı saatte almaya çalışın.

Eliquis yan etkileri nelerdir?

Benzer diğer ilaçlar gibi (kan durulaştıran ilaçlar) Eliquis® acil doktor müdahalesine sebep verecek kanamalara yol açabilir. Diğer olağan yan etkiler tende morarmalar, idrarda kan (idrar rengi pembe ya da kırmızı), burun kanaması ve iç bulantısı olabilir.

INR neyi gösterir?

Inr, kanın pıhtılaşma süresini ölçen bir testtir. Kandaki pıhtılaşma süresi, sağlık problemlerini önlemek adına büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul görerek uygulanan INR testi, oldukça önem taşıyan bir testtir.

INR yüksekliği nedir?

Protrombin Zamanı diğer ifadeleriyle PT yahut INR değerinin yüksek durumda olması kanın geç pıhtılaştığını göstermektedir. Söz konusu değerlerin yüksek olması ise kanın kanın normalden çok daha hızlı bir biçimde pıhtılaştığını ortaya koymaktadır.

INR ne yükseltir?

Özellikle K vitamini açısından zengin gıdalar INR sonuçlarınızı değiştirebilir. Bu gıdalar arasında brokoli, marul, yeşil lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, karaciğer, yumurtanın sarısı, buğday kepeği ve yulaf gibi tahıllar, kaşar peyniri, soya ve zeytinyağı sayılabilir.