DEAŞ ın amacı ne?

İçindekiler:

  1. DEAŞ ın amacı ne?
  2. DAEŞ ve işid aynı mı?
  3. IŞİD hangi ülkeye ait?
  4. Deaş ın mezhebi nedir?
  5. El Kaide bayrağında ne yazıyor?
  6. El Kaide hala var mı?
  7. Bu IŞİD nereden çıktı?
  8. IŞİD Vahhabi mi?
  9. IŞİD neye inanıyor?
  10. Pakistan Şii mi?
  11. Hizbullah kime hizmet ediyor?
  12. Türkiye Hizbullah lideri kim?
  13. Tevhid bayrağı anlamı nedir?

DEAŞ ın amacı ne?

DEAŞ, Irak ve Şam İslam Devleti'nin kısaltılmış ismidir. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinden olan Irak ve Suriye'de aktif olan bir terör örgütüdür. Etkin oldukları bölgede hiçbir güvenlik gücü, sivil, silahlı örgüt veya ülkeyi muhatap almayarak hilafet devleti kurmayı kendilerine amaç edinmişlerdir.

DAEŞ ve işid aynı mı?

"İslam Devleti", IŞİD ya da DAEŞ adlı örgüt, el-Kaide örgütünden kopmuş, radikal Sünni İslamcı ideolojiye sahip kişilerden kuruldu. IŞİD, 2003'te Irak'ın ABD öncülüğünde işgali sonrası ortaya çıktı. Ebu Bekir El Bağdadi tarafından yönetiliyor. Amaçları dünya genelinde "halifelik" kurmak.

IŞİD hangi ülkeye ait?

IŞİD-Horasan grubu, 2013'te El Kaide'nin Irak kolunun ayrılarak oluşturduğu Irak Şam İslam Devleti'nin Pakistan-Afganistan bölgesindeki koluna verilen isim. Grup ilk olarak Ocak 2015'te ortaya çıkmıştı. IŞİD 2013 Nisan'da Irak'ta kurulduktan sonra 2014'te Rakka ve Musul'u alarak hızla güçlendi.

Deaş ın mezhebi nedir?

IŞİD terör örgütü eylemlerine bir haklılık gerekçesi oluşturmak ve onları meşrulaştırmak için İslamı kullanarak köktendinci kabul edilen Sünni kökenli bir mezhep olan Selefilik veya Veha- bilik olarak adlandırılan inanç ve yorum sistemine dayanmaktadır.

El Kaide bayrağında ne yazıyor?

IŞİD'in bayrağındaki Kelime-i Tevhit ise bambaşka bir yazı tipi ile oluşturulmuştur. Üstte, siyah zemin üzerine beyaz “La ilahe illallah” ve altta beyaz daire içinde siyah “Muhammedün-rasulüllah” yazmaktadır.

El Kaide hala var mı?

Taliban ABD ile yaptığı anlaşma sonucu, Batı'daki hedeflere saldırı niyetindeki aşırılıkçı gruplara yataklık etmeme taahhüdünde bulundu. Ancak El Kaide ile bağlantıları hala mevcut.

Bu IŞİD nereden çıktı?

El Kaide ve Taliban, 1980'lerin sonundaki Sovyet işgaline karşı direnişte ve Afganistan'ın 1990'lardaki iç mücadelelerinde ortaya çıkarak yükseldi. IŞİD ise yıllar sonra, Irak'taki El Kaide'nin kalıntılarından ortaya çıktı ve 2003'teki Irak işgaline cevaben yerel bir El Kaide unsuru olarak varoldu.

IŞİD Vahhabi mi?

İslam tarihi boyunca Suriye ve Irak coğrafyasında hiçbir zaman Vahabi mezhebine mensup topluluklar yaşamamıştır. ... Suriye ve Irak coğrafyalarındaki bu Vahabi örgütler arasında bugün en etkin olanı IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) adındaki Vahabi terör örgütüdür.

IŞİD neye inanıyor?

IŞİD ona göre Kuran'a bağlı, dini bir yapıdır. “İslam barış dinidir” gibi tanımlamaların da gerçeği yansıtmadığını, IŞİD'in savunduğu Muhammed Peygamber döneminin savaşlar ve çatışmalarla geçtiğini ve IŞİD'in de bu dönemin savaş kurallarını ve kodlarını savunduğunu söylüyor.

Pakistan Şii mi?

Pakistan'da devlet dini olan İslam, Pakistan halkının yaklaşık %96'sının inancıdır. ... İslam'dan başka Hinduizm, Hristiyanlık, Sihizm ve diğer dinler vardır. Müslümanların çoğunluğu Sünni, %5-20'si Şii'dir.

Hizbullah kime hizmet ediyor?

Hizbullah (Arapça: حزب الله‎, Allah'ın Partisi veya Allah'ın Hizbi), Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur.

Türkiye Hizbullah lideri kim?

JİTEM'in kurucusu olduğunu iddia eden Türk Kara Kuvvetleri'nden emekli albay Arif Doğan, 'de Ergenekon davaları kapsamında mahkemede ifade verirken; Hizbullah'ı, PKK militanları ile savaşması ve karşı devrimci bir güç unsuru olması için, Hizbul-Kontr ("Kontralar Partisi") ismiyle kendisinin kurduğunu beyan ...

Tevhid bayrağı anlamı nedir?

'Tevhid bayrağı' üzerinde, Müslümanlık inancında “Allah'tan başka Tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” anlamına gelen “La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah” sözleri yazılı olsa da, sözlerin beyaz zemin üzerine siyah yazıyla yazılı versiyonunun Taliban tarafından örgüt bayrağı olarak kullanıldığı biliniyor.