Osmanlıcılık fikri nasıl ortaya çıktı?

İçindekiler:

  1. Osmanlıcılık fikri nasıl ortaya çıktı?
  2. Osmanlıcılık fikri etrafında birleşen Osmanlı aydınları hangi şehirde örgütlenmiştir?
  3. Osmanlı Devleti'nde yaşayanları dinleri milletleri inançları ne olursa olsun eşit gören ve onlardan bir Osmanlı milleti oluşturmaya çalışan fikir akımı aşağıdakilerden hangisidir?
  4. Yeni Osmanlıların ortaya sürdükleri fikirlerin temelini aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?
  5. Islahat Fermanı hangi fikir akımı etkisiyle yayınlanmıştır?

Osmanlıcılık fikri nasıl ortaya çıktı?

Osmanlıcılık fikri ilk kez ıslahat fermanında belirmeye başladı. Bu fermanla tüm ülke topraklarında bir Osmanlı vatandaşlığı kurulması hedeflenmişti. Gayrimüslimler kendilerine tanınan mali, siyasi, sosyal imtiyazlar ve batılıların desteğiyle Müslüman tebaayı geride bırakmaya başlamışlardı.

Osmanlıcılık fikri etrafında birleşen Osmanlı aydınları hangi şehirde örgütlenmiştir?

Osmanlıcılık fikri etrafında birleşen Osmanlı aydnıları özellikle selanik şehrinde örgütlenmiştir.

Osmanlı Devleti'nde yaşayanları dinleri milletleri inançları ne olursa olsun eşit gören ve onlardan bir Osmanlı milleti oluşturmaya çalışan fikir akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Dini, dili, ırkı ne olursa olsun Osmanlı toprakları içinde yaşayan herkesi eşit kabul etmek ve Osmanlı milleti oluşturmak düşüncesi Osmanlıcılıktır. Osmanlı Devleti Avrupalı devletleri örnek alıp, çağın gereklerine ayak uydurursa, yenilikleri kabul edip kendini geliştirirse yıkılmaktan kurtulur düşüncesi Batıcılıktır.

Yeni Osmanlıların ortaya sürdükleri fikirlerin temelini aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?

Yeni Osmanlılar, Osmanlı Devleti'nde “meşrutiyet” olarak adlandırdığımız sistemin kurulmasını istiyordu. Padişahın yanı sıra bir meclis ve anayasanın da bulunduğu bu sistem, 1800'lü yıllarda Avrupa'da pek çok ülkede uygulanan bir sistemdi.

Islahat Fermanı hangi fikir akımı etkisiyle yayınlanmıştır?

Ferman, bir Osmanlı toplumu oluşturmayı amaçlar. Irk, dil, din vb. ayrımı yapmaksızın bir Osmanlı milleti oluşturmayı amaçlar ki 19. yüzyılda devletin kötü gidişâtını durdurmak amacıyla ortaya çıkan fikir akımlarından Osmanlıcılık kapsamındadır.