Neonatal dönem ne demek?

İçindekiler:

  1. Neonatal dönem ne demek?
  2. Neonatal nedir tip?
  3. Perinatal geçiş ne demek?
  4. Neonatal ölüm ne demek?
  5. Neonatal asfiksi ne demek?
  6. Perinatal merkez ne demek?
  7. Riskli gebelik Nedir tıp?
  8. Neonatal ölüm hızı neyi gösterir?
  9. Neonatal ölüm hızı nasil hesaplanir?
  10. Neonatal asfiksi neden olur?
  11. Neonatal hipoksi nedir?
  12. Perinatal hastalıklar nelerdir?
  13. Perinatal enfeksiyon ne demek?
  14. Hamilelik neden riskli olur?
  15. Riskli gebelik hangileri?
  16. Neonatal ölüm hızı ne demek?
  17. Neonatal ölüm hızı hangi aralıktadır?
  18. Asfiksi doğum nedir?
  19. Perinatal nedenler nelerdir?
  20. Torch enfeksiyon ne demek?

Neonatal dönem ne demek?

Yenidoğan (Neonatal) dönemi: İlk 28 günlük dönemi kapsar. Her 1000 canlı doğumdan bu dönemde ölenlere yenidoğan ölüm hızı (neonatal mortalite) denir. İlk 24 saati çok erken yenidoğan dönemi, 1-7 gün erken yenidoğan dönemi, 7- 28 gün geç yenidoğan dönemidir.

Neonatal nedir tip?

Neonatal Tıp sektöründe kullanılan Latince bir kelimedir. Anlamı ise yeni doğan demektir.

Perinatal geçiş ne demek?

Perinatoloji, risk faktörleri içeren ve gebelik planlaması yapan anne adayları ve gebelik sürecinde, perinatal dönem olarak adlandırılan doğum öncesi ve doğumdan sonraki ilk dört haftalık dönemi içine alan süreçte anne ile fetusun sağlık durumu ile yakından ilgilenir.

Neonatal ölüm ne demek?

Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir.

Neonatal asfiksi ne demek?

neonatal asfiksi, doğum sonrası bebeğin soluk almada gecikmesini tanımlayan bir terimdir.

Perinatal merkez ne demek?

Anne ve doğacak bebeği ile ilgili normal gebelik seyri dışında gelişen veya anne adayının mevcut kronik problemlerinin gebe kalması ile hastalığın seyrini kötü yönde etkileyecek problemlerin çözüme kavuşturulduğu kliniktir.

Riskli gebelik Nedir tıp?

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir. Bu risklerin sınıflaması şu şekildedir: Anne adayının mevcut riskleri. Önceki gebelikten gelen riskler.

Neonatal ölüm hızı neyi gösterir?

Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir. Bebek ölüm hızı (BÖH) bölgedeki bebek sağlığını temsil eder. Bebek ölüm hızı bir bölgenin sağlık sisteminin seviyesini göstermektedir.

Neonatal ölüm hızı nasil hesaplanir?

bebek sayısına aynı yıl içerisinde gerçekleşen ölü doğum sayısı eklenerek aynı yılda meydana gelen toplam doğum sayısının oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir. 364. gün içinde ölen bebek sayısının aynı toplumda aynı yıl içerisinde canlı doğan bebek sayısına oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir.

Neonatal asfiksi neden olur?

Perinatal asfiksinin patofizyolojisinde primer olay, plasentada yetersiz gaz değişimi veya postnatal olaylar nedeniyle pulmoner düzeyde ventilasyonun bozulmasıdır. Bunun sonucunda oksijen ve karbondioksit değişimi bozulmakta ve arteryel hipoksemi, hiperkarbi ve asidoz gelişmektedir (5,7).

Neonatal hipoksi nedir?

Fetus ve yenidoğanda egemen eksitatör nörotransmitter olan glutamatın ekstrasellüler kompartmanda artışı sonucu serebral nöronal ölüm meydana gelir (HIE) (1). Santral sinir sistemi ayrı tutulduğunda en az 3 organ sisteminde perinatal hipoksi-iskemi sonucu meydana gelen işlev bozukluğu MOD olarak tanımlanmaktadır.

Perinatal hastalıklar nelerdir?

Hamilelik öncesi anne adayında en sık karşılaşılan sorunlar
  • Kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği.
  • Diyabet (Şeker hastalığı)
  • Tiroit hastalıkları
  • Karaciğer veya böbrek hastalıkları
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Kollajen doku hastalıkları (lupus, sjögren hastalığı gibi)
  • Kromozom ya da gen hastalıkları
  • Kan uyuşmazlığı durumu.
Daha fazla öğe...

Perinatal enfeksiyon ne demek?

Gebelik sırasında ya da doğumdan sonraki erken dönemde ortaya çıkan perinatal enfeksiyonlar sadece anneyi değil bebeği de morbidite ve mortalite yönünden etkileyen ciddi hastalıklardır. Bakteri, virüs, mantarlar, protozoalar yada parazitler tarafından oluşturulabilirler.

Hamilelik neden riskli olur?

Gebeliğin başında risk oluşturan nedenler: 35 yaş üstü ya da 17 yaş altı gebelik, fazla kilolu ya da aşırı zayıf olmak, daha önceki gebeliklerin ölü doğum ve anomali ile sonlanması, daha önceki gebeliklerde erken doğum olması, gebelik zehirlenmesi, çok sayıda doğum ve sezaryen yapmış olmak, akraba evliliği gibi ...

Riskli gebelik hangileri?

Önceki Gebelikten Gelen Risklerin Bir Kısmı
  • Düşüğü olan anne adayı, tekrarlayan gebelik kayıpları
  • Erken doğum yapan anne adayı (28 hafta altı)
  • Gebelik zehirlenmesi-preeklampsi geçiren anne adayı
  • Aşırı zayıf bebek doğumu olan anne adayı (premature)
  • Aşırı kilolu bebek doğumu olan anne adayı (iri bebek)
Daha fazla öğe...

Neonatal ölüm hızı ne demek?

Geç neonatal ölüm hızı: 8-28 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır. Post-neonatal ölüm hızı: 29-365 günler içinde ölen bebek sayısı ile hesaplanır. Paydada yine canlı doğum sayısı vardır.

Neonatal ölüm hızı hangi aralıktadır?

II.1.2.Geç Yenidoğan (Bebek) Ölüm Hızı: Doğumdan sonraki 8-28. günler arasında ölen bebek sayısının, aynı bölge ve süre içerisinde meydana gelen, canlı doğum sayısına bölümünün 1000 ile çarpılması sonucu elde edilir.

Asfiksi doğum nedir?

Perinatal asfiksi, plasentada yetersiz gaz değişimi veya postnatal olaylar nedeniyle pulmoner düzeyde ventilasyonun bozulmasıdır.

Perinatal nedenler nelerdir?

Hamilelik öncesi anne adayında en sık karşılaşılan sorunlar
  • Kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği.
  • Diyabet (Şeker hastalığı)
  • Tiroit hastalıkları
  • Karaciğer veya böbrek hastalıkları
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Kollajen doku hastalıkları (lupus, sjögren hastalığı gibi)
  • Kromozom ya da gen hastalıkları
  • Kan uyuşmazlığı durumu.
Daha fazla öğe...

Torch enfeksiyon ne demek?

TORCH gebe kadınlarda hastalığa neden olan, yenidoğanlarda doğum defektlerine yol açabilen, bir grup enfeksiyon hastalığının baş harflerini oluşturan bir kısaltmadır. Test, bu enfeksiyonların antikorlarının varlığının bir göstergesidir. Aktif enfeksiyonun onayı daha spesifik testler gerektirir.