Tamah etme ne demek?

İçindekiler:

  1. Tamah etme ne demek?
  2. Tamah ne demekdir?
  3. Dinde tamah ne demek?
  4. En Nemmam ne demek?
  5. Tamah etmek nedir TDK?
  6. Kanaatkar olmak ne demek?
  7. Matah bir adam ne demek?
  8. Sahtekar demek ne demek?
  9. Kattat ne demek?
  10. Sefahata düşmek ne demek?
  11. Daha çoğunu istememek kanaat etmek nedir?
  12. Vefalı olmak ne anlama gelir?
  13. Faziletli insan ne demek?
  14. Matah ne demek Arapça?
  15. Matah bişey ne demek?
  16. Hayasız insan nedir?
  17. Hayasız kime denir?
  18. Sahtekar demek hakaret mi?

Tamah etme ne demek?

Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır. Bu karşılıklara göre, 'açgözlülük, doymazlık ve aşırı hırs' gibi davranış biçimlerini tanımlayan tamah sözcüğünün menfi bir mana taşıdığı açıktır.

Tamah ne demekdir?

Tamah etmek deyiminin anlamı ve açıklaması 2. Çok beğenip istemek.

Dinde tamah ne demek?

Dinde tamah ne demek? (Uludağ, 1991: 223) Çoğunlukla hırsla eş anlamlı kullanılan tama' (tamah) da sözlükte; “doymazlık, çok isteme, aç gözlülük” anlamındadır. Haris ve tamahkâr ise hırslı, açgözlü demektir. Mevlânâ, Mesnevî'de hırs ve tama' ile haris ve tama'kârı benzer nitelemelerle ele alır.

En Nemmam ne demek?

NEMMAMLIK. i. Lâf taşıyıcılık, ara bozuculuk: Onun için eski Türk insanının en korktuğu tutumlardan biri de nemmamlık yâni ara bozuculuk idi (Sâmiha Ayverdi).

Tamah etmek nedir TDK?

Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır.

Kanaatkar olmak ne demek?

Kanaatkâr olma, elindekini kâfi görüp fazlasını istememe durumu: Zevceniz sâdelik içinde zarif zevkini kanaatkârlıkla mezcedebilmiş (Refik H. Karay).

Matah bir adam ne demek?

Matah bir insan ne demek? Değerli, kıymetli olmadığı halde öyle imiş gibi gösterilen şey veya kimse: “Kendini bir matah zannediyor.” Karşıma geçmiş de matah satarsın (Pir Sultan Abdal).

Sahtekar demek ne demek?

1. Aldatmak, menfaat sağlamak için bir şeyin sahtesini yapan (kimse): “Kalp para basan iki sahtekâr yakalandı.” 2. Olduğundan başka görünüp yapmacık tavırlar takınan, bu yolla karşısındakini aldatan (kimse): “Sahtekâr satıcı.” “Adam büyük bir sahtekâr çıktı.”

Kattat ne demek?

Şöyle ki: “Nemmâm, o anda konuşan cemaatle beraber olup, onların konuştuklarını başkalarına götürürken, “kattât” ise, o topluluğun haberi yokken, gizli bir şekilde onların konuştuklarını dinleyip, sonra da başkalarına taşıyan kişidir.

Sefahata düşmek ne demek?

Sefahata Dusmek ne demek? Eğlenme işi, sefahat. Düşkünlük : Paraca sıkıntıda olma, gözden düşme. Düşkün olma durumu, iptila.

Daha çoğunu istememek kanaat etmek nedir?

Yetinmek ne demek çok kısa? (-le) Bir şeyi kendisi için yeter bularak daha çoğuna gerek görmemek, daha çoğunu istememek, kanaat etmek, iktifa etmek: “Çaydan hazzetmez, sabah kahvaltılarında dahi kahveyle yetinir.” -A.

Vefalı olmak ne anlama gelir?

Vefalı olma kısaca kendisine yapılan iyilikleri unutmama ve gerektiğinde karşılığını ödeme anlamına gelir.

Faziletli insan ne demek?

Fazilet sahibi erdemli ve ahlaklı anlamına gelmektedir. Ruhun iyi alışkanlıkları sindirmesine ve iyi niteliklerin seçim konusunda öne çıkmasına olanak tanır. ... Diğer anlamları ile cömert, başkalarına yardım eden, fırsatları başkaları için iyi kullanan olarak da geçmektedir.

Matah ne demek Arapça?

Matah kelimesi Türkçe'de "ticari eşya" anlamına gelir. Arapça matāˁ متاع z "ticari eşya" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için meta maddesine bakınız. Matah kelimesi tarihte bilinen ilk kez "değerli eşya (olumsuz cümlelerde)" İbrahim Alaattin (Gövsa), Yeni Türk Lugatı (1930) eserinde yer almıştır.

Matah bişey ne demek?

Meta kelimesi ile aynı kökten gelen matah sözcüğü eşya ve mal anlamına gelir. Fakat bu kelime 20. yüzyıldan ilk yıllarından itibaren ''çok da matah bir şey değil'' kalıbında kullanılır. Bu kalıplaşmış ifadede de matah, çok kıymetli ve pek nadir anlamına gelir.

Hayasız insan nedir?

Hayasız insan ne demek? sıf. ve i. 1. Utanma duygusu olmayan, utanmaz, arlanmaz (kimse): Karşımıza yeni taşınan kirâcıların hayâsız kızları…

Hayasız kime denir?

1. Utanma duygusu olmayan, utanmaz, arlanmaz (kimse): Karşımıza yeni taşınan kirâcıların hayâsız kızları… (Yusuf Z. Ortaç).

Sahtekar demek hakaret mi?

Yukarıda da örneğini verdiğimiz üzere bir kimseye hırsız, sahtekar, dolandırıcı gibi sözlerin söylemesi sövme niteliğinde olup hakaret suçu oluşmaktadır. ... Ağza alınmayacak nitelikli küfürler de sövmek suretiyle hakaret suçunun kapsamındadır.