Araştırma kaça ayrılır?

İçindekiler:

  1. Araştırma kaça ayrılır?
  2. Etnografik araştırma türleri nelerdir?
  3. Nicel araştırma türleri nedir?
  4. Araştırma desenleri nelerdir?
  5. Evren ve örneklem ne demek?
  6. Etnografik görüşme ne demek?
  7. Etnografik veriler nedir?
  8. Nicel bilim nedir?
  9. Nicel veri toplama teknikleri nelerdir?
  10. Nitel araştırma desenleri nelerdir?
  11. Araştırma modeli ve deseni aynı şey mi?
  12. Alanlara göre örnekleme nedir?
  13. Evren örneklem seçiminde kullanılan yöntemler nelerdir?
  14. Etnografik çözümleme nedir?
  15. Etnografik bakış açısı nedir?
  16. Etnografik araştırma amacı nedir?

Araştırma kaça ayrılır?

Amaçlarına göre araştırmalar keşfedici, betimleyici ya da açıklayıcı araştırmalar olarak sınıflandırılır. Odaklandıkları zamana göre araştırmalar kesitsel ve boylamsal araştırmalar olmak üzere ikiye ayrılır.

Etnografik araştırma türleri nelerdir?

Alvesson ve Skoîdberg (2000), etnografik araştırmaları ikiye ayırmışlardır; Tümevarımsal (inductive) ve yorumlamacı (interpretive). Tümevarımsal etnografi, veriye önem verir ve iyi araştırma için yöntemlere odaklanır. Yorumlamacı etnografi ise, yorumlara önem verir.

Nicel araştırma türleri nedir?

Nicel Araştırma (Kantitatif – Quantitative Research) Nicel araştırmada amaç; olguları gözlem, deney ve test yoluyla nesnel bir şekilde ölçmek ve sayısal verilere dayandırarak açıklamaktır. Ölçülebilir, benzer ölçümlerin tekrarlanabildiği ve objektif yapılan araştırmalardır.

Araştırma desenleri nelerdir?

Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.

Evren ve örneklem ne demek?

Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. ... Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.

Etnografik görüşme ne demek?

Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.

Etnografik veriler nedir?

Bir yöntem olarak etnografik gözlem, bir insan topluluğunun günlük yaşamlarını, davranışlarını ve etkileşimlerini sistematik olarak belgelemek için bir çalışma alanı alanına derinlemesine ve uzun vadede kendini yerleştirmeyi içerir.

Nicel bilim nedir?

Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.

Nicel veri toplama teknikleri nelerdir?

Nicel veri analiz tekniği olarak en çok kullanılan iki istatistik tekniği vardır. Betimsel ve kestirimsel istatistik. Betimsel istatistik, sayıları ve gözlem sonucunda elde edilen nicel verileri tanımlayıcı indekslere dönüştürür. Verilerde daha çok “ne?” sorusu üzerinde durulur.

Nitel araştırma desenleri nelerdir?

Nitel araştırma deseni, araştırmanın yaklaşımını belirleyen ve çeşitli aşamaların bu yaklaşım çerçevesinde tutarlı olmasına rehberlik eden bir strateji olarak tanımlanabilir....Nitel Araştırma Desenleri
  1. Bölüm - Kültür Analizi. ...
  2. Bölüm - Olgubilim. ...
  3. 3. Bölüm - Kuram Oluşturma. ...
  4. Bölüm - Durum Çalışması ...
  5. Bölüm - Eylem Araştırması

Araştırma modeli ve deseni aynı şey mi?

Araştırma yaklaşımı, bir araştırmanın yapılışında bilginin ve gerçeğin nasıl algılandığına dayalı olarak araştırma hakkındaki genel yaklaşımı ifade eder. ❖ Araştırma deseni, araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır.

Alanlara göre örnekleme nedir?

a) Bölge Örneklemesi: Harita üzerinde küçük bölgelere ayırma yapılır, hangi bölgede araştırma yapılacağı basit rastgele yöntemle belirlenir. Evren hakkında genel bilgiler büyük bir örnekten elde edilir. Büyük örnekten seçilecek alt örnekte ise ayrıntılı bilgiler elde edilir, muayene ve inceleme yapılır.

Evren örneklem seçiminde kullanılan yöntemler nelerdir?

  • Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi. Bu yöntemde evren, kesin sınırlar ile belirlenir ve evreni oluşturan her bir birime bir numara verilerek liste yapılır. ...
  • Sistematik Tesadüfi Örnekleme Yöntemi. ...
  • Tabakalı Örnekleme Yöntemi. ...
  • Küme ÖrneklemeYöntemi.

Etnografik çözümleme nedir?

Etnografik içerik analizinde amaç keşfedici ve doğrulayıcı bir araştırma yürütmektir. Analiz kapsamında üzerinde önemle durulan nokta verilerin içerik geçerliğidir. Veri toplama, analiz ve yorumlama bir döngü içerisinde yapılmaktadır. Yani, veri toplama süreci devam ederken analiz ve yorumlama devam etmektedir.

Etnografik bakış açısı nedir?

Etnografi, araştırdığı birey, grup ya da kültürü gündelik yaşamı içinde, kendi bağlamında, geçmişi ve mevcut ilişkileri ile her birini tek tek ve hepsini bütün olarak anlamaya çalışan, bilgili, donanımlı ve nitel düşünebilen araştırmacıların işidir.

Etnografik araştırma amacı nedir?

Etnografik içerik analizinde amaç keşfedici ve doğrulayıcı bir araştırma yürütmektir. Analiz kapsamında üzerinde önemle durulan nokta verilerin içerik geçerliğidir. Veri toplama, analiz ve yorumlama bir döngü içerisinde yapılmaktadır. Yani, veri toplama süreci devam ederken analiz ve yorumlama devam etmektedir.