Vecize anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Vecize anlamı nedir?
  2. Arap vecizesi ne demek?
  3. Vecize cümle ne demek?
  4. Hiciv anlamı ne demek?
  5. Vecize ne demek edebiyat?
  6. Vecihi ne demek türkçesi?
  7. Kimin söylediği belli olan özlü sözler?
  8. Özdeyişler ve anlamları ve kimin söylediği?
  9. Mevlana'nın vecizeleri nelerdir?
  10. Hiciv yapana ne denir?
  11. Hiciv ve alegori ne demek?
  12. Vecizlik ne demek?
  13. Vecihi ne demek TDK?
  14. Vech ne demek?
  15. Motto ne demek örnek?
  16. Motto yapmak nedir?
  17. Özdeyişlerin anlamı olur mu?
  18. Vecizeler söyleyen kişi neyi anlatmış olur?
  19. Kimin söylediği belli olan özdeyişler?

Vecize anlamı nedir?

Vecize yani özdeyiş, söyleyeni belli, kısa, anlamlı sözdür. Bireysel ya da toplumsal bir ilke, bir görüş, bir kanıyı en kısa yoldan anlatır. Yaşam deneyimine ve gözleme dayanır. Vecizeler bağımsız yazıldığı gibi, bir eserin içinde dağınık da bulunabilir.

Arap vecizesi ne demek?

(Arapça) Kadın ismi - Derin anlamlı, özlü, güzel söz.

Vecize cümle ne demek?

Vecize kelimesinin Türk dil kurumu üzerinden anlamı 'özdeyiş' şeklinde karşılık bulunmaktadır. ... Herhangi bir konu hakkında çok bilinmesi gereken bir durumun, kısa ve öz şekilde anlatılması özdeyiş olarak bilinir. Ayrıca kimin söylediği bellidir ve birkaç kelime ile söylenmek istenen anlatılır.

Hiciv anlamı ne demek?

HİCİV – HİCV 1. Bir kimse veya toplumun kusurlarını, hatâlarını, gülünç taraflarını nazım ve nesir yoluyle ortaya koyma, kötüleyip taşlama, yerme: Vakur tabiatı hicivden hoşlanmadığı gibi mizâha da bütün eserlerinde pek az yer vermiştir (Kâtip Çelebi'den Seç.).

Vecize ne demek edebiyat?

Vecizeler, bir duygu veya düşüncenin bilgece sözlerle bir veya birkaç cümlede ifade edilmiş özlü sözlerdir. "Özdeyiş" de denilen bu tür özlü sözlerin eski dildeki karşılığı "cümle-i hikemiye" veya "kelam-ı kibar"dır.

Vecihi ne demek türkçesi?

Vecihi isminin kökeni Arapçadan gelir. ... Vecihi ismi dini bütün, tez canlı, çalışkan, huysuz, yaramaz gibi anlamları olan bir isimdir. Vecihi ismi Kur'an'da geçmese de anlamı güzel olduğu için erkek çocuklarına bu isim verilebilir.

Kimin söylediği belli olan özlü sözler?

Sözlük anlamıyla özdeyişler yani vecizeler bir duyguyu, bir düşünceyi, bir ilkeyi kısa ve özgün bir şekilde anlatmaktır. Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.

Özdeyişler ve anlamları ve kimin söylediği?

Sözlükte Özdeyiş Ne Anlam İfade Eder? Sözlük anlamıyla özdeyişler yani vecizeler bir duyguyu, bir düşünceyi, bir ilkeyi kısa ve özgün bir şekilde anlatmaktır. Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.

Mevlana'nın vecizeleri nelerdir?

Mevlananın yedi öğüdü
  • Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol.
  • Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
  • Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
  • Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
  • Tevazu ve alçakgönüllükte toprak gibi ol.
  • Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
  • Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Hiciv yapana ne denir?

Divan edebiyatında kişi, kurum ve olayların yerildiği hicivler kaside, gazel, kıta, murabba, muhammes gibi nazım şekilleriyle yazılmıştır. Bu tür manzumelere hicviye, hiciv yazanlara hecâgû veya heccâv denilmiştir.

Hiciv ve alegori ne demek?

Hiciv şiirlerini yazıyla yapılmış karikatürlerdir diye de tanımlayabiliriz. Çünkü içerik olarak hiciv şiirleri “ironik”, “ alegorik” özellikler göstermektedir. Hiciv şiirleri bir kişiyi, bir toplumu eleştirmekle yetinmez; bazen bir düşünceyi, bir nesneyi yermek için de yazılır.

Vecizlik ne demek?

Vecizlik, az sözle çok mânâlar ifade etme.

Vecihi ne demek TDK?

Vecihi isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Güzellik, hoşlukla ilgili.

Vech ne demek?

(Vecih) Yüz, çehre, surat. Tarz, üslub.

Motto ne demek örnek?

Buna göre slogan / motto: bir kurumun ve kuruluşun amaçlarını genel anlamda tanımlamak için kullanılan kelime ya da söz öbeğine denir. Bu söz ya da söz öbeği slogan olarak adlandırılabileceği gibi diğer bir anlamıyla yani “motto” olarak da ifade edilmektedir. 💡 Slogan; günümüzde markalar için lüks değil, ihtiyaçtır!

Motto yapmak nedir?

Bir şeyi anlatırken bir yerden alınan bir benzetme olayıdır. Genel olarak bir durum açıklanır iken güzelliği ile bilinen başka bir şeye atıfta bulunmak metafor anlamına gelmektedir. Metafor yapılan bir anlatımı güçlendirir. Ayrıca sanatsal değerler de katmaktadır.

Özdeyişlerin anlamı olur mu?

Özdeyiş derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir. Yani, derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır. ... Aforizma bir form olarak neredeyse bütün disiplinlerle dirsek temasındadır.

Vecizeler söyleyen kişi neyi anlatmış olur?

Vecize, söyleyeni belli, kısa, anlamlı sözdür. Bireysel ya da toplumsal bir ilke, bir görüş, bir kanıyı en kısa yoldan anlatır. Yaşam deneyimine ve gözleme dayanır.

Kimin söylediği belli olan özdeyişler?

Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.