Obstrüktif hastalık ne demek?

İçindekiler:

  1. Obstrüktif hastalık ne demek?
  2. Obstrüktif ve restriktif nedir?
  3. Kronik Obstruktif ne demek?
  4. Obstrüksiyonundan ne demek?
  5. Status Astmatikus hikayesi nedir?
  6. Restriktif nedir ne demek?
  7. Sol akciğer alt Lobta lineer parankimal atelektazi nedir?
  8. Status Astmatikus hangi hastalıklarda görülür?
  9. Bronşiyal astma nedir?
  10. Restriktif solunum nedir?
  11. Küçük hava yolu hastalığı nedir?
  12. Akcigerde lineer atelektazi ne demek?
  13. Atelektazi neden gelişir?
  14. KOAH hastalığına ne iyi geli?
  15. Status Astmatikus astım mıdır?

Obstrüktif hastalık ne demek?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) solunum yollarının kalıcı olarak «daralması» ile karakterize edilir. Bu hastalık nefes alıp vermede daha fazla efor sarfedilmesine ve nefesin tıkanmasına yol açar. En çok görülen belirtiler nefes darlığı, öksürük ve balgamdır.

Obstrüktif ve restriktif nedir?

Solunum Hastalıkları Sınıflandırılması Biri obsrüktif olarak geçer ve akciğer hareketlerinde, nefes alıp verme gibi durumlarda zorluk çekerler. Diğeri ise restriktif akciğer hastalıklarıdır. Bu hastalıklarda akciğerin ihtiyacı olan hava tam olarak ciğere doldurulamamaktadır.

Kronik Obstruktif ne demek?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltması olan KOAH, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanmasıyla beraber kişide öksürük, solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkların görülmesine yol açan kronik bir akciğer hastalığıdır.

Obstrüksiyonundan ne demek?

Tıkanıklık anlamında kullanılır. Örneğin; ağızdan alınan gıdalar, bağırsakta oluşan engel nedeniyle ilerleyemez ise bağırsak obstrüksiyonu ifadesi kullanılır. Karın içi yapışıklıkları ve bağırsak kanseri en sık bağırsak tıkanıklığı yapan maddeler arasında yer alır.

Status Astmatikus hikayesi nedir?

Status astmatikus hastanın astım krizine girip çıkamaması yada uzayan astım kriziyle zor çıkmasıdır.Astım krizinden çıkmak günler ya da haftalar alır.Hayatı tehtid eden bir astım tablosudur. Ölüm küçük çocuklarda ve yaşlılarda daha sıktır.

Restriktif nedir ne demek?

Restriktif akciğer hastalığı, solunumun kısıtlanması, eforla artan solunum güçlüğü (efor dispnesi) ve akciğer vital kapasitesinin azalmasıyla karakterize bir klinik tablodur. Restriktif (kısıtlayıcı, engelleyici) hastalıkların tümünde etkilenen sistemin işlevlerinde azalma vardır.

Sol akciğer alt Lobta lineer parankimal atelektazi nedir?

Atelektazi; akciğerin bir lobunun, belirli bir bölgesinin ya da tamamının büzüşerek sönmesi ve hava ile dolamaması olarak tanımlanır. Atelektazi, karbondioksit ve oksijen alışverişini sekteye uğratır ve bazı durumlarda etkilenen bölgede şiddetli bir ağrı ile kendini gösterir.

Status Astmatikus hangi hastalıklarda görülür?

Doç.Dr.Fedai Barcan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Astım Allerji Merkezi Facebook'ta. Status astmatikus hastanın astım krizine girip çıkamaması yada uzayan astım kriziyle zor çıkmasıdır.Astım krizinden çıkmak günler ya da haftalar alır.Hayatı tehtid eden bir astım tablosudur. Ölüm küçük çocuklarda ve yaşlılarda daha sıktır.

Bronşiyal astma nedir?

Astım (bronşial astma), küçük bronşların ve bronşiollerin, çeşitli uyaranlara aşırı tepki vermesinin sonucu ortaya çıkan, solunum yolu daralmasına sebep olan kronik bir rahatsızlıktır.

Restriktif solunum nedir?

Restriktif akciğer hastalığı, solunumun kısıtlanması, eforla artan solunum güçlüğü (efor dispnesi) ve akciğer vital kapasitesinin azalmasıyla karakterize bir klinik tablodur. Restriktif (kısıtlayıcı, engelleyici) hastalıkların tümünde etkilenen sistemin işlevlerinde azalma vardır.

Küçük hava yolu hastalığı nedir?

Küçük hava yolları hastalığı ya da bronşiyolitler, bronşi- yollerde meydana gelen enflamatuvar süreçlere verilen genel bir addır. Bu süreç esas olarak bronşiyollerde zedelenme ve buna karşı verilen enflamatuvar yanıt ve genellikle fibrozisle sonuçlanan iyileşme süreciyle karakterizedir.

Akcigerde lineer atelektazi ne demek?

Atelektazi, fiziksel bir tıkayıcı nedeniyle akciğerin tamamı veya bir kısmına hava gidememesi ve sonuç olarak ilgili akciğerin veya kısmının şişememesi olarak tanımlanabilecek bir hastalıktır.

Atelektazi neden gelişir?

Bronşlardaki hava yollarının tıkanması, nefes yoluna yabancı bir cisim kaçması, büyümüş bir lenf düğümüyle oluşan dış basınç, bir ur (tümör) ya da anevrizma gibi nedenlerle atelektazi meydana gelir.

KOAH hastalığına ne iyi geli?

Yani örnek olarak proteinden zengin gıdalar; süt, yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya), meyve (özellikle kurutulmuş olanlar), her türlü sebze (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar), balık, et, kuruyemiş (özellikle fındık, ceviz, badem), zeytin, zeytin yağı vb. tüketilebilinir.

Status Astmatikus astım mıdır?

Status astmatikus hastanın astım krizine girip çıkamaması yada uzayan astım kriziyle zor çıkmasıdır.Astım krizinden çıkmak günler ya da haftalar alır.Hayatı tehtid eden bir astım tablosudur. Ölüm küçük çocuklarda ve yaşlılarda daha sıktır. Nadir görülmesine rağmen büyük problem yaratır.