Iğreti ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Iğreti ne demek TDK?
  2. Iğreti bir şekilde ne demek?
  3. Iğreti ne anlamı nedir?
  4. Irite ne anlama gelir?
  5. Egreti nasıl yazılır TDK?
  6. Igreti mi iğreti mi?
  7. Egreti durur ne demek?
  8. Eğreti Gelin kelimesinin anlamı nedir?
  9. Irrite ne demek Diş?
  10. Ibret almak ne demek?
  11. Ilham etmek ne demektir?
  12. Muallak ne demektir?
  13. Irrite olmak hangi dil?
  14. Abartılı söz dilde eğreti durur ne demek?
  15. Eğreti Gelin hangi yöreye ait?
  16. Stabilin Türkçe karşılığı nedir?
  17. Irite olmak ne demek TDK?

Iğreti ne demek TDK?

Igreti ne demek TDK? Belirli bir süre sonra kaldırılacak olan, geçici, muvakkat: “O gün için oraya eğreti olarak getirilmişe benziyordu.” -A. İlhan. 2. İyi yerleşmemiş, yerini bulmamış olan: “Konuk kadının durgunluğu evdeki tedirginliktendi, iğne üstünde oturuyormuşçasına eğretiydi duruşu.” -B.

Iğreti bir şekilde ne demek?

Ariyet sözcüğünden türetilmiş olan iğreti kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Ariyet, ödünç verilen, kalıcı olmayan anlamına gelirken iğreti de bir şeye sonradan ilave edilen şey demektir. Bazı kaynaklarda ''eğreti'' şeklinde yazılan bu sözcük cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: 1- İğreti ceket.

Iğreti ne anlamı nedir?

EĞRETİİĞRETİ 1. Geri verilmek üzre ödünç olarak alınmış, âriyet: Eğreti ata binen tez iner (Atasözü). 2. Bir şeyin aslından olmayıp sonradan ilâve edilmiş bulunan, takma, ekleme: “Eğreti saç.” “Eğreti kirpik.” “Eğreti bir nezâket.” Eğreti kuyruk tez kopar (Atasözü).

Irite ne anlama gelir?

Fransızca bir sözcük olan "irrite" den gelen irite sözcüğünün anlamı TDK'ya göre şöyledir: "sinirlendirmek, rahahsız etmek ve tıp biliminde tahriş etmek."

Egreti nasıl yazılır TDK?

EĞRETİ – İĞRETİ 1. Geri verilmek üzre ödünç olarak alınmış, âriyet: Eğreti ata binen tez iner (Atasözü).

Igreti mi iğreti mi?

ait diilmislik hissi veren seylere denilen kelime, cumle icinde kullanmak gerekirse : "o ceket üzerinde cok egretidurmus." genelde igreti olarak bilinir fakat dogru yazılısı bu sekildedir.

Egreti durur ne demek?

Eğreti durmak, yakışmamak, uygun görünmemek ve geçici olmak manasına gelir.

Eğreti Gelin kelimesinin anlamı nedir?

Osmanlı'da delikanlıların ilk cinsel deneyimlerini yaşamaları için eve getirilen ve bir süre bu delikanlı ile yaşamasına izin verilen kadınlara eğreti gelin denirdi.

Irrite ne demek Diş?

Irritation] Tahriş; deri veya mukozada tahriş nedeniyle oluşan durum, inflamasyon ön durumu. İrritan madde ile oluşur. ... Mukozalar en çok irritasyon görülen bölgelerdir. Çünkü yapışkan doğaları nedeniyle (mukus) alerjenleri çekerler.

Ibret almak ne demek?

Türk Dil kurumuna göre ibret kelimesi istenmeyen ve kötü bir olaydan çıkarılması gereken sonuç ile alınması gereken ders anlamına gelmektedir.

Ilham etmek ne demektir?

Halk arasındaki kullanımı ise 'birdenbire gelen duygu, düşünce, söyleyiş' şeklindedir. 'İlham geldi', 'ilham gelmiyor' gibi cümleler de bu bağlamda 'aklıma söyleyecek söz gelmiyor; düşünce, fikir gelmiyor' olarak kullanılır.

Muallak ne demektir?

Sonuca bağlanmamış, sürüncemede kalmış, belirlenmemiş, belirsiz.

Irrite olmak hangi dil?

İrite kelimesi Fransızca kökenlidir.

Abartılı söz dilde eğreti durur ne demek?

Bilen konuşur, sonuna kadar savunur düşüncesini. Bilmeyen daha çok konuşur, zorla kabul ettirmek ister cümlesini.

Eğreti Gelin hangi yöreye ait?

Denizli yöresinin geleneği, Atıf Yılmaz ve Gül Diricanın senaryosuyla beyazperdeye aktarılıyor. Zenginlerin, ergen oğullarını kadın bedeniyle tanıştırarak, evliliğe hazırlamaları geleneği kadın cinselliğinin, metalaştırılmasına tarihsel bir örnek.

Stabilin Türkçe karşılığı nedir?

TDK'ye göre stabil kelimesi anlamı şu şekildedir: - Kararlı, değişmez olarak açıklanmıştır.

Irite olmak ne demek TDK?

(Sinirlendirmek, rahatsız etmek) ve tıp alanında “tahriş etmek, kaşındırmak” anlamında irite etmek birleşik fiilinde kullanılan bir söz.