Ihtiyatlılık ne demek Muhasebe?

İçindekiler:

  1. Ihtiyatlılık ne demek Muhasebe?
  2. Tahakkuk esası hangi muhasebe kavramı ile ilişkilidir?
  3. Tahakkuk etmiş borç ne demek?
  4. Tahakkuk eden gelir ne demek?
  5. Tahakkuk Nedir muhasebe dersleri?
  6. KDV tahakkuk fişinde matrah nedir?
  7. KDV ödemesi hangi hesapta izlenir?
  8. Tahakkuk Hesapları Nasıl Çalışır?
  9. Gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları nedir?
  10. 180 hesap nasıl çalışır?
  11. 280 hesap nasıl çalışır?
  12. 300 lü hesaplar Nasil çalişir?
  13. 309 hesabı nasıl çalışır?
  14. 303 hesap nasıl çalışır?
  15. 400 hesap kodu nedir?
  16. Ilk madde ve malzeme üretime gönderildiğinde hangi hesap borçlanır?
  17. 400 hesaptan 300 hesaba virman ne zaman yapılır?
  18. Kredi gecikme faizi hangi hesapta izlenir?
  19. 642 Faiz gelirleri nedir?

Ihtiyatlılık ne demek Muhasebe?

İhtiyatlılık Kavramı: İşletmenin karşılaşabileceği riskler göz önüne alınarak temkinli davranılmalıdır. Örneğin, ileri bir tarihte bedeli tahsil edilmek üzere bir mal veya hizmet satılırsa hemen gelir olarak kaydedilmemeli, tahsilât yapıldıktan sonra kaydedilmelidir.

Tahakkuk esası hangi muhasebe kavramı ile ilişkilidir?

Hesap dönemi içerisinde ticari ve zirai kazancın tespitinde tahakkuk esası dikkate alınır. Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır.

Tahakkuk etmiş borç ne demek?

Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.

Tahakkuk eden gelir ne demek?

Daha açık söylemek gerekirse, ticari açıdan tahakkuk, verginin tarh edilmesinden sonra tahsil edilebilir duruma gelmesidir. ... Nitekim verginin kesinleşmesi, mükellefin tebliğ edilen vergiyi kabul etmesi, itiraz süresinin geçirilmesi veya itiraz makamlarınca verginin onaylanması durumlarında ortaya çıkmaktadır.

Tahakkuk Nedir muhasebe dersleri?

Bir kaç cümle ile şöyle özetleyebiliriz: Muhasebeye konu olan ve mali tablolara etki eden her işlemin, ait olduğu mali dönem içinde tahakkuk ettirilmesi (gerçekleştirilmesi), yani o dönem içinde mali tablolara konması gerektiğidir.

KDV tahakkuk fişinde matrah nedir?

Matrah : Vergi matrahının girildiği alandır. ... Tahakkuk eden : Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen : Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan : Ödenecek olan vergi tutarıdır.

KDV ödemesi hangi hesapta izlenir?

391 Hesaplanan KDV daha fazla olduğu için Ödenecek Katma Değer Vergisi ortaya çıkar. Bu tutarda 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabında izlenir.

Tahakkuk Hesapları Nasıl Çalışır?

181 Gelir Tahakkukları Hesabının İşleyişi: Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.

Gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları nedir?

Bu hesap grubu dönem ayırıcı hesapların bulunduğu gruptur. İçinde bulunulan dönemde ödenip fakat gelecek döneme ait olan peşin ödenen giderler ile ilerki dönemlere ait olup da içinde bulunulan dönemde peşin tahsil edilmiş gelirlerin izlendiği gruptur.

180 hesap nasıl çalışır?

180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı İşleyişi : İzleyen aylarla ilgili olarak bir gider yapıldığında bu hesaba borç yazılır. Daha önce giderlere alınan bir harcamanın gelecek aylara ait olduğu belirlendiğinde söz konusu gider, ilgili olduğu ayın giderlerine aktarılmak üzere, kaydedildiği hesaptan bu hesaba aktarılır.

280 hesap nasıl çalışır?

280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER HESABI Çünkü muhasebenin dönemsellik kavramı gereği yapılan giderler kendi döenmlerine kaydedilirler. 280 Gelecek Yıllara Ait Giderler Hesabının İşleyişi: Gelecek yıllara ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar bu hesaba borç olarak kaydedilirler.

300 lü hesaplar Nasil çalişir?

300 Banka Kredileri Hesabı: Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarların izlendiği hesaptır. 300 Banka Kredileri Hesabının İşleyişi: Alınan kısa vadeli krediler bu hesaba alacak olarak kaydedilir, kredilerin ödenmeleri halinde borç olarak kaydedilir.

309 hesabı nasıl çalışır?

309 Diğer Mali Borçlar Hesabı: Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır. 309 Diğer Mali Borçlar Hesabının İşleyişi: Bu hesaba, borcun doğması halinde alacak kaydedilir, ödenmesi halinde borç kaydedilir.

303 hesap nasıl çalışır?

303 Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri Hesabının İşleyişi: İşletmenin uzun vadeli borçlarından, bilançonun düzenlenme tarihini izleyen bir yıllık dönemde ödenecek olan taksitleri ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç olarak kaydedilir.

400 hesap kodu nedir?

400 Banka Kredileri Hesabı: Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan uzun vadeli (12 aydan fazla vadeli) kredilere ilişkin tutarların izlendiği hesaptır. 400 Banka Kredileri Hesabının İşleyişi: Alınan uzun vadeli krediler bu hesaba alacak olarak kaydedilir.

Ilk madde ve malzeme üretime gönderildiğinde hangi hesap borçlanır?

710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ 710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİD. Hammadde üretime sevk edildiğinde 150 İLK MADDE ve MALZEME hesabı alacaklandırılır ve 710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ hesabının borcunda gider olarak gösterilir.

400 hesaptan 300 hesaba virman ne zaman yapılır?

Dönemsellik ilkesi gereği dönem başlarında vade kısaldığı için 400 numaralı hesaptan 300 numaralı hesaba virman yapılır. Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.

Kredi gecikme faizi hangi hesapta izlenir?

gecikme faizleri ve cezalar kkeg'dir. İsterseniz 689 altında isterseniz hesabı normal takip ettiğiniz gider hs altında izleyebilirsiniz. Sözleşmeye dayalı gecikme faizleri kabul edilen giderdir, banka ile olan kredide sözleşmeye dayalı olduğu için 780-hs.da giderleştirebilirsiniz.

642 Faiz gelirleri nedir?

642 FAİZ GELİRLERİ HESABI 642 Faiz Gelirleri Hesabı: Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır. 642 Faiz Gelirleri Hesabının İşleyişi: Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir.