Taze fasulye ekimi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Taze fasulye ekimi nasıl yapılır?
  2. Şeker kuru fasulye nerede yetişir?
  3. Kuru fasülye nasıl yetiştirilir?
  4. Şeker fasulye ne zaman çıkar?
  5. Ispir kuru fasulye nasıl yetiştirilir?
  6. Ispir fasulye kaç dakikada pişer?
  7. Ispir fasulyesi nasıl anlaşılır?
  8. Ispir fasulyesi sırık mi?
  9. Ispir fasulyesi yemeği nasıl yapılır?
  10. Şeker fasulye yemeği nasıl yapılır?
  11. Ispir ilçesi nereye bağlı?
  12. Ispir kökeni nedir?
  13. Erzurum ispir hangi Türk boyu?
  14. Erzurum ispir nasıl bir yer?

Taze fasulye ekimi nasıl yapılır?

FASULYE NASIL EKİLİR? Öncelikle birer metre arayla çukurlar açılır. İçine en az 5 en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır. Yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında dalların diplerine çubuklar dikilir.

Şeker kuru fasulye nerede yetişir?

İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı.

Kuru fasülye nasıl yetiştirilir?

Bodur veya yarı sarılıcı olan fasulye yetiştirilirken küçük tohumlardan dekara 6-7 kg, orta iri taneli tohumlardan 7-10 kg, büyük taneli tohumlardan ise 10-12 kg. ekilmelidir. Uygun ekim derinliği killi topraklarda 4-6 cm. arasında olmalıdır. Hafif bünyeli kumlu topraklarda ise bu derinlik 6-8 cm. seviyesine çıkar.

Şeker fasulye ne zaman çıkar?

Bölgemizde 1-15 Mayıs arası en uygun ekim zamanıdır. Ekim pnömatik (havalı) mibzerle 45 cm sıra arası, çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 6-10 kg tohum gerekir.

Ispir kuru fasulye nasıl yetiştirilir?

Ekim ayında fasulye ekilerek tarla sürülür, hayvan gübresi tarlanın her tarafına dağıtılır. Hayvan gübresinden başka hiçbir gübre ve kimyasal madde kullanılmamaktadır. Aynı tarlaya en fazla 2 yıl fasulye ekilir. 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılır ya da başka bir ürün ekilir.

Ispir fasulye kaç dakikada pişer?

Etli İspir Fasulyesi Tarifi Yapılışı Bekleyen fasulyeleri düdüklü tencerede 15 dk haşlayın.

Ispir fasulyesi nasıl anlaşılır?

Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede- ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir.

Ispir fasulyesi sırık mi?

İspir Kuru Fasulyesi arazinin dağlık olması ve makineli tarımın yaygın olmaması nedeniyle çok zor şartlar altında üretilmektedir. ... Çapa yapıldıktan sonra fasulye sırıkları dikilir. Haftada 1 kez olmak üzere her hafta düzenli olarak sulanması gerekiyor.

Ispir fasulyesi yemeği nasıl yapılır?

İspir Kuru Fasulye Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle en az 12 saat önceden fasulyenizi 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatın.
  2. Süre sonunda bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı yapıp içine 1 kaşık şeker koyarak dişe gelecek bir oranda yumuşayana kadar pişirin.

Şeker fasulye yemeği nasıl yapılır?

Şeker fasulyelerinizi derin çelik tencerede ya da düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz. Haşladığınız fasulyeleri süzdürdükten sonra bir güveç içerisinde domatesleri, soğanları tereyağı ile kavurmanız gerekecektir. Şeker fasulyesi özellikle tereyağı ile piştiğinde hoş bir lezzet ortaya çıkaracaktır.

Ispir ilçesi nereye bağlı?

İspir
İlçe
ÜlkeTürkiye
İlErzurum
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi

Ispir kökeni nedir?

İspir Erzurum iline bağlı ilçe. TarihiMilattan, önce 9. yüzyılda Urartular bu bölgeye hakim olmaya başlamış ve M.Ö. 753 yılında kökü Oğuzlara dayanan SAKA-İSKİT Türkleri bu bölgeye gelip yerleşmişlerdir. İspir Erzurum iline bağlı ilçe.

Erzurum ispir hangi Türk boyu?

Makedonyalı İskender, doğu seferi sırasında Doğu Anadolu'ya geldiği zaman kaynaklarda “Bun-Turki” adı verilen Türkler ve Kıpçaklarla karşılaşmıştır. Türkler bu sırada İspir (Sper veya Çoruh boyları)'i de içine alan geniş bir sahada yaşıyorlardı.

Erzurum ispir nasıl bir yer?

Bilindiği gibi Erzurum ispir İlçesi, en eski ve önemli yerleşim alanlarından biridir. Konum olarak Doğu Karadeniz'in Güney Doğusunda yer almaktadır. ... 2700 yıllık bir Türk yerleşim yeri olan ispir'in bugünkü haliyle 2100 km2 bir alanı, 89 köyü ve 106 muhtarlığı bulunmaktadır.