Kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?
  2. Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?
  3. Kira gelir vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?
  4. Kira beyannamesi internetten nasıl verilir?
  5. Vergi beyanı nasıl yapılır?
  6. Gecikmiş kira gelir vergisi nereye ödenir?
  7. Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?
  8. Gelir vergisi beyannamesi nasıl alınır?
  9. 2021 yılı işyeri kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?
  10. 2021 kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?

Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir? Kira gelir beyannamesinin elektronik ortam üzerinden gönderildiğinden mükelleflerin vergi dairesine gitmeden Hazır Beyan Sistemine giriş yapmaları yeterlidir. Bu sisteme www.gib.gov.tr web adresi üzerinden ulaşılıyor ve yıllık kira geliri tutarı girilerek beyanname oluşturuluyor.

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır.

Kira gelir vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?

Süresi içinde beyanname verilmezse 3600 lira olan istisna hakkı kaybediyor. Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen kira geliri tutan üzerinden 'Gelir Vergisi' hesaplanıp verginin 'bir katı' tutannda vergi ziyaı cezası kesiliyor. Ayrıca gecikme sebebiyle aylık yüzde 1.40 gecikme faizi hesaplanarak ekleniyor.

Kira beyannamesi internetten nasıl verilir?

1- 'gib.gov.tr' internet adresinden 'Hızlı Erişim' başlığı altında 'Hazır Beyan' tıklanıyor. ('Hızlı Erişim/Hazır Beyan' seçeneğinin üzerine gelindiğinde Kira, Ücret, Menkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratlar olarak görünen 4 seçenekten “Kira” seçiliyor.) 2- 'Sisteme Giriş' tıklanıyor.

Vergi beyanı nasıl yapılır?

Beyannameler elden vergi dairesine verilebilir, posta ile de gönderilebilir. Beyannamelerin, mükellefin bağlı olduğu (ikametgâhının bulunduğu) vergi dairesine verilmesi gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesindeki (gib.gov.tr) 'Hazır Beyan Sistemi' ile de gelirler beyan edilebilir.

Gecikmiş kira gelir vergisi nereye ödenir?

Verginin birinci taksiti Mart ayı içerisinde, ikinci taksiti ise Temmuz ayı içerisinde ödenmektedir. Hesaplanmış olan kira vergisi tutarı; vergi dairelerine ya da tahsile yetkisi olan banka şubelerine ödenebilir.

Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, ülkede geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyon 56 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerin, 2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart'a kadar idareye ulaştırması gerekiyor.

Gelir vergisi beyannamesi nasıl alınır?

Beyanname Nereden Alınır? Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinin ilgili bölümünden beyannameye ulaşabilirsin. Belgeye, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Hazır Beyan Sistemi üzerinden online olarak ulaşabilirsin.

2021 yılı işyeri kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Bu tutar 2021 yılı için 2.800,-TL olarak uygulanacaktır (313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği). Elde edilen kira gelirinden bu gelirlerin %15'i tutarında götürü indirim yapılması mümkündür.

2021 kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 7.000 lirası gelir vergisinden müstesna. 2020 yılı gelirleri için bu tutar 6.600 lira idi. Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor.