Turnikenin amacı nedir?

İçindekiler:

  1. Turnikenin amacı nedir?
  2. Turnike nereye nasıl yapılır?
  3. Doğal deliklerden olan kanamalar nelerdir?
  4. Turnike uygulaması kaç dakikada bir gevşetilir?
  5. Mide kanaması geçirdiğimi nasıl anlarım?
  6. Mide kanaması olan hasta ne yemeli?
  7. Mide kanamasında ağızdan kan gelir mi?

Turnikenin amacı nedir?

Turnike ilk yardımda kanamayı durdurmak için yapılan boğucu sargıdır. Yalnızca imkansızlıklar ve acil durumlar söz konusu olduğunda kanamayı durdurmak için yapılır. Büyük atardamar kesilmiş yada kopmuşsa turnike uygulanmalıdır.

Turnike nereye nasıl yapılır?

Turnike, kol ve uyluk gibi tek kemikli bölgelere uygulanır, ancak önkol ve bacağa el ve ayağın beslenmesini bozabileceği için uygulanmaz. Uzuv kopması durumlarında, önkol ve bacağa da turnike uygulanabilir.

Doğal deliklerden olan kanamalar nelerdir?

Doğal deliklerden olan kanamalar: Kulak, burun, ağız, anüs, üreme organlarından olan kanamalardır.

Turnike uygulaması kaç dakikada bir gevşetilir?

Turnike uygulamasının yapıldığı saat bir kağıda yazılmalı ve yaralının üzerine asılmalı, Uzun süreli kanamalardaki turnike uygulamalarında, kanayan bölgeye göre 15-20 dakikada bir turnike gevşetilmeli, Turnike uzvun koptuğu bölgeye en yakın olan ve deri bütünlüğünün bozulmamış olduğu bölgeye uygulanır.

Mide kanaması geçirdiğimi nasıl anlarım?

Mide kanaması çoğunlukla yemek borusu ile midenin kesişim noktasında veya mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklı meydana gelir. Bir tümör veya ülsere bağlı olarak midede oluşan aşınma, tahribat kanamaya sebebiyet verebilir ve bu rahatsızlıklarda yaşanan ilerlemeyle mide kanaması komplikasyonları görülebilir.

Mide kanaması olan hasta ne yemeli?

Kanaması hafif olan hastalara asit düzenleyici ilaçlarla birlikte uygun diyet programları uygulanır. Haşlanmış patates, süt, unlu çorbalar gibi hafif ve yumuşak gıdalar uygun olacaktır. Lif yönünden zengin gıdaların yenmesi, kanaması olan hastalara tavsiye edilmemektedir.

Mide kanamasında ağızdan kan gelir mi?

Hastalar tarafından bilinmesini istediğim iki önemli nokta var. Birincisi, üst sindirim sitemi kanamalarının büyük çoğunluğunda ağızdan kırmızı kan gelmez. Midenin asidi ile karşılaşan kan anında kahverengi olur. Yani midesi kanayan hasta kahverengi kusar.