Yetersizlik kavramını ne tanımlar?

İçindekiler:

  1. Yetersizlik kavramını ne tanımlar?
  2. Yetersizlik ne demek?
  3. Özel Eğitim sapma nedir?
  4. Özel Eğitim de etiketlenme ne demektir?
  5. Özel eğitim ile ilgili temel kavramlar nelerdir?
  6. Özür ve engel nedir?

Yetersizlik kavramını ne tanımlar?

Yetersizlik: Bir şeyi yapmada yeterli olmama, belirli bir şekilde davranmada sınırlı kapasite olarak tanımlanabilir. Bir başka tanıma göre, zedelenmelerin sonucu organın işlevini yerine getirememesi durumudur. Zedelenmeden etkilenmiş olmasından dolayı bireyin bedensel ve zihinsel davranışları sınırlanır.

Yetersizlik ne demek?

Yetersiz : Verimli olmayan. Gerekli bilgi ve yeteneği olmayan, yeterliği olmayan, kifayetsiz, ehliyetsiz. İşlevini tam olarak yapamayan (organ, alet vb.). Gereken, istenen niteliği olmayan.

Özel Eğitim sapma nedir?

Zedelenme – sapma: Bireyin psikolojik, sosyolojik, fizyolojik, anatomik yapısında geçici ya da kalıcı türden bir kayıp, yapı veya işleyiş bozukluğu sonucunda organların işlevlerini ve görevlerini yerine getirmede zorlanmasıdır (işitme engeli, zekâ geriliği, felçli olma durumu, bedensel engel vb.).

Özel Eğitim de etiketlenme ne demektir?

b.Etiketleme, özel gereksinimli çocuğun uygun olmayan davranışlarının akranları tarafından kabul edilmesini sağlar. Ör. Sınıfta ayağa kalkma, sallanma v.b.Bu davranışları, yetersizliği olmayan çocuklar gösterdiğinde büyük olasılıkla arkadaşları tarafından dışlanırlar.

Özel eğitim ile ilgili temel kavramlar nelerdir?

Özel eğitime gereksinimi olan çocukların tanımlanmasında zedelenme, yetersizlik, engel, risk gibi kavramlar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yetersizlik: Yetersizlik, bir şeyi yapmada yeterli olmama, belirli bir şekilde davranmada sınırlı kapasite olarak tanımlanmaktadır (Eripek, 2005). ...

Özür ve engel nedir?

Özür: Bir insanın yapmaya çalıştığı bir işi engelleyen bir eksikliktir. Tıbbi tanılamalar sonucu tür ve derecesi ortaya çıkarılabilir. Engel: Bir insanın bir iş yapmasını, özrüne bağlı olarak aksatan ya da tamamen kısıtlayan olgudur.