Vajinal tuşe muayenesi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Vajinal tuşe muayenesi nasıl yapılır?
  2. Hangi durumlarda vajinal muayene yapılır?
  3. Alttan muayene nedir?
  4. Vajinal muayene acı verir mi?
  5. Kist muayenesi nasıl yapılır?
  6. Vajinal ultrason ne için yapılır?
  7. Jinekolojik muayenede nelere bakılır?
  8. Alttan muayene zararlı mı?
  9. Kadın doğumda ilk muayene nasıl olur?
  10. Alttan muayene kac dakika surer?
  11. Yumurtalık kisti kontrolü nasıl yapılır?
  12. Kadınlarda kist muayenesi nasıl yapılır?
  13. Gebelikte rahim nerede olur?
  14. Vajinal ultrason ne zaman yapılır?
  15. Vajinal ultrason muayenesi nasıl yapılır?
  16. Vajinal muayene kızlık zarına zarar verir mi?
  17. Vajinal ultrason ile nelere bakılır?
  18. Vajinal muayene zararlı mı?

Vajinal tuşe muayenesi nasıl yapılır?

Alttan elle muayene (Vajinal tuşe) Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.

Hangi durumlarda vajinal muayene yapılır?

Gerekli olan her durumda ve özellikle de acil durumların aydınlatılabilmesi için kanamalı olunan durumlarda da dahil her zaman jinekolojik muayene yapılabilir. Jinekolojik muayene esnasında doktorunuzun sizden beklediği, sorulara açık ve net cevap vermeniz ve sağlığınızı ilgilendiren ayrıntıları gizlememenizdir.

Alttan muayene nedir?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Vajinal muayene acı verir mi?

Jinekolojik muayene yapılırken, hasta bakire değilse vajinaya spekulum denilen bir alet yerleştirilir. Spekulum takılmadan önce hastanın vajen kaslarını gevşetip muayeneye hazır olduğundan emin olmalıdır. Hasta rahat ve gevşek olursa hiçbir ağrı hissetmez.

Kist muayenesi nasıl yapılır?

Kadının rahminde veya yumurtalıklarındaki miyom ya da kist benzeri yapılar elle hissedilebilmektedir. Bu muayene yapılırken doktor iki parmağını vajinanın içerisine yerleştirir. Doktor diğer eliyle de karın alt bölgesine dokunarak organları ve dokuları değerlendirir.

Vajinal ultrason ne için yapılır?

Vajinal ultrason tanımlanamayan vajinal kanamaların, pelvik bölge ağrılarının, dış gebeliğin, kısırlığın, yumurtalık kistlerinin, iyi huylu tümörlerin teşhisi ve rahim içi araç yerleştirilmesi öncesi kontrol amacıyla yapılabilir.

Jinekolojik muayenede nelere bakılır?

Jinekolojik muayenede öncelikle kadının dış genital organları gözle incelenir. Bu sırada dış dudaklarda, kitleler ve sert dokular varsa akıntının rengi, görünümü, kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakılır. Daha sonra vajen ve rahim ağzına spekulum denen aletle gözle bakılarak incelenir.

Alttan muayene zararlı mı?

Öncelikle gözle dış genital organlar değerlendirilir. Muayene aletinin (Spekulum) yerleştirilmesi ile de vajen ve rahim ağzı görülür. Gebelikte vajinal yolla yapılan herhangi bir işlemin zararı olmayacağı gibi muayenenin de bir zararı yoktur.

Kadın doğumda ilk muayene nasıl olur?

Bu muayene yapılırken doktor iki parmağını vajinanın içerisine yerleştirir. Doktor diğer eliyle de karın alt bölgesine dokunarak organları ve dokuları değerlendirir. Bakire kadınlar için vajinal yoldan elle muayene yapılamaz. Bu sebeple de karından ya da rektumdan muayene yapılabilir.

Alttan muayene kac dakika surer?

Muayene sadece birkaç dakika sürer ve hasta kendini kasmadığında gayet rahat ve agrısızdır. Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır.

Yumurtalık kisti kontrolü nasıl yapılır?

Ultrasonografide saf kist görünümünde olan ve 5-6 santimden küçük olan kistlerin iyi huylu ve fonksiyonel olma olasılığı yüksektir. Ayrıca tanıda hastanın ve kitlenin durumuna göre tomografi, manyetik rezonans, hormon tetkikleri ve kanda tümör belirteçleri incelenir ve tedavi için bir karara varılır.

Kadınlarda kist muayenesi nasıl yapılır?

Spekulum muayene bakire olan kadınlara yapılmamaktadır. Spekulum muayenesinden sonraki aşama elle muayene yani manuel muayene evresidir. Kadının rahminde veya yumurtalıklarındaki miyom ya da kist benzeri yapılar elle hissedilebilmektedir. Bu muayene yapılırken doktor iki parmağını vajinanın içerisine yerleştirir.

Gebelikte rahim nerede olur?

Hamilelikten önce uterus bir portakal büyüklüğündedir ve karın alt kısmında, leğen kemiğinin derinliklerinde bulunur. Rahminiz hamilelik sırasında hızlı bir büyüme dönemine girer.

Vajinal ultrason ne zaman yapılır?

11-13 Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisi Anne rahminde bulunan bebeğin detaylı ilk incelemesi 11-13. hafta arasında yapılmaktadır. Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. İşlem karından ve vajinal yoldan yapılır.

Vajinal ultrason muayenesi nasıl yapılır?

Transvajinal ultrason (vajinal propla yapılan ): Transvajinal ultrason, jinekolojik muayene ile benzer şekilde yapılır. Mesanenizi boşalttıktan sonra prob vajinaya yerleştirilir. Prob ince bir çubuk şeklindedir. Üzeri steril bir prezervatif ile kaplanır ve az miktarda jel sürülerek vajinaya yerleştirilir.

Vajinal muayene kızlık zarına zarar verir mi?

Hekim vajinal bölgede iç dudakları eli ile yanlara çeker. Kızlık zarını vajina girişinde görsel olarak muayene eder. Kızlık zarı muayenesi sırasında kadın doğum uzmanı spekulum veya başka bir muayene aleti kullanmaz. Bu nedenle kızlık zarı muayenesi kızlık zarına (kızlığa) zarar vermez.

Vajinal ultrason ile nelere bakılır?

Vajinal yoldan özel yapıya sahip ince bir probun sokulması prensibiyle gerçekleştirilen vajinal ultrason sırasında; rahim, yumurtalık, fallop tüpleri ve komşu organlar net bir şekilde görüntülenebilir. Kadın üreme organlarının detaylı tetkiki için uygulanan vajinal ultrason yaklaşık 5 ila 15 dakika süren bir işlemdir.

Vajinal muayene zararlı mı?

Hamilelik sürecinde, doktorunuz tarafından elle yapılan muayene, spekulum takılması ya da vajinal yolla yapılan muayene ve ultrason; kesinlikle rahim içerisinde değil, rahmin dışında gerçekleştirilen, ne anneye ne de bebeğe hiçbir zarar vermeyen, düşüğe ise kesinlikle sebep olmayan uygulamalardır.