Ettirgen ve edilgen nedir?

İçindekiler:

  1. Ettirgen ve edilgen nedir?
  2. Fiilde çatı ne işe yarar?
  3. Edilgen ve etken nedir?
  4. Edilgen cümle nasıl kurulur?
  5. Being nasıl kullanılır?

Ettirgen ve edilgen nedir?

Geçişsiz bir fiilin üzerine “-r,-t,-tır” eklerinden birinin getirilerek fiilin geçişli yapılmasına “oldurgan” çatılı fiil denir. Geçişli bir fiilin üzerine “-r,-t,-tır” eklerinden biri getirilerek fiil yeniden geçişli yapılıyorsa o fiil “ettirgen” çatılı bir fiildir.

Fiilde çatı ne işe yarar?

Yüklem olan fiilin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisine “fiilde çatı” denir. Çatı, sadece fiil cümlelerinde aranan bir özelliktir. Fiil çatılarının oluşmasında hem fiilin anlamı hem de aldığı yapım eki son derece önemlidir.

Edilgen ve etken nedir?

İşi yapanın belli olduğu eylemlere etken, işi kimin yaptığı belli olmayan öznesi bilinmeyen eylemlere edilgen fiil denir. Öznenin eylemi yapması ve bundan etkilenmesi fiilin çatısında özne-yüklem ilişkisini ortaya koyar.

Edilgen cümle nasıl kurulur?

Edilgen yapıda nasıl cümle kurarız? Cümlenin nesnesi özne konumuna gelir, "to be" nin zaman göre uygun olanı kullanılır ve sonra fiilimiz 3. haliyle getirilir. Cümlenin gerçek öznesi istendiği takdirde cümle sonuna "by" ile birlikte eklenebilir.

Being nasıl kullanılır?

Being” fiili, “olmak” fiilinin devam eden hali. Bunu “oluyor/olmaya devam ediyor” şeklinde düşünebilirsin. “Being” kelimesini, “am/is/are” ve “was/were” yardımcı fiillerinden sonra bu anlamı vermek için kullanabilirsin.